Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: trzeszczy i strzela

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

tzn na wyzszych obrotach?

glosniej niekoniecznie, wraz z obrotami silnika stukanie by po prostu przyspieszalo w efekcie troche cichlo
    a jesli dodajesz gazu i stukanie zanika calkowicie
    wskazuje to na rozwulkanizowane kolo pasowe

a przy okazji sprawdz stan rolki napinajacej
    koszstuje 120 zl
    pzdr

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kurly
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Robota zrobiona nastała wreszcie cisza z napędu urządzeń pomocniczych. Wymiana obu rolek przyniosła rezultaty Wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc i sugestie

Irokez
    Gość

Domyślnie

Hej

Obu rolek to znaczy które wymieniłeś?
    Wymieniałeś cały ten napinacz paska, co prawie 4 stówki kosztuje?

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

wymieniałem rolkę napinającą(ta ze sprężyną) i rolkę prowadzącą i całość wcale tak dużo nie kosztowała dokładnie nie powiem ale za całość trochę ponad 200zł dałem

Irokez
    Gość

Domyślnie

Ale samą rolkę w napinaczu czy całość jak niżej?
    http://moto.allegro.pl/i1270347038.html

Sprzęgła na alternatorze rozumiem nie ruszałeś. U mnie też skacze napinacz jak wściekły. Większy naciąg pomaga trochę, ale chyba bez wymiany całości mechanizmu się nie obędzie w takim razie

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

nie powiem ci bo mamy dwa różne samochody ja mam 147mke i inaczej to w moje wygląda alternatora nie ruszałem tzn nic nie wymieniałem w nim sprawdziłem tylko samo łożysko metodą chałupniczą czyli pokręć kołem na alternatorze słuchaj i wyczuwaj luzy

Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    147 jtd 8V 115

Domyślnie

Odświeżę troszkę kotleta. Więc tak od jakiegoś tygodnia znów zaczęło wszystko hałasować z okolicy paska urządzeń pomocniczych potestowałem wszystko i padło na klimę. Bez klimy auto terkocze co jakiś czas jak ją uruchomię terkocze ciągle. Kupiłem łożysko wymieniłem bez rozszczelnienia układu i dupa przysłowiowa dalej chodzi wszystko głośno nie miałem pomysłów co dalej jak sobie tak przykucnąłem to pasek w zaznaczonym miejscu strzałeczką wibruje bardzo widać efekt jakby się luzował i odchylał raz w górę raz w dół.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.JPG
Wyświetleń:	63
Rozmiar:	31.9 KB
ID:	41464
    rolka i napinacz na pewno są dobre wymieniałem je na nowe rok temu ruville zresztą wykręcałem i i są w świetnym stanie. Tak samo alternator i pompa wspomagania nie mają bicia, łożyska nie szumią więc mój wybór dalej padł na sprężarkę klimy. Dzisiaj testowałem sobie dalej. Metodą przyłóż patyk i słuchaj ze sprężarki wydobywa się ten turkot i teraz o dziwo może metoda głupia ale poskutkowała zaklinowałem kijek pomiędzy pas a koło pasowe sprężarki (tak na odpalonym samochodzie) i docisnąłem koło w kierunku obudowy sprężarki i nie powiem ucichło. I teraz mam pytanie do speców którzy robili cokolwiek ze sprężarką.
    Jak nabiłem nowe łożysko na koło pasowe sprężarki i wkładałem koło pasowe już na sprężarkę to wlazło bez żadnych problemów po prostu tak z luzem nie wiem czy to tak powinno być zresztą zdejmując koło pasowe też nie miałem większych problemów lekko śrubokrętem odsunąłem je i zlazło nie wiem czy tot ak powino być ale wydaje mi się że to koło wraz z łożyskiem powinno wejść ciaśniej. Może ktoś to już tak głębiej rozbierał i wie co tam w tej sprężarce jest dokładnie co może prócz łożyska się zużyć. Może coś na czym to łożysko siedzi w tej sprężarce. Nie mam pomysłów a widmo kupienia nowej sprężarki mnie nie zadowala bo moja działa dobrze tylko że na wolnych obrotach silnik chodzi jak traktorek