Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Temat: Po czym poznać realny przebieg alfy

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

A ten ECU to jakiś komputer w samochodzie?
    Gdzieś czytałem że mechanicy niechętnie garną się to oględzin samochodu a tym bardziej jeśli przyjadą do niego kupujący ze sprzedającym.
    A jak słyszą alfa romeo to już całkiem.
    Na ASO też w takich przypadkach raczej nie ma co liczyć.
    Kiedy ja kupowałem swoją alfę to jakoś dziwnym trafem kopm im się zawieszał i nie było odczytów.

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał marioroza Zobacz post
    Gdzieś czytałem że mechanicy niechętnie garną się to oględzin samochodu a tym bardziej jeśli przyjadą do niego kupujący ze sprzedającym.
    Kiedy ja kupowałem swoją alfę to jakoś dziwnym trafem kopm im się zawieszał i nie było odczytów.
    Napisz na forum "Zachodniopomorskie i Pomorskie" prośbę o użyczenie kabelka, to ktoś się zaraz znajdzie i Ci sprawdzi dosłownie w minutę po podłączeniu FiatECU Scan do samochodu Jakbyś był w okolicach Warszawki, to sam mógłbym Ci sprawdzić Podpinałem ostatnio takiemu jednemu koledze, który kupił Bellę od 1 właścicielki na czarnych blachach i wszystko oczywiście w zgodzie z licznikiem.

A po zużyciu części to nikt Ci nie powie, bo np. osprzęt silnika zużywa się inaczej, jak ktoś go non stop kręcił do max obrotów, a inaczej jak jeździł optymalnie (też nie za wolno). Tak samo inne elementy - na nie wpływ może mieć praktycznie wszystko - czy auto garażowane, czy jeździło po zasolonych i dziurawych drogach, czy gładziutkich autostradach na południu Włoch (hehe przesadziłem, bo na południu Włoch nie są gładziutkie) i nigdy nie zaznało soli... Zresztą jeżeli już kupiłeś Bellę niewiadomego pochodzenia, to i tak musiałeś powymieniać wszystko to, co wymienia się okresowo (np. płyny, pasek rozrządu) oraz to, co widać było gołym okiem że zużyte (np. tarcze hamulcowe), albo słychać (zawias), więc ciesz się jazdą i naprawiaj/wymieniaj, to co się pojawia bo Bella to lubi i się odwdzięczy

A jak chcesz z ciekawości poznać prawdziwy przebieg to poszukaj na forum kogoś z kabelkiem i jeżeli handlarzyna głęboko nie grzebał to wszystkiego się dowiesz
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rydułtowy / Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 81 kw r. 2000

Domyślnie

nie chce mi się wierzyć że handlarz aż tak angażuje się w sprowadzone auto do sprzedaży.
    Rozumiem że podpicowuje samochód i cofa licznik ale na tym jego wydatki w dopieszczanie auta się kończą.
    Przecież chce zarobić jak najwięcej na aucie i maksymalnie szybko.

---------- Post dodany o godzinie 19:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:12 ----------

Może inaczej.
    Samochód jako taki składa się z kilkuset części a te składają się w podzespoły.
    Jedne z tych części lub podzespołów zużywają się częściej, szybciej a inne wolniej.
    Jeżeli trzeba wymieniać coś co ma wytrzymać 300tyś to powinno znaczyć że auto tyle właśnie przejechało.
    Kiedyś miałem ucznia, którego ojciec sprowadzał auta na wielką skalę i mowił mi, że w autach skrecają liczniki oraz kupują całe środki (tapicerkę) od rozbitych z małym przebiegiem i wszystko przekładają.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

No popatrz, w moim przypadku w ASO w Kielcach jak kupowałem moja to mieli problem z kompem. Wtedy uwietrzyełem, że może faktycznie. Sprawdzali wszsytko inne, ale pod kompa coś nie mogli się podłaczyć. U mnie Hodometr pokazuje również 0.
    Mój teraz ma 130 tyś, mechanik twierdzi, że może realnie tyle mieć. Ale cóż już się nie dowiem.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rydułtowy / Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 81 kw r. 2000

Domyślnie

A jeśli chodzi o kupno, to ja mojej alfy szukałem 6 miesięcy, byłem nawet w ham obok dortmundu, wydałem na samo oglądanie 2000 zl, zobaczyłem kilkanaście aut, każde miało skręcony licznik minimum o 100 000 km, ale znalazłem po pół roku auto z autentycznym przebiegiem.

---------- Post dodany o godzinie 21:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:32 ----------

AAA, nigdy nie miałem problemu z serwisem, zawsze mi zdiagnozowali przebieg autentyczny.

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Hodometr pokazuje również 0.
    Bo w AR bardzo trudno zmienić przebieg, jak ktoś kombinuję ten licznik się zeruję.
    Więc masz pewność, że ktoś próbował cofnąć.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinTM Zobacz post
    Bo w AR bardzo trudno zmienić przebieg, jak ktoś kombinuję ten licznik się zeruję.
    Więc masz pewność, że ktoś próbował cofnąć.
    Ale czy mu się udało
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar devon58
    Auto
    Alfa romeo 156 1.8 T.S. 98r AR32201

Domyślnie

Marioroza - mogę Ci użyczyć kabel do podłączenia FiatECUscan. Nie jest przerobiony do łączenia się z poduchą i ABS ale z silnikiem bedzie chodził.
    Problem tylko z lapkiem bo mój jest troche starawy i nie uciągnie tego oprogramowania więc jakbyś chciał to załatw tylko notebooka i można spróbować.
    Jeśli chcesz jechać do serwisu to chyba jedynie ASO na łęczyckiej.

salfist
    Gość

Domyślnie

Ecu mogło być wymieniane. Zwyczajnie miało uszkodzenie i zostało wymienione, bez żadnego podstępu. To przecież część jak każda inna. Po naprawie auto jest sprawne, ale hodometr może być niski. I co wtedy?

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Ale czy mu się udało
    Nie udało mu się i dlatego wyzerowało .