Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Problem z obrotami na postoju

salfist
    Gość

Domyślnie

@aro_1977
    "...Ja mam tez tak, ze jak dolezdzam do swiatel to mam 1100, a jak sie zatrzymam spadaja do 900...."
    Tak ma być, to jest założenie projektowe:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._falujace.html

@selius
    "...Czesc mam problem z obrotami ale inny niz wszyscy..."

Umnie było podobnie. Mam za sobą większość znanych interwencji, w tym przepustnica, MAF, silnik krokowy, filtr, itd.
    Problem ustapił po wymianie świec i zaworka odmy. Nie wiem, które było winowajcą, bo wymiana była jednoczesna - może oba.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

A gdzie jest i jak wyglada ten zaworek - latwy dostep?

selius
    Gość

Domyślnie

A czy moglby ktos mi taki zaworek zalatwic? Szukam wszedzie w necie i nie moge znalesc ;/ szukalem tez u siebie w sklepach i tez nie maja takiego czegos ;/ moglby mi ktos kupic taki zworek i wyslac listem poleconym? Byl bym bardzo wdzieczny

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Chodzi o ten 71713715? On jest za przepustnica?

salfist
    Gość

Domyślnie

Zgadza się, za przepustnicą. Zobacz temat:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ek_zlozyc.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał selius Zobacz post
    A czy moglby ktos mi taki zaworek zalatwic? Szukam wszedzie w necie i nie moge znalesc ;/ szukalem tez u siebie w sklepach i tez nie maja takiego czegos ;/ moglby mi ktos kupic taki zworek i wyslac listem poleconym? Byl bym bardzo wdzieczny
    A dlaczego uważasz, że ten zaworek coś zmieni, jeśli jeździsz z odłączona odmą od dolotu?
    To, że ktoś pisał o odłączeniu odmy, a Ty coś odłączyłeś, wcale nie znaczy, że jest dobrze.
    Odma w TS jest dość skomplikowanym ustrojstwem bo jednocześnie pełni taką funkcję, jak w innych samochodach tzw. zawór powietrza dodatkowego sterowany silnikiem krokowym.
    Więc nie ma się co dziwić, że masz kłopoty z wolnymi obrotami.
    No, ale rób jak chcesz. Skoro wszyscy pisali, jak odłączyć odmę i Ty to zrobiłeś, i to jest dobrze to Twoja sprawa.

salfist
    Gość

Domyślnie

Bo te zaworki odmy raczej nie leżą na półce. W moim przypadku trzeba było złożyć zamówienie w carserwisie. Zaworek przyszedł z Włoch po tygodniu.

selius
    Gość

Domyślnie

Pisalo na forum duzo osob w tym temacie ze to pomoze itd wiec i ja tak zrobilem, sam tego nie wymyslilem... Teraz mnie oswieciles do czego to sluzy wiec chce zalozyc nowy zaworek i podlaczyc spowrotem odme, tylko nie mam jak kupic zaworka... ;/

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał selius Zobacz post
    Pisalo na forum duzo osob w tym temacie ze to pomoze itd wiec i ja tak zrobilem, sam tego nie wymyslilem... Teraz mnie oswieciles do czego to sluzy wiec chce zalozyc nowy zaworek i podlaczyc spowrotem odme, tylko nie mam jak kupic zaworka... ;/
    Bo dużo osób nie ma pojęcia o rzeczywistej funkcji odmy w TS i wypisuje różne rzeczy.
    Trzeba pamiętać, że odma w TS pełni rolę podwójną: kieruje gazy do dolotu - czyli to, co robi każda odma oraz dostarcza powietrze dodatkowe z rury dolotowej przed przepustnicą, poprzez przewód łączący tę rurę z pokrywą zaworów, następnie pod pokrywą zaworów do przewodu łączącego pokrywę zaworów z zaworkiem i kolektorem ssącym.
    Odłączenie samego przewodu od rury dolotowej bez zaślepienia zaworka spowoduje dostarczenie do kolektora lewego powietrza.
    Bardzo istotne jest, aby ta cała opisana przeze mnie droga była czysta i szczelna, szczególnie zaworek.
    Zaworek jest tak skalibrowany, że przepuszcza tylko określoną ilość powietrtza.
    To powietrze jest potrzebne do stabilizowania obrotów, szczególnie podczas raptownego zdjęcia nogi z gazu, np. przy dojeżdżaniu do świateł.
    Jeśli chcesz całkowicie wypuścić odmę do atmosfery i zrobić to umiejętnie to trzeba odłączyć oba przewody: jeden od króćca rury ssącej przed przepustnicą, a drugi od króćca zaworka. Oczywiście należy potem zaślepić oba króćce, aby nie dopuścić do pobierania lewego powietrza przez silnik.
    Potem dobrze by było przedłużyć przewody wychodzące z pokrywy zaworów i skierować je pod silnik. Tylko uwaga z tym na stacji diagnostycznej.
    A swoją drogą jestem bardzo ciekawy, jak będzie zachowywał się TS z tak odłączoną odmą.
    Ja niestety nie mogę tego sprawdzić, bo mam inny kolektor ssący.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- falowanie obrotów to na tym forum temat rzeka i chyba ten temat będzie wieczny.
    - zaobserwowałem na swoim silniku że falowanie zaczyna się pojawiać jak tylko się pojawiają problemy z jazdą na obrotach biegu jałowego na II biegu.
    - wtedy też wiem, że muszę wyczyścić przepustnicę i efekt mija, auto jezdzi na jałowych obrotach silnika przy włączonym biegu II.
    - zwykle tak jeżdzę jak dojezdzam na most Milenijny we Wrocławiu, prędkość przelotowa oscyluje na poziomie marszu piechura.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm