Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Hałas w alfie 147. Pytanie.

gary147
    Gość

Domyślnie

No to muszę wywalić ten stożek koniecznie, orientujecie się ile mogą krzyknąć za wymianę na normalny?
    A alfę już kupiłem z tym stożkiem... ciekawe co to za pała to tam zamontowała.. echh.
    Ok postaram się nagrać ten dźwięk

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie .

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gary147 Zobacz post
    No to muszę wywalić ten stożek koniecznie, orientujecie się ile mogą krzyknąć za wymianę na normalny?
    A alfę już kupiłem z tym stożkiem... ciekawe co to za pała to tam zamontowała.. echh.
    Ok postaram się nagrać ten dźwięk

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie .
    Czyli wnioskuję że nie masz oryginalnego filtra tylko zamiast niego wstawiony stożek??
    Zrób może jeszcze zdjęcie silnika.
    Ja mam kumpla co jeździ fiatem bravo 2.0 i też w trakcie nagłego przyspieszania ma taki charakterystyczny świst powietrza (mnie to by na pewno denerwowało, bo brzmi choćby kupa wiatraków zaczynała pracować w tej chwili i strasznie świszczy). Jednak nie wiem co ma wsadzone pod machą, czy stożek czy coś innego.

Co do montażu oryginalnego filtra to nie jest to wcale takie trudne i można sobie samemu poradzić. Trzeba mieć jednak wszystkie potrzebne części.

lipus_2005
    Gość

Domyślnie

Ja sam zalozylem sobie stozek, poniewaz orginalna obudowa filtra powietrza byla uszkodzona. Uzywki szukalem prawie miesiac i bez wiekszego powodzenia (obudowa jest tylko taka sama w Alfie GT) a za nowa trzeba by bylo zaplacic ok 500 zl. Wiec wybralem tansze wyjscie. Do obudowy filtra powietrza masz przykrecony zawor (czy jakos tak) ktory steruje turbina. Aby zalozyc obudowe musisz wyjac akumulator, wyjac polke pod akum oraz porozczepiac wiazki kabli bo inaczej tego nie zrobisz.

---------- Post dodany o godzinie 15:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:42 ----------

Gary147 zrob fotke jak masz umieszczony ten filtr stozkowy.

gary147
    Gość

Domyślnie

Fotki ciężko było zrobić bo dostęp do niego był mocno ograniczony.. ( jest pod tą czarną skrzyneczką ) ale coś tam zrobiłem

http://www.glowfoto.com/viewimage.ph...=2010&srv=img6

http://www.glowfoto.com/viewimage.ph...=2010&srv=img6

A i słuchajcie kurde dzisiaj coś mnie naszło i pobawiłem się trochę w opcjach radyjka i kurcze teraz jak wyjmuje kluczk to radyjko ciągle gra ;/ co przestawiłem wiecie może?

Pytanie mojego kolegi nie chciałem juz kolejego tematu zakładać bo bez sensu to prawda że EGR w 1.9 100 km był montowany inaczej niż w mocniejszych silnikach? Był widoczny po otwarciu maski?.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez gary147 ; 20-07-2010 o 16:55

lipus_2005
    Gość

Domyślnie

Jakos dziwnie ktos rozwiazal montaz tego filterka stozkowego . Widziales moze jak on jest zamontowany ? Byc moze jest nie przykrecony i lata sobie, wpada w w rezonans i tak glosno chodzi Ci auto, lub dotyka jakiegos elementu.

gary147
    Gość

Domyślnie

Witam

Popatrzyłem trochę na ten filterek i niby o nic tam nie stuka ale słychać go ;/ poszukam jakiegoś nowego filtra używanego może bo nowy normalny 500 zł kosztuje...

Mam do was kilka pytanek :

Teraz jeszcze trochę na nim pojeżdżę, więc jakoś bym zadbał o niego wiecie może jak to jest z czyszczeniem tego filtra, czy się tam coś smaruje itp?

A i słuchajcie kurde dzisiaj coś mnie naszło i pobawiłem się trochę w opcjach radyjka i kurcze teraz jak wyjmuje kluczk to radyjko ciągle gra ;/ co przestawiłem wiecie może?

Pytanie mojego kolegi nie chciałem juz kolejego tematu zakładać bo bez sensu to prawda że EGR w 1.9 100 km był montowany inaczej niż w mocniejszych silnikach? Był widoczny po otwarciu maski?.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał gary147 Zobacz post
    poszukam jakiegoś nowego filtra używanego może bo nowy normalny 500 zł kosztuje...
    szukaj też od 156 JTD,jest taki sam jak w 147.

http://moto.allegro.pl/item113301779...powietrza.html
    Ostatnio edytowane przez andro34 ; 25-07-2010 o 00:17

moja druga ulubienica...

gary147
    Gość

Domyślnie

Witam

Mam chyba problem ze zbyt wysokim spalaniem, autko mam od niedawna i od razu po zakupie zalałem je do pełna, pod sam korek po 100 km jazdy w mieście wskazówka spadła mi o dwie kreski

Silnik 1.9 jtd 100 km.

Co to może być jak myślicie?

Bo wydaje mi się to mało prawdopodobne żeby mógł tyle spalić, dodam że przez ten okres jeździłem bardzo spokojnie.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Wskazówką aż tak bardzo bym się nie sugerował pośmigaj jeszcze trochę i zalej ponownie pod korek zobaczysz ile weszło, a ile km zrobiłeś i sobie wyliczysz dokładną średnią, a przy okazji zweryfikujesz wskazania komputera....

lipus_2005
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    szukaj też od 156 JTD,jest taki sam jak w 147.

http://moto.allegro.pl/item113301779...powietrza.html
    Obudowa na pewno nie jest taka sama !!! Do 147 jtd pasuje tylko od Alfy GT