Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: Parowanie szyb AR 156 - porażka

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Z tego co sie orientuje to wygluszenie w 156 jest wykonane z jakiegos sztywnego, twardego i raczej nie nasiakliwego tworzywa Podczas montazu kabli CA nawet tego odgiac nie moglem

Co do wysuszeniu auta farelem to dobry pomysl ale musisz wyjac gumowe dywaniki i zostawic pouchylane okna Przeciez ta wilgoc musi sie jakos z kabiny wydostac

Poza tym trzeba uwazac zeby nie podpalic auta albo nie przykopcic tapicerki
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    Z tego co sie orientuje to wygluszenie w 156 jest wykonane z jakiegos sztywnego, twardego i raczej nie nasiakliwego tworzywa Podczas montazu kabli CA nawet tego odgiac nie moglem

Co do wysuszeniu auta farelem to dobry pomysl ale musisz wyjac gumowe dywaniki i zostawic pouchylane okna Przeciez ta wilgoc musi sie jakos z kabiny wydostac

Poza tym trzeba uwazac zeby nie podpalic auta albo nie przykopcic tapicerki
    więc zrobiłem małe rozeznanie tematu i sprawa ma się tak że:
    1. Dywaniki w samochodzie mam z takiego tworzywa ale nie gumowe, oczywiście pod spodem jest taka jakby mata antypoślizgowa, która z pewnością nie jest przemakalna.
    2. Odpiąłem listwy progowe i wg. zaleceń kolegów sprawdziłem stan "suchości" pod tapicerką i się okazało że wszędzie jest sucho, tzn względnie sucho bo w całym samochodzie jest delikatnie wilgotno.
    3. Podniosłem dywaniki i tutaj (( (( (( zonk (( (( (( o ile ze strony kierowcy oraz z tyłu jest w miarę sucho o tyle pod dywanikiem pasażera z przodu normalnie jak by ktoś wylał pół litra wody, normalnie mokro tak że jak by się taki stan rzeczy utrzymał dłużej to wszystko by zgniło...
    teraz moje pytanie skąd tam mogło się wziąć tyle wody :?: :?: :?:
    jak kolega napisał wyżej chyba właśnie tak zrobię, dywaniki wezmę do domu, wysuszę na kaloryferze a tapicerkę w samochodzie wysuszę farelem.
    Słyszałem już o takich co pokój podpalili takim wynalazkiem więc na pewno zrobię tak aby nic w samochodzie nie przypalić ani całego nie sfajczyć....
    a jeszcze takie pytanie bo nie mam ogrzewanego garażu: czy jak postawię samochód w garażu gdzie będzie może z 5'C mogę otworzyć delikatnie okna i suszyć samochód farelem?? Nie "naciągnie" on więcej wilgoci przez uchylone szyby??
    z góry dziękuję za tak cenne Wasze rady, które pomagają "leczyć" moją AR

grzelutek
    Gość

Domyślnie

A nie wymieniałeś ostatnio filtra kabinowego :?: :?: :?:

bizon2007
    Gość

Domyślnie

prawdopodobnie masz przytkany lub źle zamocowany spływ wody z klimy, jest to gumowy przewód który odprowadza skroploną parę z nagrzewnicy i znajduje się on mniej więcej w tym miejscu o którym mowa czyli w okolicy ściany grodziowej po stronie pasażera. Jest on wyprowadzony z nagrzewnicy na zewnątrz auta przez otwór w ścianie grodziowej lub prosto w dół przez podłogę; musisz to dokładnie sprawdzić; myślę że tu tkwi twój problem.pozdrawiam :wink:

Korczu
    Gość

Domyślnie

kolego Mrutyna,rozbierz auto od strony pasazera do gołej blachy i niech ktos leje wodą mocnym strumieniem po drzwiach i po szybie przedniej,wtedy zobaczysz czy czasem woda sie nie dostaje przez prog pod drzwiami lub od strony przedniej szyby.samo wysuszenie nic ci nie da!! przerabialem to! trzeba zlokalizowac miejsce przez ktore dostaje sie woda,bo przeciez sama tam nie wleciala.

u mnie brakowało osłony nagrzewnicy pod podszybiem i tamtedy woda sie lała jakby wodospad. albgo masz zasyfione odpływy to tez trzeba sprawdzic.

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Idź za poradą bizon2007, ja miałem taki problem w Hondzie Accord, była pęknięta obudowa nagrzewnicy i woda z klimy zamiast odpływać gumowym wężykiem przez grodź na zewnątrz wpływała za dywanik pod nogami pasażera, a szyby to parowały jak wariaty.

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Sprawdź jeszcze,czy obudowa wentylatora nawiewu,która jest nad nogami pasażera nie jest przypadkiem lekko mokra lub wilgotna.Jakbyś miał źle założoną pokrywę filtra kabinowego to woda będzie tamtędy się dostawać i kapać po wentylatorze na wykładzinę.Tak miałem jak mi jeden "spec" dezynfekował klimę i dobrze nie poskładał wszystkiego.

ViP Pirat drogowy Avatar szamacz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

Nie chce straszyć ale często trąbią że samochody po powodziach mają problem parowania szyb. Nie czuć dziwnego zapachu w samochodzie przypadkiem???
    To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...

AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
    AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Juz sie mialem wypowiadac ale widze ze koledzy przerobili juz wszystkie mozliwosci.
    Ja moze tylko dodam ze: od jakiegos czasu szyby mi przestaly parowac - moze to byc spowodowane miedzy innymi tym ze udrożnilem odplywy wody z podszybia (sa dwa) (prawdopodobnie jeden z nich odpowiada rowniez za splyw wody ze skraplacza), i wymienilem fiktr kabinowy. Na samym poczatku zabezpieczylem rowniez auto a szczegolnie progi bo zauwazylem kiedys ze lekko pocila mi sie wykladzina po wewn stronie nadkola.
    POzniej jakis czas jeszce szyby parowaly - byc moze bylo to wynikiem tego ze wilgoc w aucie nie mogla ustac od razu po tych wszystkich akcjach lecz potrzebowala troche czasu alby sie wysuszyc.
    A teraz co zauwazam w chwili obecnej - otoz raz gdy na dzialce leciutko mżył deszcz (raczej to taka opadajaca mgła była) i nie domknalem drzwi to po 3 godzinkach na szybach sauna!
    Wysuszylem troche dmuchawami podczas dluzszej podrozy i jest OK.
    Wniosek moj jest taki ze niestety obieg powietrza w AR156 jest bardzo slaby i kazda nawet najmniejsza ilosc wilgoci bardzo dlugo utrzymuje sie wewnatrz kabiny - stad parujace szybki. Trzeba unikac wsiadania z mokrymi butami, trzepac ubranie ze sniegu itd. zeby bylo tej wilgoci jak najmniej.

pozdrawiam!

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna
    a jaki był powód takiego stanu rzeczy?? Bo przecież mokro nie zrobiło się tam z niczego...
    włsnie dlatego zapytałem bo miałem podobnie
    tzn jesli masz wode pod wykładziną to nie z dywaników czy z auto popowodziowego ale z nieszczelności powozia. Tez tak miałem i niestety trzeba było rozebrać całą podłogę, wyciągnąć fotele wszystko wyczyscic z brudu i rdzy :/ i zabezpieczyc, barankiem jesli dobrze pamietam. Woda tez pewnie masz w progach, pewnie tylko w lewym, dostaje sie tam albo przez łączenie nadkola z progiem albo przez tylnie nadkole. Jesli to jest to to radze Ci sie tym zająć w miare szybko i zabezpieczyć auto z wewnątrz i zewnątrz podłoge. Taka wada modeli z początku produkcji, choć nie we wszystkich to występuje.