Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Długość bagnetu w 2.0 TS

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Jak by się zaświeciła kontrolka z braku oleju to już by pewnie było po ptakach. Jak byś kiedyś ściągał miskę to byś wiedział że smok zasysa prawie z samego dna miski, a więc spokojnie jest tam zapasu 1,5 l które wybędzie ale nie zaświeci się kontrolka ale na zakrętach ostrych może wystąpić zasysanie powietrza, ale to są skrajne przypadki bo od tego służy ogranicznik fali oleju zamontowany w misce. Ale tak czy siak jazda skrajna poniżej min. może spowodować zassanie powietrza i spadek ciśnienia w układzie co może spowodować awarie silnika.

Powiem tak: jeżeli bagnet jest prosty i poprawnie masz zainstalowaną rurę bagnetu (rysunek) to powinien pokazać poziom oleju, zakładając że układ jest zalany odpowiednią ilością oleju. Jeżeli tak nie jest to coś było kombinowane lub coś jest nie tak złożone.

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

no tak może być bo wydaje mi się że silnik był zmieniany przez poprzedniego właściciela a do tego ta metalowa rurka do której wchodzi bagnet jest wygięta i mi się wydaje że to może mieć wpływ na to że nie umiem zbadać ilości oleju no chyba że coś w silniku się stało (odpukać żeby nie) i tak szybko bierze olej... :/

A na podstawie numeru VIN nie dało by się dojść do tego jaki powinienem mieć?
    Ostatnio edytowane przez michal87tg ; 18-08-2010 o 11:39

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Ona jest troszeczkę wygięta

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

ja mam górną końcówkę tak ze 20mm od plastiku zgiętą bardziej w dół tak jakby było uderzone lub coś takiego nie wiem jaki to ma wpływ ale mam nadzieje że olej się nie traci gdzieś doleje dzisiaj i zobaczę..

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Wychodzę teraz do roboty więc na dzisiaj chyba zakończę moją pomoc, tylko pamiętaj że TS są to silniki luźno spasowane i potrafią zjeść olej w zależności od stylu jazdy kierowcy. Brak wskaźnika oleju i jazda na wyczucie może skończyć się zajechaniem panewek, szybszym uszkodzeniem wariatora, no i remontem silnika. Zlokalizuj i napraw to jak najszybciej.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Ok doleje oleju i zobaczymy czy zacznie się pokazać coś na miarce...

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Proponuje dolać tyle oleju żeby było między min. a max potem spuścić olej i sprawdzić ile znajdowało się w misce bo za dużo oleju to też na zdrowie silnikowi nie wychodzi.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

dolałem oleju tak mniej więcej ok 2l i jest na górnym poziomie martwi mnie to bardzo ale czytałem że te silniki lubą olej jak go się wysoko kręci a ostatnimi czasy lubiłem sobie kręcić wysoko na 4 biegu rozpędzałem auto do 210km/h i ogólnie agresywniej zacząłem jeździć może dlatego wziął tyle oleju zobaczę teraz będę spokojniej jeździć i zobaczymy co będzie się dziać...

endrju
    Gość

Domyślnie

jak ja tak rozkrecales to nie ma sie co dziwic ze ci olej znika w tempie ekspresowym a jak ci wypluje korbowod to nie byc zdziwiony

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał endrju Zobacz post
    jak ja tak rozkrecales to nie ma sie co dziwic ze ci olej znika w tempie ekspresowym a jak ci wypluje korbowod to nie byc zdziwiony
    Czemu miała by wypluć korbowód? Przecież te auto jest stworzone do jazdy na wysokich obrotach no chyba że nie tak bardzo często?