mam podobny problem. tu go opisalem, moze cos pomoze, ale jeszcze nie rozwiazalem mojego
forum.alfaholicy.org/156/32592-czy_pzreplywomierz_wtryskiwacze_wysokie_spalanie_j td.html
---------- Post dodany o godzinie 10:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:46 ----------
http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._spalanie.html
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 14-07-2010 o 19:13
U mnie jest tak:
60 km/h 4 bieg - 5,5 l
40 km/h 3 bieg - 6,5 l
Myślę, że tolerancja ok +/- 0,5 l ponieważ po resecie pedał gazu jest bardzo czuły. Ważne aby trzymać stałą prędkość i pedał gazu na stałym poziomie, wtedy dopiero zrobić reset.
Regulator - jak zdejmiesz pokrywę silnika (tą srebrną) to stojąc przodem do auta szukaj z tyłu bloku silnika na górze. Jest do niego podłączony czarny przewód el., podobny do tego z przepływomierza tylko mniejszy. Jest przykręcony na 2 nakrętki chyba 10. Odepnij kabel i odkręć a tą końcówkę wymyj jak na tym linku z "zrób to sam".
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA
A czytałes o problemie, ktory ja opisuje (podałem linka). Wydaje mi się, ze spalanie mierzone w danym momencie, moze nie być odpowiedzią, ale podkreslam, że wydaje mi się. U mnie spalanie do 3050obr jest ok, po przekroczeniu zaczyna byc masakra. Ale wszystko opisałem w moim temacie. Poczytaj, moze coś pomoże i może mi ktoś też coś poradzi.
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...lanie_jtd.html
więc tak, zalałem wczoraj za 100zł po 4.36 za litr czyli wychodzi ok 23 litry i za to zrobiłem 240km, jazda 70% miasto, ok 50% z klimą głownie w mieście , jazda raczej delikatna.. czyli wychodzi cos kolo 10 litrów (9.0 na ics). dobre to spalanie jak na te warunki czy jednak troche za duze?? bo mnie sie wydaje ze troche mniej mogłaby spalić..
Ostatnio edytowane przez Alfista ; 14-07-2010 o 19:17
Witam , u mnie jest podobny problem po zimie stalo sie tak ze zaczela palic wiecej. bylem juz u kilku mechanikow, ale nic to nie dalo. Wczesniej spalala w miescie okolo 8-9 nawet na klimie, a w trasie okolo 6 mam juz ja kilka lat, wiec nie moglo mi sie nic pomylic, a po tej zimie zaczela palic okolo 15 czy w trasie czy po miescie nie bylo roznicy w jednym warsztacie stwierdzili, ze to przeplywomierz, bo posprawdzali wszystkie doloty zawor egr i byla inna wartosc powietrza mierzaonego niz potrzebnego. wymienilem, ale niestety nic nie pomoglo nadal to samo. pojechalem do 2 poleconego magika postala tam 2 dni rowniez posprawdzal doloty i egr i sprawdzil tez wtryski. przy okazji wymienil przelewy przy wtryskach zaczela lepiej zapalac po nocy. wczesniej z 10 sekund krecila, a potem odpalala, a teraz z 5-6.
sprawdzal tez cisnienie doladowania turbiny. bylo za male cos tam przeczyscil wyregulowal i wyszlo na kompie, ze wartosc mierzonego powietrza jest ok ale po odebraniu samochodu fakt poleprzylo sie, bo po miescie wychodzi ze 12, a wczesniej bylo 15. w trasie z 8 a wczesniej niebylo roznicy czy to miasto czy trasa/ dzwonilem ponownie do warsztatu i powiedzialem. ze jeszcze tak jest ale jak narazie rozlozyli rece maja sie popytac kogos ze znajomych i jak cos to sie odezwac. Jeszcze bylbym zapomnial, jesli chodzi o spalanie na ics jest takie jak bylo jak go kupilem i tzn okolo 6 w trasie 8-9 w miescie tak wskazuje, ale pali inaczej. wczesniej przeklamywal okolo 0,5 litra od tego co faktycznie spalil, ale to jak rozmawialem w kilku warsztatach to moze byc podobno reset komputera i po 2-3 zatankowaniach do pelna i wyjezdzenia do rezerwy mialoby sie to ustawic, bo podobno ics tylko wyswietla czesc tego, a caly komp ktory oblicza musi miec ustawienia zapisane z kilku tankowan niewiem czy to prawda, ale okarze sie.
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 17-07-2010 o 12:45
zmieniłem filtr paliwa i jest jakby troche lepiej z tym spalaniem, już srednie z codziennej jazdy (80% miasto) trzyma się poniżej 9 na kompie.. ciekawe jak z rzeczywistym spalaniem
poprzedni filtr rozciąłem i był jeden syf
a moze napiszcie ile robicie na pelnym baku bo umnie w 166 2.4jtd po miescie robie 500km z tego z 50 na swiecacej sie rezerwie