Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Akcja - Reanimacja

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wał trzeba ustawić czujnikiem zegarowym. O tym było bardzo dużo na forum.
    Jak będziesz wszystko montował to pamiętaj, żeby koło zamachowe przykręcić tak, jak było przed remontem. Po wyzerowaniu wału czujnikiem, szczerba ma się pokryć mniej więcej z zerem we wzierniku na obudowie skrzyni biegów.
    I pamiętaj - tylko czujnik zegarowy - żadne srubokręty itp. wynalazki bo będzie źle ustawione.
    Musisz też posiadać klucz do trzymania koła wałka wydechowego podczas dokręcania śruby mocującej to koło do wałka - uwaga do przykręcenia tej śruby trzeba mieć nasadkę 18 mm. Moment dokręcania tej sruby to ok. 124 Nm.
    No i pamiętaj o porządnym dokręceniu śruby mocującej koło napędowe rozrządu do wału korbowego. To jest najmocniej dokręcona śruba w całym samochodzie 340-378 Nm z lewym gwintem więc klucz udarowy będzie potrzebny.
    warto też dać nowe uszczelniacze wału korbowego oraz wałków rozrządu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - przy paleniu oleju lecą też świece.
    możesz to rozwinąć?
    Na czym polega ich usterka?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

kolejne pytanie jak - jak mądrze odpowietrzyć łożysko oporowe z wysprzęglikiem by się za dużo nie namęczyć ?

pojechałem jeszcze dokupić uszczelkę pod pompę oleju, szczena mi spadła 55 zł za kawałek dykty gdzie za 50 zł mam uszczelkę pod głowicę.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

dziś podjechałem do szlifierza a on mi mówi że blok silnika mu potrzebny by panewki dystansowe dobrać. Się lekko zmarszczyłem na ale cóż mus to mus, brata pod pachę i w kanał działać. Na szczęście w godzinę opanowaliśmy temat. W poniedziałek miałem zakusy aby cały silnik odrazu wyciągnąć ale sobie mówię że to tylko szlif wału będzie i nie ma takiej potrzeby. Człowiek całe życie na błędach się uczy, następnym razem jak będę wiedział że w czym kolwiek jest wał do wyciągnięcia to biorę windę i silnik cały na stół.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Dziś silnik został poskładny i odpalony wszystko ładnie ale...
    pojechałem na próbę wróciłem z uśmiechem na twarzy zjazdy wjeżdżam na kanał iii alfa zdechła. Co się okazało akumulator rozładowało. Alternator niby nie daje prądu dziwne gdyż lampka ładowania Nie świeciła się po drodze . Ale nic szukam patrzę oglądam nic nie widzę by było coś rozłączone. Drugie aku podłączam i próbuję odpalić. Szok nie odpala po chwili namysłu czegoś mi brakuje szumu pompki paliwa. Patrzę na obrotomierz marchewa się świeci. Podłączam kompa i widzę błąd P0230. Nastąpiło moje osłabienie, niby uszkodzona pompka paliwa.
    ehhh mam na dziś dosyć jutro miernik w łapkę i będę grzebał.

Jednym słowem kontrolka gaśnie a alternator nie daje prądu na aku. Dodam iż jest nowy regulator napięcia. ( może to on jest popsuty)

Rady mile widziane
    Ostatnio edytowane przez cinas ; 28-08-2010 o 21:56

Jest

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

widze kolego ze wpadłes w to samo co ja; też żyletki zostały z panewki (kiedy, jak nie wiem) z tym ze u mnie na pierwszym cylindrze. od kosztów to zapewne głowa boli choć tak jak u Ciebie swoja robocizna

kolego przed nałożeniem osłony rozrządu zerknij na wskaznik rolki napinającej bo swieżo po założeniu paska lubi opaść i trzeba go napiąć ponownie. Przemysl tez zmiane oleju po nieduzym przebiegu - ja załozyłem sobie ok 2000 km , mysle ze wystarczy na dotarcie.

i niech ktoś po raz kolejny napisze ze te silniki sa ok tylko ludzie oleju sprawdzac nie umieja ...
    a na forum w co N-tej panewka korbowodu poleciała...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Właśnie kilka dni temu dyskutowaliśmy z kolegą bubu321 na temat możliwości obrócenia się panewki na przykładzie korbowodu z dobrą panewką wyjętego z silnika 1,8 TS.
    Obejrzeliśmy to sobie dokładnie i wnioski nasze są takie, że TS niczym nie różni się od rozwiązań stosowanych w innych samochodach. Każda półpanewka ma jeden odgięty wypust, więc do obrócenia tego układu trzeba by użyć jakiejś piekielnej siły, która praktycznie może wystąpić tylko podczas zatarcia, tj. przy braku odpowiedniego smarowania, np. w razie zaniku ciśnienia oleju.
    Dlatego bardzo niepokojące jest czytanie informacji, że zadbany silnik TS z dobrym olejem i dobrym ciśnieniem miał obróconą panewkę.
    Kolego Cinas1980, czy posiadasz zdjęcia tej obróconej panewki? Może taka analiza - w szczególności dokładne oględziny wypustów panewki i zamków w korbowodzie i pokrywie korbowodu, doprowadzą do jakichś konkretnych wniosków co do przyczyny występowania tego zjawiska w TS.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

tak jak w moim przypadku koledze też zapewne z panewek zostały tylko dwa cieniutkie strzepki grubosci 1/3 lub 1/4 wartosci nominalnej. zamków u mnie juz nie było, gdyż w tych miejscach panewka była najcieńsza tj sklepana do grubości żyletki po czym odcinki na których sa zamki zostały zmielone na kawałeczki i spadły do misy olejowej.
    pomimo wszystko silnik pracował (luz na zużytych panewkach był na tyle duży ze tłok w gmp delikatnie stukał o głowice - z tąd cieżko było sie zorientowac na poczatku gdzie jest problem bo i na dole i na górze silnika wystepowały uderzenia) a kontrolka ciśnienia oleju nie świeciła sie.oczywiscie poziom oleju ponad połowe na bagnecie...

wnioskuje ze moment obrócenia panewki czesto pozostaje niezauwazony i z taka panewka zapewne jezdziło sie juz jakis czas az do momentu pokaźnego jej sklepania (brak wyraźnego stukania - choć u mnie chodził jak diesel i pewnie wszystko zwalałem na wariator a prawdopodobnie lekkie stuki na panewce były z tym ze łacznie z klekotem wariata były ciezkie do wychwycenia)

tak wiec podejżewam ze mozna jeździc z obróconą panewką i nawet o tym nie wiedziec

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Kiedyś powiedział mi jeden dobry mechanik ktory sam mial kiedyś alfę z TS-Em że ogolnie te silniki nie są zle, ale ich jedną z bolączek jest obracanie się panewki poprzez zle rozwianie uczczelnienia wału korbowego tzw. dystanse pomiedzy blokiem i wałem, te dystanse podobno się wycierają i dlatego czasem może powstać za male ciśnienie oleju i dlatego obraca panewki. Ja niestety nie rozbierałem tak dogłębnie silnika i nie mogę się na ten temat wypowiedzieć, poprostu piszę co słyszalem od gościa jak się doiedział że kupiłem alfę z TS-em
    Kolega Cinas może ma jakieś zdjęcia albo informacje od szlifierza w jakim stanie były jego dystanse?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No tak, ale jeśli ciśnienie oleju jest za małe to powinien zareagować czujnik i włączyć kontrolkę. A w opisywanych przypadkach nic takiego nie miało miejsca.
    Ja przyznam, że o obróceniu panewki dowiedziałem się odkąd jeżdżę alfą i jestem na forum.
    Przedtem nigdy o czymś takim nie słyszałem.
    Owszem, znam przypadki zatarcia silnika z różnych powodów, m.in. z powodu braku ciśnienia oleju, ale ta nieszczęsna panewka w sprawnym TS to jest jakaś zmora użytkowników tego modelu.
    Warto by poznać prawdziwy powód tych dolegliwości. Może wtedy byłoby łatwiej im zapobiegać.