Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Temat: Problem z ilością powietrza doprowadzaną do silnika

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

No ale w starym-zamontowanym już nie tak łatwo bo fatalny dostęp by złapać kombinerkami. Zresztą jak mocno skręcone to nie da rady.

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

ale ja już przepływomierz dwa razy wyjmowałem u siebie raz kiedy czyściłem stary w nadziei że to coś pomorze a drugi raz wczoraj gdy montowałem nową przpływkę. szczerze to nie wiem jak można odpiąć przepływkę nie demontując wpierw akumulatora. sięgnąć to może się i jakoś sięgnie ale wypiąć to już nie jest tak prosto. nawet przy zdemontowanym aku chwile się siłowałem by tą wtyczkę odpiąć. żeby wyjąć stary wkład to trzeba mieć chyba jakiś specjalny klucz więc demontowałem całą przepływkę ale odkręcenie jej też wymaga nie lada sprawności i cierpliwości. ogólnie cała operacja wymiany i złożenia wszystkiego z powrotem do kupy zajęła mi prawie 3h
    a najciekawsze jest to że po wymianie nie odczuwam jakiejś specjalnej różnicy jeśli chodzi o przyspieszenie za to spalanie mi chyba skoczyło o ok 1L może ona musi się jakoś dotrzeć? na razie jeździłem tylko po mieście więc to może takie moje subiektywne odczucie z tym spalaniem, w sobotę przejadę się dłuższą trasą w cyklu mieszanym i mam nadzieje że wynik dalej będzie oscylował w granicach 6L / 100km jak to było przed wymianą
    no i sprawdzimy znów pomiary na kompie z tym przepływem powietrza, to dzięki uprzejmości kolegi barstep'a także Dzięki Bartek, w sobotę podepniemy raz jeszcze moją Włoszkę, komputer prawdę nam powie

Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

wreszcie mam możłiwość stałego i dowolnego podłączenia na spokojnie w domu Alfy pod komputer programem Fiat ECUScan.. spisałem sobie kilka pomiarów i prosiłbym kogoś z Was, komu cokolwiek to mówi, o jakiś komentarz bo póki co to mam pewne wątpliwości co do poziomu spalania auta. Poza tym dalej chyba coś jest nie tak jeśli chodzi o ilość tego dostarczonego powietrza. Wszystkie pomiary na biegu jałowym. EGR kompletnie zaślepiony ale sprawny /100% otwarcia na biegu jałowym, 1% przy dodaniu gazu/

Fuel metering 4,27 - 4,42 mg/i
    Total fuel quanity 5,8 - 8,7 /ale głównie oscylowało w okolicy 8/
    Air intake quanity 43 - 45 mg/i
    Desired intake air quanity 280 mg/i

A to jest chyba pomiar z przepływomierza tak? Co mi on mówi jeśli chodzi o sprawność przepływki?
    Air flow signal 1,9 - 2,3 V /3,8 V przy mocnym przygazowaniu/

Jakie powinienem wyciągnąć wnioski na bazie takich pomiarów? Przepływomierz wymieniony na nowy oryginał Bosch'a. Odczyt z turbiny - Boostcośtam i desired Boostcośtam się pokrywały czyli z tego wnioskowałem że ciśnienie w turbinie odpowiednie. Natomiast poziom powietrza dostarczonego i spalanie chyba nie są w normie, tak?

Z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

a pomiary tego fuel meteringu robiles na zimnym czy na ciepllym silniku
    u mnie sa jaja ale intake jest czasami wiekszy od desired

:]

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    ...A żeby wymienić przepływomierz razem z puszką trzeba wyjąć akumulator a następnie odkręcić także jego podstawę.
    W 147 jesli dysponujesz kanałem poradzisz sobie bez tego
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 10-02-2011 o 20:36
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Odświeżam temat. Jeśli chodzi o różnice w odczytach Air intake quanity / Desired intake air quanity to okazuje się że to normalne przy zaślepionym EGR i jedynym wyjściem jest wykasowanie zaworu EGR z komputera co podobno poprawiłoby spalanie i ten odczyt z ECU. jednak póki co tego jeszcze nie zrobiłem. Wymiana przepływomierza nic nie dała a wrażenie poprawy było tylko subiektywne

Teraz mam 2 inne sprawy:

- po pierwsze przepocenia w miejscach jak na zdjęciach, groźne / niegroźne? Jak je interpretować? I co to za rura przy której to przepocenie powstaje bo nie mam pewności, to chyba nie jest odma? Coś robić czy nie ma powodów do paniki?

- druga rzecz, przy gwałtownym dodawaniu gazu przy około 3 tyś obrotów da sie odczuć taką dosłownie półsekundową lekką utratę mocy i zaraz dalej idzie normalnie. nie jest to wina przepływomierza bo był wymieniany rok temu przy okazji poprzedniej sprawy na nowy oryginalny Bosch. zawór overboost miałem wymieniany ze 3 lata temu /wymieniony bo występowało przeładowanie, na nowym zrobione może ze 20 tyś max/. Może przeczyścić czujnik ciśnienia doładowania? kiedyś już to robiłem. jeśli nie to to co? czyszczenie turbiny? dodam że nie wyskakują przy tym żadne błędy

z góry dzięki za pomoc

Ostatnio edytowane przez flatbeet ; 29-03-2012 o 00:15

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

Witam kolege mam identyczne problemy jak ty wymienłem przepływkę i też wskazanie przepływomierza nie pokrywa sie z ilością powietrza jaką potrzebuje ECU. Zpocenie także i u mnie występuje. Co do tego jakby ubytku mocy przy 3tys obrotów taż mam takie wrażenie. Jedyne czego nie robłem to czyszczenie turbiny ale pewnie sie ty zajme bo nie daje mi to spokoju. Spalanie u mnie miasto 8-9 trasa 5-6 dodam że nie potrafię jeździć bez korzystania z mocy alfy.

PS stary przepływomierz zamontowany do innej alfy wskazuje poprawne wartości a u mnie całkowicie cos innego
    Ostatnio edytowane przez fiejtekt ; 29-03-2012 o 07:32

Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Może tez masz kolego zaślepiony EGR? Bo z tego co wiem te błędne odczyty są właśnie spowodowane zaślepieniem EGR i trzeba go trwale wykasować z komputera ale z tego co wiem taka usługa to 600/800zł więc na razie się wstrzymuje. Spalanie mam podobne jak Ty, no może miasto trochę niżej ale raczej staram się jeździć po mieście ekonomicznie hehe a tylko w trasach cisnę i tam mam spalanie w granicach 6/6.5

Skoro tez masz takie zapocenie to wygląda n to że to chyba nic nienormalnego, pewnie te typy tak maja ale mimo wszystko chciałbym żeby ktoś jeszcze się w tej sprawie wypowiedział

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

o panowie te przepocenia to u mnie tez wystepuja i mam wrazenie jakby ciagle jakas mazia walila mi na ten grzybek ktory zaznaczylem na zdjeciu (czarna strzalka na gornym obrazku), co ciekawe czyscilem to miejsce jak sie zdjemuje rure od turbo bo tam mialem nielzy syf- i tam tego syfu nie ma, tak po 500 km zawsze tez grzybek mam zawalony syfem typu olej z sadza - wyczyszcze i dalej to widac

nie wiem skad sie to cholerstwo bierze

u mnie co do mas to mam prawidlowo - probowalem z 3 przeplywkami i to samo

dodatkowo sprawe spalania badam do dzis - dawki paliwa na 90 stponiach powinny byc okolo 3-4 u mnie na wolnych nie schodze ponizej 5
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	30638357.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	71.8 KB
ID:	51572  
    Ostatnio edytowane przez zasit ; 29-03-2012 o 11:51

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał flatbeet Zobacz post
    Może tez masz kolego zaślepiony EGR? Bo z tego co wiem te błędne odczyty są właśnie spowodowane zaślepieniem EGR i trzeba go trwale wykasować z komputera ale z tego co wiem taka usługa to 600/800zł więc na razie się wstrzymuje. Spalanie mam podobne jak Ty, no może miasto trochę niżej ale raczej staram się jeździć po mieście ekonomicznie hehe a tylko w trasach cisnę i tam mam spalanie w granicach 6/6.5

Skoro tez masz takie zapocenie to wygląda n to że to chyba nic nienormalnego, pewnie te typy tak maja ale mimo wszystko chciałbym żeby ktoś jeszcze się w tej sprawie wypowiedział
    mam 1.9 16v, zalepke z dziurkami i rowniez ilosc powietrza mierzonego jest troche zanizona w porownaniu do zadanego, z tego co piszecie to raczej bede sie wstrzymywal z wymiana przeplywomierza