Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Temat: Czemu Boxer 1.7 8v nie odpala na zimnym na benzynie?

Szułff
    Gość

Domyślnie

Dzieki, Grzesiu, jak juz auto wroci od brata-mechanika to przetestuje Twoj pomysl =*
    Brat odlaczal instalacje LPG i nie przynosilo to skutku, sprawdzal cisnienie PB i tez mowi, ze w porzadku, teraz aparat zaplonowy, a mowi, ze moze byc to nawet wina komputera, prawda?

EDIT: Niestety, nie mamy dostepu do czesci na podmianke, wiec na pierwszy ogien idzie przeplywomierz (jakby ktos mial na sprzedaz to pisac).

EDIT II: Wczoraj odebralem Alfe, milo sie ja odpala, bo rozrusznik dziala i nie "krzyczy z bolu" podczas rozruchu, szkoda tylko, ze nic sie nie dalo zrobic w sprawie szybszego odpalania... Teraz nie odpala juz w ogole na cieplym na benzynie, a na zimnym nie sprawdzalem... Brat stawia na instalacje LPG, wiec skocze do jakiegos fachowca na tygodniu.

EDIT III: Powoli wariuje-brat mowil, ze cisnienie PB jest okej, ale jak ma byc "ok" jak nie dziala pompka? =/
    Dzis Alfe ogladal Pan, ktory zaklada instalacje LPG-stwierdzil ogolny bajzel w przewodach, podpieciach, a nawet przy samej centralce. Aktualne pomysly? Pompka paliwa/filtr paliwa lub sama instalacja, a raczej jej czesc elektryczna.

EDIT IV: Pompa paliwa nie dziala, takze wymiana pompa+filtr ("przy okazji" amortyzatory, ale to inna kwestia), potem zobaczymy, moze brat oszukiwal i pompa nie daje odpowiedniego cisnienia? Dopiero w poniedzialek wymiana, wiec cierpliwie czekam, jezdzac juz standardowo na gazie.
    Ostatnio edytowane przez Szułff ; 28-09-2010 o 17:11

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Czy pojawiło się jakieś rozwiązanie problemu?
    Ostatnio edytowane przez JacekK ; 04-10-2010 o 09:04

Szułff
    Gość

Domyślnie

Srednio =/ Tak jak pisalem wyzej Alfa pojechala dzis na wymiane pompy i flitra paliwa, watpie zeby cos sie zmienilo z odpalaniem, a sam stawiam na instalacje LPG, ktora na cieplym silniku dziwnie przelacza sie raz z benzyny na gaz, raz na odwrot, a do tego robilo ja 2 "fachowcow" efekty sa tragiczne (platanina kabli i przewodow, nie wiadomo za bardzo co gdzie jest)... Ostatnio ktos zagladal do niej moze z 3-4 lata temu? =/
    Jak tylko Alfa bedzie miala nowa pompe i filtr (oraz amortyzatory! =D ) to najprawdopodbniej w sobote jade z nia do tego kumpla taty, ktory montuje instalacje LPG na codzien i niech on do tego zajrzy i porzadnie obada jak to wyglada, a moze znajdzie rozwiazanie (byle tylko nie okazal sie "trzecim fachowcem")...
    Ogolnie poziom frustracji przybiera na wartosci, bo codziennie sa inne problemy, a ten najwazniejszy nadal nierozwiazany =/ Mam nadzieje, ze jestem na dobrej drodze...

EDIT: Walka trwa nadal, niestety, pompa zostala wymieniona nadaremno, bo jest sprawna, tylko masa nie byla dobrze podpieta (ahh ci mechanicy, do wszystkiego trzeba dojsc samemu =/ ). Narazie musze gdzies sprawdzic przeplywomierz... Rozwiazanie problemu wcale sie nie zbliza...
    Ostatnio edytowane przez Szułff ; 05-10-2010 o 19:26

ernie44
    Gość

Domyślnie

Mam podobny problem w swojej ar 146 1.6 boxer z lpg. Im zimniej tym gorzej zapala. Na rozgrzanym silniku działa ok.
    I tak bez wizyty u mechanika się nie obejdzie. Proszę daj znać, jak uda Ci się coś znaleźć - to z pewnością pomoże w postawieniu mojej alfki na nogi.

Szułff
    Gość

Domyślnie

Zdjelismy kolektor dolotowy, wtryski nie podaja nic a nic benzyny =/
    Mysle, ze zagadka jest bliska rozwiazania - albo komputer, albo instalacja LPG =)

EDIT: Jutro moze uda sie podpiac zdrowy komputer do mojej 33, jesli nie, bede ryzykowal z kupowaniem komputera (nie ma 100% pewnosci, ze to akurat z tym jest problem).

EDIT II: Po podpieciu sprawnego komputera pompka zaczela chodzic, ale samochod nadal nie odpalal na benzynie... Zostaje instalacja LPG, ktora byc moze odcina wtryski.

EDIT III: Ide sie ciac, dzis podlaczylem sprawny komputer, ktory przyszedl poczta i pompka nie dziala nadal... Ja juz nie mam pojecia co to moze byc =/

EDIT IV: Powoli sie poddaje, nie wiem co to moze byc, sklanialbym sie do kupna 16v i swapa po owczesnym remoncie...

EDIT V: Walka trwa! W czwartek sprawdzenie cisnienia benzyny i czyszczenie wtryskow!
    Ostatnio edytowane przez Szułff ; 22-10-2010 o 16:13

Szułff
    Gość

Domyślnie

Odswiezam temat, bo jestesmy blisko rozwiazania. Alfa zajal sie pan Elektryk, ktory chyba wie co jest na rzeczy, bo podobno dzis rano juz dzialala, takze czyszczenie wtryskow moze byc niepotrzebne, bo tu chodzi o impuls elektryczny na wtryskach.
    Narazie zaklad przy Inwalidow Wojennych zdaje egzamin =P

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

No to czekamy z niecierpliwością.
    BTW. Masz u siebie Jetronic?

Szułff
    Gość

Domyślnie

Panowie nadal pracuja nad problemem, brakuje "plusa" na wtryskach, czasem sie pojawia na chwile a potem ginie, dzis Alfa znow odwiedza elektryka =)
    Tak, mam Jetronic =))

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Szułff Zobacz post
    Panowie nadal pracuja nad problemem, brakuje "plusa" na wtryskach, czasem sie pojawia na chwile a potem ginie, dzis Alfa znow odwiedza elektryka =)
    Tak, mam Jetronic =))
    Jeśli wtryski sterowane masą, to plus leci pewnie od jakiegoś przekaźnika, który np. jednocześnie zasila pompę paliwa(to by wyjaśniało jej przerwy w działaniu). Schematu nie masz? Tym przekaźnikiem mógł posłużyć się gazownik do odcięcia paliwa na lpg i może tu powstał jakiś problem. Z drugiej strony jak zaangażowałeś elektryka to niech on się martwi

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Skasowały mi się wszystki schematy inst. elektrycznej, ale w głowie mi szumi, że pompa była sterowana z drugiego (slave) przekaźnika w okolicach prawego poszybia. Tak jest przynajmnie w Motronicu 3.1

Edit.:
    W załączniku masz rozpiskę praktycznie pełnego Jetronicka-LE. Z grubsza wyglada tak, że przekaźnik steruje pompą i sondą lambda a ECU wtryskami.

http://www.infocoig.pl/~jslomka/33/Jetronic_LE.pdf
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS