Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Prośba o opinie od prawdziwych fachowców :P

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    W przypadku Sportwagona warto wydać te 25zł na sprawdzenie amorków, bo w wielu siedzą z tyłu samopoziomujące i w przypadku wymiany musisz się liczyć z 4500zł za te 2 cacka, ew. podpasowywać zamienniki, co by się wiązało ze zmianą również przednich
    [...]
    A czy to nie tylko w wersji z Nivomat'em taki koszt? Nie był on we wszystkich SW chyba standardem? Może się mylę...
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Świeżak Avatar Renegat
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 159 2,4 JTDm , Wcześniej 156 2.0 TS, kiedyś może Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    A czy to nie tylko w wersji z Nivomat'em taki koszt? Nie był on we wszystkich SW chyba standardem? Może się mylę...
    Właśnie Nivomat kolega miał na myśli

Alfa jest jak piękna i namiętna kobieta....
    z tą różnicą, że Alfa jest tańsza w utrzymaniu

Była: 156 2.0TS
    Jest: 159 sportwagon 2.4jtdm 200hp
    Dusza by chciała: Stelvio Quadrifoglio

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Ale przecież wyraźnie napisałem

warto wydać te 25zł na sprawdzenie amorków, bo w wielu siedzą z tyłu samopoziomujące

freshenko
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał paweldante Zobacz post
    Później 147 2.0 z skrzynia Selespeed (też wszyscy krzyczeli nie kupuj nie kupuj bo się spier$%#). Kupiłem, przejechałem nią 30 tys, rewelacja.
    Zbyt kasiasty to nie jestem, narazie mam 5 tys zł, na autko pragnę przeznaczyć do 10 tys (wliczając ewentualne przerejestrownie). Co do skrzyni Selespeed to w razie gdyby padła to koszt naprawy byłby większy niż to co bym za samochód zapłacił Bądź zbliżony. Więc z tym wole nie ryzykować,

Cytat Napisał paweldante Zobacz post
    Zobaczyłem że blisko ode mnie gość ma czerwoną 146 do sprzedania. Pojechałem, usiadłem, przejechałem się....zakochałem się. ONE MAJĄ TO COŚ!!!KUPISZ - WSPOMNISZ MOJE SŁOWA!! Także śmiało rozglądaj się za Bellami Pozdrawiam
    Tata ma Passata b2, 18 latek ale jazda jest klasa. Tylko że... nie ma w sobie tego "czegoś" co by mnie urzekło, to tak samo jak z kobitą
    Alfy natomiast mają w sobie coś takiego że gdy wsiądę czuje ten luksus, tą klasę. Teraz rozumiem że auto ma duszę.
    Btw. "Także śmiało rozglądaj się za bellami" <- Co znaczy bella? Trochę mało kumaty jestem

Jak dozbieram jeszcze trochę kasiorki to poproszę o pomoc w zakupie
    Dziękuje Wszystkim za pomoc
    Ostatnio edytowane przez freshenko ; 28-09-2010 o 10:30

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

To może też się wypowiem

Ja natomiast użytkuje 2.4 JTD no i wpadke miałem z Alfą ale tylko ze zwlędu na moje bezsensowne podejście przy kupnie.... popatrzyłem czy coś nie cieknie, jaki jest stan lakieru i kij kupiłem no oczywiście przejechałem się jeszcze i miałem w dupie to że coś stuka przy gwałtownym rozpędzaniu

No i tak wyszło, że całe zawiszenie przód do wymiany, poduszki pod silnikiem wszystkie i skrzynią czyli łącznie 3 szt, ręczny, Turbosprężarka ledwo zipiała, dziurawa chłodnica, termostat do bani... poprostu kupiłem nie sprawdzając kompletnie nic... napewno już nigdy nie popełnie takiego błędu ale nie żałuje... poszło troche kasy ale teraz jest cudownie "odpukać w nie malowane"

Jakbyś chciał kupować diesla to przedewszystkim zapłać za sprawdzanie Turbo, przepływki i wtrysków ogólnie nie ma sensu oszczędzać na sprawdzaniu Belli potem wyjdzie Ci to na lepsze

Jak chcesz też fajnej zabawy a nie tylko praktyczności to polecam 2.4 JTD zamiast 1.9 JTD wiadomo chodzi o dynamike i dzwięk a koszta utrzymania jakoś specjalnie nie zauważyłem aby były większe wiadomo spala tego litra więcej ale też jest bardzo oszczędny dowody:

do Berlina i nazot razem 1200 km (w tym 120 km robionych w korkach w Berlinie) spalanie 5.9 litra a wiadomo przycisnąć czasem trzeba było aby podgonić i spalić niemieckie padło

w mieście jak delikatnie użytkujesz to 7 litrów nawet Ci się uda, ostatnio robiłęm własnie test tylko po miescie Katowice itp jeździłem bardzo delikatnie i wyszło 7,2 litra. jak na 2.4 to jest to mało moim zdaniem

do benzyniaka nic Ci poradzić nie mogę bo nie mam ale jeśli chodzi o Diesla to szczególnie pamiętaj tak jak już wspominalem o Turbo, przepływce, wtryskach. dodatkowo zawiszenie co jest najważniejsze w Alfie do sprawdzania

No i licz się z wymianą rozrządu, koszta wraz z pompą wody do 700 zł ale spokój murowany
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

endrju
    Gość

Domyślnie

co do ts jak kupisz w dobrym stanie lac porzadny olej ,pilnowac jego stanu ,nie trzymac do odciecia przy kazdym ruszaniu a nic nie powinno sie dziac

Użytkownik Świeżak Avatar Renegat
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 159 2,4 JTDm , Wcześniej 156 2.0 TS, kiedyś może Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał freshenko Zobacz post
    Btw. "Także śmiało rozglądaj się za bellami" <- Co znaczy bella? Trochę mało kumaty jestem
    Bella Alfa = Piękna Alfa
    Cuore Sportivo = Sportowa Dusza (duch)

(wolne tłumaczenia)

ogólnie "slang" Alfistów często oparty jest o j. włoski z wiadomych względów, więc jak coś to translate.google.com i włoski->polski

Alfa jest jak piękna i namiętna kobieta....
    z tą różnicą, że Alfa jest tańsza w utrzymaniu

Była: 156 2.0TS
    Jest: 159 sportwagon 2.4jtdm 200hp
    Dusza by chciała: Stelvio Quadrifoglio

Użytkownik Rowerzysta Avatar TOMI1983
    Mieszka w
    Zwierzyniec
    Auto
    156 2,0 TS 114KW `98 Azurro Fantasia Met.

Smile

kolego tez mialem ten ptoblem mam swoja 6 miesiecy a jest to moje pierwsze auto,, i chyba jak wszyscy slyszeli ze sie psuja cuz czytalem i czytalem a wkoncu zrozumialem ze chrzanie to kocham ten samochod i kupilem nie zatanawiajac sie czy bedzie sie psula a dostalem ja za 8 tys

2,0 benzyna 155KM z 1998 roku jedyna awaria narazie to podnosnik szyby lewy tyl a pozatym cudenko,, oczywiscie nie licze filtrow i klockow bo to normalka po zakupie,,
    wedlug mojej opini latwiej sie jezdzi benzyniakiem i latwiej sie wczuc w jazde na poczatku choc spalanie moze troszke odstraczyc ale co tam wrazenia sa boskie jak wszyscy zostaja w tyle a ty po chwili widzisz 200km/h na liczniku

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Popieram, tylko benzyna Mam porownanie z drugim samochodem w rodzinie, benzyna jezdzi mi sie znacznie przyjemniej. Zaden diesel nie kreci sie do 7000 obr/min, nie wspominajac o turbodziurze

Na koniec chcialbym jeszcze delikatnie poprawic kolege Renegata - "cuore sportivo" znaczy "sportowe serce" - http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...esportivo.html. Sens podobny, jednak to ostatnie brzmi cieplej

Brodi
    Gość

Domyślnie

Fakt, że to już było dość dawno ale odnosiło się do mojej alfy jak ją kupowałem. Również miałem dylemat czy warto i wertowałem każde możliwe źródło informacji. Alfa popsuła sobie opinię starszymi modelami (choć pewnie i te przy odpowiednim dbaniu nie były aż tak awaryjne jak pisali właściciele VW ) Znalazłem ciekawe informację na stronie DEKRY (niemieckie stowarzyszenie badające m.in. awaryjność aut).

Wysłany: 30-03-2008, 15:32
    Najciekawsze są wyniki zestawienia DEKRA samochodów siedmioletnich.
    ALFA 156 zajmuje 88 miejsce a dalej:
    90. miejsce Laguna
    91. Omega
    92. Peugeot 406
    98. Mondeo
    101. Audi A6
    110. Passat

Ciekawy wynik ?
    Zgadzam się z tym absolutnie bo od 3-ch lat nie zepsuło się nic zaskakującego. Rozrząd, oleje, 1 wachacz, tuleje stabilizatora, rolki urządzeń pomocniczych + pasek, hamulce przód. Te rzeczy do tej pory zrobiłem i w każdym innym aucie nie byłoby lepiej. Normalne sprawy.