Ja sobie juz odpusciłem ale myslę ze u mnie to jest pompa wspomagania - na razie to zostawie i bede obserwował.
Ja sobie juz odpusciłem ale myslę ze u mnie to jest pompa wspomagania - na razie to zostawie i bede obserwował.
no i stało sie !!!!!!!!
całe szczęście ze blisko domu!
to świszczenie i dziwne dźwięki, to było koło na alternatorze - tam jest koło dwumasowe i rozleciało sie całe szczęście ze pasek mi nie spadł i nie rozwalił rozrządu,
Wymieniłem kółko na alternatorze i teraz jest efekt - PIęKNA PRACA SILNIKA 2400 JTD, koszt kółka 160zł
U mnie też tak było, facet to koło przy alternatorze trochę rozebrał, oczyścił i spryskał, mam spokój już z pół roku.. a wcześniej też myśleli że to rolka napinacza i ją zmieniłem razem z napinaczem w sumie na darmo :wink:
witam,
mam ten sam problem. Na poczatku cos strasznie piszczało. Zminiłem pasek klinowy i wygotowałem rolke napinacza w smarze. Wszystko było ok. Teraz słysze takie pstrykanie i tez winiłem spreżyne napinacza... musze zdjać pasek i po prostu posłuchac. Mam tez inny problem. Mianowicie. Jak silnik sie rozgrzeje to cos strasznie chrzesci....Silnik chodzi jak sieczkarnia, winiłem łozysko klimy i to sprzegiełko co tam jest, ale łozysko wymieniłem i sprzegiełko tez zrobiłem i nic!!! Na zimnym silniku wszystko ok. Łozysko oporowe też odpada bo jak sie wciska sprzegło to też to słychać. Ten dzwięk zagłusza cały silnik. Miał ktoś coś podobnego? Może macie jakies pomysły...
Jak ci rzęzi coś na rozgrzanym to kończy się łańcuch na pompie olejowe, radze wymienic, koszt części około 500-600 zł za nową pompe z łańcuchem, najtaniej znalazłem na allegro.Napisał Pabel-diabel