W takim razie jutro rano ide do garazu i bede z tym walczyl. A jesli kontrolka zgasnie to nie daj Bóg w razie wypadku poduszki wystrzela?
W takim razie jutro rano ide do garazu i bede z tym walczyl. A jesli kontrolka zgasnie to nie daj Bóg w razie wypadku poduszki wystrzela?
jak kontrolka zgasnie to znaczy ze jest polaczenie i wszystko OK. a jak kontrolka pali to obwod przerwany czujnik nie wie ze siedzis zna fotelu i w razie wypadku sorry ale poduszka nie zadziala.
podnies fotel, tam masz takie pudeleczko z kablami. otwierasz je (z boku trzeba wyciagnac korek) w srodku jest jedna kostka. tylko jak grzebiesz w elektryce nie wkladaj kluczyka.
Dodaje zdjecie z mojej z alfy pod siedzeniem kierowcy, mozesz mi napisac gdzie to mam popatrzec? Bo nie chce czegos popsuc.
To co jest na zdjeciu to nie jest polączenie z poduszka lecz wyłącznik bezwładnościowy pompki paliwa. Ta puszka (kostka) laczaca air bag jest wyżej i pod siedzeniem ( nad tym wyłącznikiem )
---------- Post dodany o godzinie 14:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:15 ----------
A czas na sprawdzenie będę miał w przyszłym tygodniu do południa. Bez podłączenia kompa to wiesz jak to jest naprawiać bo może Ci nie łaczyć np poducha w kierownicy (np taśma uszkodzona lub nie łączące wtyczki ) jesli chcesz tak na oślep robić to miernik musisz mieć i mierzyć poduszki. Włączasz omomierz i każda poducha powinna mieć ok 2,2 Ohm jeśli nie ma przejścia to jest uszkodzona. Przy sprawdzaniu należy we wtyczce rozłączyć taką blaszkę,która zamyka obwód air bag-u żeby nie można było ją odpalić. Jak nie rozłączysz tej blaszki to będzie tam zwarcie i miernik pokaże ok 0 Ohm nawet przy uszkodzonym poduszce. Drugi sposób jest taki,że kupujesz rezystora 2,2Ohm i wpinasz go do wtyczki,którą odepniesz od poduchy (robisz tak po kolei każdą poduche aż nie zgaśnie kontrolka na konsoli . Jeśli np włożyłeś rezystor zamiast poduchy kierownicy i kontrolka zgasła to tam szukaj przyczyny awarii.
Pozdrawiam
W załączniku masz miejsce gdzie szukać połączenia z boczną poduszką
Czary mary i kontrolka sama zgalsa wczoraj wieczorem? Dziwna sprawa. Wyglada jakby przed tem gdzies nie bylo polaczenia