10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Zostało Ci gdzieś opakowanie po uszczelce? Jeżeli tak podaj numer uszczelki, a może sprzedał Ci całą metalową, wtedy musiałeś zapłacić pewnie sporo ponad stówę.
Albo sam zobacz.....http://www.fmecat.eu/selProd2.asp?prdgrp=5&langID=9
30-028420-00 zwykła uszczelka
30-029777-00 uszczelka metalowa w całości, stąd możesz nie widzieć "pierścieni" wokół otworów cylindrów, bo przeważnie taka uszczelka jest cała czarna.
Ale to moim zdaniem dalej nie rozwiązuje sprawy.
Chyba, że cienka uszczelka + planowanie głowicy tak zmniejszyły komorę spalania, że tłok dotyka głowicy, lub zaworów. Ale w tej kwestii niech się wypowie ktoś kto grzebie przy silnikach, ja mogę tylko teoretyzować.![]()
Ostatnio edytowane przez JFC ; 29-09-2010 o 17:31
Kolego a powiedz mi jakim Ty kołem kręcisz aby okręcić wał o 360* głupie pytanie ale podejrzewam że kołem zębatym na wałku wydechowym czy też się mylę?
Pytam się bo ja byś kręcił tym kołem to by się zablokował, pasek wtedy się bardzo mocno napina.
---------- Post dodany o godzinie 19:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:21 ----------
tylko tłok nie wychodzi z cylindra, aby zawadzał o głowicę jedynie co to zawór ale on powinien być zamknięty jak tłok jest na samej górze. Być może coś z zaworami jest nie tak
Ostatnio edytowane przez Adampoz ; 29-09-2010 o 18:30
Tutaj się mylisz, tłok wychodzi po za cylinder ok 1mm
tak wygląda blok a że szklanki tłoka wystają 1 mm ponad blok to nie znaczy że wychodzi tłok o 1mm z niego jest tak spasowany z głowicą że nie ma co rąbać jak masz nawet cienką uszczelkę. Prędzej by świeca dostała niż tłok o głowicę.
1. Głowica była robiona u specjalisty, docieranie zaworów planowanie oraz docieranie gniazd i zaręczam Ci że wszystkie zawory się elegancko domykają
2. wymontowałem wałki by sprawdzić czy sytuacja się powtórzy, niestety bez skutków, jutro powinienem mieć uszczelkę![]()
a nie przeciągnąłeś jej przy dokręcaniu głowicy