poszperaj gdzies jest opisane jak ta klamke naprawic.tylko nie moge sobie przypomniec gdzie to czyt.ale mi sie wydaje ze raczej musisz zdjac boczek i nasmarowc od srodka
poszperaj gdzies jest opisane jak ta klamke naprawic.tylko nie moge sobie przypomniec gdzie to czyt.ale mi sie wydaje ze raczej musisz zdjac boczek i nasmarowc od srodka
tutaj jest link do tematu zacinającej sie klamki :Napisał akuki
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ghlight=klamka
Ja przed zima zawsze pozadnie myje samochod
-pastuje wszystko lacznie z progami komora silnika
-poleruje ( ale tylko powierzchnie zewnetrzne progi i profile pozostawiam pod cieniutka warstwa wosku )
-wymieniam dywaniki na gumeksy
- konserwuje wszystkie uszczelki sprayem silikonowym
- przewaznie podladowuje akumulator
- zalewam plyn zimowy do spryskow
- sprawdzam przemarzalnosc plynu chlodniczego
- wymieniam olej ( co rok w pazdzierniku )
Z moich informacji najlepiej wyminiac olej po zimie a nie przed,Napisał Szef
Jesli wyminimy po zimie to jedzimy cale lato z olejem o dobrych parmaerach itp. a potem nastpeuje zima trudniejsze warunki olej szybciej traci swoje wlasciwosci i po zimie napelniamy silnik nowym olejem...
W przypadku wymiany oleju przed zima olej traci czesc swoich wlasciwosci podczas zimy i pozniej przez cale lato do nastpenej zimy jedzimy z paciara w silniku![]()
hehe.
ja wtym roku jednak wymienie olej przed zima bo zrobie to przy okazji wymiany rozrządu
Pozdrawiam
Fury,
a czy nie wydaje ci sie ze lepiej jest miec świeży olej na tak ciezki okres eksploatacyjny jakim zima ??
To przeciez zima wystepuja zawsze najwieksze trudnosci ze smarowaniem chociazby ze wzgledu na bardzo niskie temperatury jazde z niedogrzanym silnikiem itp
Poza tym olej zmieniam co okolo 6 tys km wiec mysle ze przy tak czestych wymianach nie ma to zadnego znaczenia
Napisał akuki
Kilka dni temu naprawiałem, ograniczyłem się jednak do ściągnięcia boczka i popsikania białem smarem w sprayu. Na razie jest OK. W sumie około 1h.\
http://www.alfa156.net/tech/fhandle.html
Jak to się nie da?Napisał piotriix
Ja jeżdżę prawie non stop z klimą czy zima czy lato, jest sucho, nie parują szyby, i stała temp.
A jeśli można sie podpytać ogólnie, to co ile zmieniacie olej w swoich alfach ?
ja poki co wymieniam co 6000 km
Pozdrawiam