Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Temperatura silnika?

kali146
    Gość

Domyślnie

ja też latem wymieniałem termostat u siebie koszt około 150 zł roboty ze 2 godz powoli bez nerwów i wymieni każdy.

Alfi
    Gość

Domyślnie

Ja mam w 145-ce po przejechaniu kilku kilometrow zawsze 90 st. Niezaleznie od pory roku i predkosci z jaka sie poruszam.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał kalin
    Gopcio, Witam od tygodnia jestem posiadaczem alfy 146 kupiłem używaną 96rok 250 tyś przebiegu. Jestem z niej zadowolony. Wymienić muszę większość w zawieszeniu, no i teraz zimno się zrobiło temperatura silnika na zegarze 40 w trasie na postoju 80 więc to prawdopodobnie TERMOSTAT!!! GAPCIO jeśli możesz mi napisać szczegóły ile zapłaciłeś za termostat, gdzie kupiłeś czy można kupić go na allegro? I jak wygląda wymiana czy naprawdę jest tak ciężko jak napisałeś w poście wyżej?
    Czesc wiec tak ja nie kupowalem termostatu mam 2 AR jedna rozbita na czesci wiec tam byl sprawny i wymienilem... Na allegro widzialem po 120 zl odrazu kup sobie obejmy metalowe bo tamte sa jednorazowe ciezko sie dostac i je uciac ja robielm to śrubokrętem wbijalem w taki jakby"zaczep" zapieralem śrubokręt i urywalem. Slyszalem ze nieraz termostaty "rdzewieją" czy cos takiego nie wiem dokladnie i trzeba je wlozyc do wody z octem i gotowac aby sie otworzyl i wyplukal. Ja dzis to wyprobuje i napisze jak cos wyjdzie
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kalin
    Gopcio, Witam od tygodnia jestem posiadaczem alfy 146 kupiłem używaną 96rok 250 tyś przebiegu. Jestem z niej zadowolony. Wymienić muszę większość w zawieszeniu, no i teraz zimno się zrobiło temperatura silnika na zegarze 40 w trasie na postoju 80 więc to prawdopodobnie TERMOSTAT!!! GAPCIO jeśli możesz mi napisać szczegóły ile zapłaciłeś za termostat, gdzie kupiłeś czy można kupić go na allegro? I jak wygląda wymiana czy naprawdę jest tak ciężko jak napisałeś w poście wyżej?
    Czesc wiec tak ja nie kupowalem termostatu mam 2 AR jedna rozbita na czesci wiec tam byl sprawny i wymienilem... Na allegro widzialem po 120 zl odrazu kup sobie obejmy metalowe bo tamte sa jednorazowe ciezko sie dostac i je uciac ja robielm to śrubokrętem wbijalem w taki jakby"zaczep" zapieralem śrubokręt i urywalem. Slyszalem ze nieraz termostaty "rdzewieją" czy cos takiego nie wiem dokladnie i trzeba je wlozyc do wody z octem i gotowac aby sie otworzyl i wyplukal. Ja dzis to wyprobuje i napisze jak cos wyjdzie. A najważniejsze plyn nie zapomnij spuścić podnies auto pod spodem jest śruba po odkreceniu wyleci ci 4 litry plynu jesli masz tyle ja mailem

Użytkownik Pirat drogowy Avatar OO__V__OO
    Mieszka w
    Krapkowice/Opole
    Auto
    307 CC

Domyślnie

ja tez mam bardzo niska temperature w miescie i na trasie, jedynie w korkach i na postoju sie zagzeje to jak w koncu termostat to by byl?

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał OO__V__OO
    ja tez mam bardzo niska temperature w miescie i na trasie, jedynie w korkach i na postoju sie zagzeje to jak w koncu termostat to by byl?
    Niop to termostat wymiany czas ja mialem identycznie tylko w korkach mi sie grzal do 80

JanAR
    Gość

Domyślnie

Witam, ja u siebie zauważyłem ostatnio rzecz taką: zaczął się troszkę grzać podczas jazdy ma ~80 stopni ale w korku czy podczas wolnej jazdy podchodzi gdzieś 1,5mm niżej od kreski skali (zaznaczonej strzałka na rysunku niżej).

Planuje wymienić płyn chłodniczy, być może stracił swoje właściwości - co myślicie ? a nie wiem kiedy był zmieniany.

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał JanAR
    Witam, ja u siebie zauważyłem ostatnio rzecz taką: zaczął się troszkę grzać podczas jazdy ma ~80 stopni ale w korku czy podczas wolnej jazdy podchodzi gdzieś 1,5mm niżej od kreski skali (zaznaczonej strzałka na rysunku niżej).

Obrazek

Planuje wymienić płyn chłodniczy, być może stracił swoje właściwości - co myślicie ? a nie wiem kiedy był zmieniany.
    no bo ja zabardzo nie kapuje tego co napisales sprecyzuj to inaczej dochodzi ci ponizej tej kreski (tam co zaznaczyles) i co??? rosnie maleje czy co sie dzieje ?? bo normalne ze jak w korku stoisz to sie grzeje... termostat sie otwiera przy 95 stopniach i wtedy kreseczka spada... a jak dalej bedzie auto w korku to przekroczy 100 stopni i sie zacznie wlanczac chlodzenie... wiec jesli tak masz to jest ok chyba ze wskazowka sytaje tam gdzie zaznaczyles i ani w gore ani w dol to znaczy ze termostat dupniety

JanAR
    Gość

Domyślnie

Już precyzuje, grzeje się dochodzi do tej kreski co zaznaczyłem, potem opada. Troche mnie uspokoiłeś tymi 95 st. poprostu wydawało mi się ze wczesniej mi się tak nie działo. A tu brak wiedzy wyszedł. Reasumując nigdy nie doszło do tej kreski oznaczonej na zdjęciu. A płyn i tak wymienie.

Pzodrawiam

Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto

Domyślnie

ja bym nie wymienial jak nie jest brudny... chyba ze dawno nie wymieniales... a sprawdzales kiedys czy dochodzi do 100 stopni i wyrzej ??