Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Temat: Bardzo Dziwna sytuacja z 2.0 TS 150KM

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał dave Zobacz post
    sjak pisałem wcześnie, poprzednie uszczelka była 2x grubsza dodatkowo miała pierścienie na cylindrach.

A to przepraszam coś Ty kupił za uszczelkę, nie zakuwaną w koło komór spalania?
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

dave
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    A to przepraszam coś Ty kupił za uszczelkę, nie zakuwaną w koło komór spalania?

Jestem amatorem w sprawach mechaniki, koleś który mi to sprzedał powiedział że taka ma być, zaufałem szmaciarzowi, mówiłem mu o swoich wątpliwościach! nawet mu dałem starą na wzór;]

dodam że ta nowa uszczelka jest GOETZE'a
    Ostatnio edytowane przez dave ; 29-09-2010 o 15:56

JFC
    Gość

Domyślnie

Zostało Ci gdzieś opakowanie po uszczelce? Jeżeli tak podaj numer uszczelki, a może sprzedał Ci całą metalową, wtedy musiałeś zapłacić pewnie sporo ponad stówę.
    Albo sam zobacz.....http://www.fmecat.eu/selProd2.asp?prdgrp=5&langID=9
    30-028420-00 zwykła uszczelka
    30-029777-00 uszczelka metalowa w całości, stąd możesz nie widzieć "pierścieni" wokół otworów cylindrów, bo przeważnie taka uszczelka jest cała czarna.
    Ale to moim zdaniem dalej nie rozwiązuje sprawy.
    Chyba, że cienka uszczelka + planowanie głowicy tak zmniejszyły komorę spalania, że tłok dotyka głowicy, lub zaworów. Ale w tej kwestii niech się wypowie ktoś kto grzebie przy silnikach, ja mogę tylko teoretyzować.
    Ostatnio edytowane przez JFC ; 29-09-2010 o 17:31

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Kolego a powiedz mi jakim Ty kołem kręcisz aby okręcić wał o 360* głupie pytanie ale podejrzewam że kołem zębatym na wałku wydechowym czy też się mylę?

dave
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Adampoz Zobacz post
    Kolego a powiedz mi jakim Ty kołem kręcisz aby okręcić wał o 360* głupie pytanie ale podejrzewam że kołem zębatym na wałku wydechowym czy też się mylę?
    Kręciłem wałem korbowym

Zrobiłem próbę, ściągłem wałki rozrządu żeby wykluczyć źle ustawiony rozrząd, nadal to samo, tłoki muszą dobijać do głowicy. A co do rodzaju uszczelki to rzeczywiscie, była cała metalowa i jak pisałem wcześniej 2x cieńsza od poprzedniej uszczelki.

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Pytam się bo ja byś kręcił tym kołem to by się zablokował, pasek wtedy się bardzo mocno napina.

---------- Post dodany o godzinie 19:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:21 ----------

Cytat Napisał dave Zobacz post
    Kręciłem wałem korbowym

Zrobiłem próbę, ściągłem wałki rozrządu żeby wykluczyć źle ustawiony rozrząd, nadal to samo, tłoki muszą dobijać do głowicy. A co do rodzaju uszczelki to rzeczywiscie, była cała metalowa i jak pisałem wcześniej 2x cieńsza od poprzedniej uszczelki.

tylko tłok nie wychodzi z cylindra, aby zawadzał o głowicę jedynie co to zawór ale on powinien być zamknięty jak tłok jest na samej górze. Być może coś z zaworami jest nie tak
    Ostatnio edytowane przez Adampoz ; 29-09-2010 o 18:30

dave
    Gość

Domyślnie

Tutaj się mylisz, tłok wychodzi po za cylinder ok 1mm

Adampoz
    Gość

Domyślnie

tak wygląda blok a że szklanki tłoka wystają 1 mm ponad blok to nie znaczy że wychodzi tłok o 1mm z niego jest tak spasowany z głowicą że nie ma co rąbać jak masz nawet cienką uszczelkę. Prędzej by świeca dostała niż tłok o głowicę.

dave
    Gość

Domyślnie

1. Głowica była robiona u specjalisty, docieranie zaworów planowanie oraz docieranie gniazd i zaręczam Ci że wszystkie zawory się elegancko domykają
    2. wymontowałem wałki by sprawdzić czy sytuacja się powtórzy, niestety bez skutków, jutro powinienem mieć uszczelkę

Adampoz
    Gość

Domyślnie

a nie przeciągnąłeś jej przy dokręcaniu głowicy