Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: wymiana wahaczy

under28
    Gość

Domyślnie wymiana wahaczy

Witam jakies 3 tyg temu zaczol sie moj problem a mianowicie stukanie w zawieszeniu,Na przegładzie koles powiedział mi ze to gumy stabilizatora wiec wymienilem , jednak po miesiacu problem nie dość ze wrocil to sie pogłebił. Wczoraj byłem to sprawdzic i sie dowiedziałem ze przyczyna walenia jest górny prawy wahacz i łącznik stabilizatora lewy. Dodaam ze mam zrobione 120 tyś. i nie mam pojecia czy kiedykolwiec zawieszenie bylo wymieniane.

Teraz mam pytanie czy wymieniac tylko te części które sa zużyte czy wymienic odrazu całość (akualnie mam na to pieniadze). Pisaliście tu zeby kupic je od użytkowników na allegro tanifia albo italtechnik (posiada tylko czeście firmy VEMA), jednak z tego co widze nie posiadają oni aktualnie tych częście chyba ze VEMA jest rownie dobra jak TRW. Czy ten sprzedawca i części sa godne zaufania ?

http://moto.allegro.pl/item613625405...ginal_trw.html
    http://moto.allegro.pl/item613625948...ginal_trw.html
    http://moto.allegro.pl/item619202495...prawy_trw.html
    http://moto.allegro.pl/item619203319..._lewy_trw.html
    http://moto.allegro.pl/item608913174...6_147_trw.html
    Ostatnio edytowane przez under28 ; 26-04-2009 o 09:58

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał under28 Zobacz post
    Witam jakies 3 tyg temu zaczol sie moj problem a mianowicie stukanie w zawieszeniu,Na przegładzie koles powiedział mi ze to gumy stabilizatora wiec wymienilem , jednak po miesiacu problem nie dość ze wrocil to sie pogłebił. Wczoraj byłem to sprawdzic i sie dowiedziałem ze przyczyna walenia jest górny prawy wahacz i łącznik stabilizatora lewy. Dodaam ze mam zrobione 120 tyś. i nie mam pojecia czy kiedykolwiec zawieszenie bylo wymieniane.

Teraz mam pytanie czy wymieniac tylko te części które sa zużyte czy wymienic odrazu całość (akualnie mam na to pieniadze). Pisaliście tu zeby kupic je od użytkowników na allegro tanifia albo italtechnik (posiada tylko czeście firmy VEMA), jednak z tego co widze nie posiadają oni aktualnie tych częście chyba ze VEMA jest rownie dobra jak TRW. Czy ten sprzedawca i części sa godne zaufania ?

WAHACZ DOLNY LEWY ALFA 156 147 ORYGINAŁ - TRW !! (613625405) - motoAllegro
    WAHACZ DOLNY PRAWY ALFA 156 147 ORYGINAŁ - TRW ! (613625948) - motoAllegro
    WAHACZ GÓRNY ALFA ROMEO 147 156 PRAWY - TRW !! (619202495) - motoAllegro
    WAHACZ GÓRNY ALFA ROMEO 147 156 LEWY - TRW !! (619203319) - motoAllegro
    LACZNIK LACZNIKI STABILIZATORA ALFA 156 147 - TRW (608913174) - motoAllegro
    Tutaj zdania będą podzielone ,jeśli masz gotówkę to rób cały zawias a co do części Vema to nie mogę nic powiedzieć ,Ja bym bral TRW lub Febibilstein .Obecnie mam 130 tys przejechane przod ok nie wybity org ,tylko wachacz tylny poprzeczny ma luz ,i w zwiazku z tym mam zamiar robic remont calej zawiechy, tez szukam jakiegos sprzedawcy godnego polecenia ktory zrobi dobra cene za kpl .

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

koledzy jest jeszcze jeden allegrowicz z oryginałami TRW - kriss156jtd - ja u niego tanio kupiłem oryginalne fiatowskie wahacze , jest jeden szkopuł z krissem , nie daje gwarancji

co do febi - darujcie sobie , beznadzieja w alfie (może w vw są dobre) , z autopsji
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    koledzy jest jeszcze jeden allegrowicz z oryginałami TRW - kriss156jtd - ja u niego tanio kupiłem oryginalne fiatowskie wahacze , jest jeden szkopuł z krissem , nie daje gwarancji

co do febi - darujcie sobie , beznadzieja w alfie (może w vw są dobre) , z autopsji
    Dzieki

Użytkownik Ogier Avatar xander83
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001

Domyślnie

Kolego @under28 jak masz pieniądze na wymianę całego zawieszenia to zrób to. Tak naprawde to do końca nie wiesz co Ci puka - ja miałem podobny problem i wymieniłem wszystko co się dało. Jak będziesz miał samochód u mechanika to za jednym razem niech wymieni wszystko(no chyba, że sam się za to weźmiesz). Wiem z własnego doświadczenia, że odnaleźć powód pukania w zawieszeniu Alfy 156 nie jest tak łatwo. U mnie w Alfie mam części tył Vema i przód TRW - na razie jest OK. P.S. tym co powiedzą na przeglądzie zbytnio nie radzę się sugerować u mnie na przeglądzie niby wszystkie pomiary wyszły prawidłowo jeśli chodzi o zawieszenie a jak wymieniałem stare części to kilka wahaczy miały takie luzy, że strach było jeździć.

under28
    Gość

Domyślnie

Dziekuje za pomoc , chyba zdecyduje sie na wymiane calego przodu

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2,4 97'

Question

dołączę się do tematu
    po wymianie przedniego zawieszenia czyli wahaczy góra/dół ,łączniki i tulejki stabilizatora
    potrzebne jest ustawienie zbieżności ??
    Ostatnio edytowane przez jupol1 ; 19-05-2009 o 06:39

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Cytat Napisał jupol1 Zobacz post
    dołączę się do tematu
    po wymianie przedniego zawieszenia czyli wahaczy góra/dół ,łączniki i tulejki stabilizatora
    potrzebne jest ustawienie zbieżności ??
    Jest potrzebne.. A przynajmniej jej skontrolowanie.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Oczywiście każdy robi, jak uważa, ale dla mnie wymiana dobrych części jest bezsensowna. Zawsze w zawieszeniach wymieniam tylko to, co ulegnie zużyciu. Trzeba tylko dobrze rozpoznać, co jest do wymiany.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Nie do końca bezsensowna. Ja zawsze robię przy samochodzie sam (dostęp do dobrze wyposażonego warsztatu) więc mogę wymieniać zawieszenie częściowo i odpada robocizna. Wiele osób ma taką pracę, brak czasu, brak pieniędzy, potrzebę użytkowania pojazdu że "nie stać" Ich na robotę na raty. Nawet jak część zawieszenia nie stuka do gumy się wyrabiają i tracą sztywność, dokładając nowe elementy - sztywne- pozostałe stare szybciej się "wytrzaskają". Więc każdy musi ocenić sam czy robić kompleksowo czy na raty. Robisz raz, wydajesz na robotę raz, i zapominasz o warsztatach na 50-60 tyś km. A na raty to więcej zostawisz u majstra niż wydasz na zawieche a stuki, puki doprowadzą Cię do rozstroju nerwowego.
    Spadam wymieniać wachacze dolne. ;-)
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...