Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Niunia Wyje

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafalvergil Zobacz post
    Jest jeszcze jedna opcja.. mianowicie samochód mam od roku i nie nabijałem jeszcze klimy , i podejżewam że wycie może być spowodowane brakiem oleju w sprężarce, czy dobrze myśle?
    jeśli tak to lecę pierwszorzędnie nabić klimę, dodam tylko ze klima działa, ale już słabiutko więc tak czy inaczej czas ją nabić. proszę o pomoc
    brak cieczy w sprężarce objawia się sykiem, po zupełnym wyparowaniu jest cisza. to nie jest brak gazu!!

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Ja bym nie jeździł. Tak jak koledzy radzą, zdjąć pasek wielorowkowy, odpalić, jak cisza to kręcić każdym kółkiem po kolei. Jak mocno wyje to bez problemu Ty lub mechanik wyłapiecie sprawcę. Jak dalej wyje - rozrząd do rozbiórki i wymiana kompletu lub lub w wersji niepolecanej - sprawcy wycia. Innego sposobu nie widzę.
    I na miłość Boską nie jeździj już bellą, a jak musisz to weź z sobą namiar na tanią lawetę.
    kręćcie kółkiem zaczynając od 850 obrotów na minute i zacznijcie przyśpieszać. napewno w końcu usłyszycie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie odnośnie zdjęcia paska wielorowkowego, tj. rozumiem że musze poluźnić napinacz, i mam z tym problem , proszę o rade jak to zrobić?, najlepiej taką ,,łopatologoiczną,, jakby co to alfa stoi na kanale więc zabieram się do sprawy z każdej strony dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi
    pozdrawiam
    Kluczem nasadowym lub oczkowym łapiesz za śrubę w rolce napinacza i ciągniesz w lewo tak, aby uwolnić pasek z nacisku napinacza. Trzymając napinacz, zdejmujesz pasek z roli prowadzącej.

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

iii uważasz na palce co by w momencie ześlizgnięcia się klucza ze śruby napinacz nie zacisnął paska z twoim palcem. Boli mocno

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

rafalvergil
    Gość

Domyślnie

kurcze jeszcze jeden problem, ale tu bez wódki już się nie obędzie mianowicie mój ojciec poluźnił ten napinacz i skręcił z powrotem, założył osłonkę, przyniósł mi kluczyki i poprosil żebym wstawił alfę do 2 garażu....
    Po odpaleniu wielkie zaskoczenie NIE SŁYCHAĆ ani decybela ,,wycia,, po prostu jest ideał , co o tym sądzicie?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159sw 1.9 8v

Domyślnie

No to tylko się cieszyć.

A ja podepnę się pod temat. z tym, że ja mam 2.4 jtd i takie wycie pojawia się gd silnik schodzi z obrotów, czyli np. rozpędzam się dajmy na to na 3 tak że na obrotomierzu będzie powyżej 3, 3,5tys po czym puszczam gaz i slychac jakieś wycie aż zejdzie z oborotów do jakiś 2tys. o co biega?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

kurcze jeszcze jeden problem, ale tu bez wódki już się nie obędzie mianowicie mój ojciec poluźnił ten napinacz i skręcił z powrotem, założył osłonkę, przyniósł mi kluczyki i poprosil żebym wstawił alfę do 2 garażu....
    Po odpaleniu wielkie zaskoczenie NIE SŁYCHAĆ ani decybela ,,wycia,, po prostu jest ideał , co o tym sądzicie?
    Samo się na pewno nie naprawiło.
    Radzę jednak dokładnie sprawdzić wszystkie rolki, żeby potem nie było kłopotu z rozsypanym łożyskiem na drodze.

piotr9008
    Gość

Domyślnie

ale numer, mi wtedy tez sie samo naprawilo, ale to bylo bankowo na pasku klinowym, czyli nawet jakby cos sie rozsypalo to i tak pojade dalej chyba?

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotr9008 Zobacz post
    ale numer, mi wtedy tez sie samo naprawilo, ale to bylo bankowo na pasku klinowym, czyli nawet jakby cos sie rozsypalo to i tak pojade dalej chyba?
    wątpie, ale może. mi się zapaliło łożysko i sprężarka klimy. też jest na pasku klinowym. 1300 km od domu....

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał piotr9008 Zobacz post
    A jak pasek spadnie i wkręci się w rozrząd to też pojedziesz?
    Lepiej z tym uważać, bo można sobie niezłego pasztetu narobić.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia