Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Próba zmiennej geometri łopatek

sbudzisz79
    Gość

Domyślnie

Nie wiem kolego jakie mam ciśnienie doładowania nie mierzyłem
    wiem tylko że jak zdejmę wężyk to nie ma Zadnej różnicy w jeżdzie dlatego mam prożbę do wszystkich użytkowników 2.4 jtd 136km żeby sprawdzili czy u nich po zdjęciu tego wężyka auto zachowuje sie inaczej , a przedewszystkim czy nie zapala się marchewa z powodu przeładowanie , myślę że po zdjęciu wężyka turbo powinno przeładowywać bo przecież po co ta zmienna geometria łopatek a no po to aby zmniejszać ciśnienie turbiny przy większych obrotach więc proszę was zróbcie ten krótki test o odpowiedzcie mi na to pytanie ?

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Pomógłbym Ci kolego ale aktualnie nadrabiam w pracy bo 2 miesiące bez kasy to nie mam czasu nawet się wykąpać a co dopiero testy robić ale napewno inni pomogą

no ale moim zdaniem powinna i musi być różnica, jedź do kogoś na kompa co się zna i zróbcie testy (z wężykiem) na trasie... gazowanie itp i niech pomierzy ciśnienie doładowania itd i wtedy wszystko wyjdzie
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał sbudzisz79 Zobacz post
    Nie wiem kolego jakie mam ciśnienie doładowania nie mierzyłem
    wiem tylko że jak zdejmę wężyk to nie ma Zadnej różnicy w jeżdzie dlatego mam prożbę do wszystkich użytkowników 2.4 jtd 136km żeby sprawdzili czy u nich po zdjęciu tego wężyka auto zachowuje sie inaczej , a przedewszystkim czy nie zapala się marchewa z powodu przeładowanie , myślę że po zdjęciu wężyka turbo powinno przeładowywać bo przecież po co ta zmienna geometria łopatek a no po to aby zmniejszać ciśnienie turbiny przy większych obrotach więc proszę was zróbcie ten krótki test o odpowiedzcie mi na to pytanie ?
    teoretycznie tak, choć osobiście sądzę że łatwiej byłoby sprawdzić czy masz prawidłowe ciśnienie doładowania i dopiero potem szukać przyczyny. Ale sam jestem ciekawy czy bez tego wężyka turbo przeładuje - może ktoś się skusi na test

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał sbudzisz79 Zobacz post
    żeby sprawdzili czy u nich po zdjęciu tego wężyka auto zachowuje sie inacze
    oczywiście do 3 tys muli
    ,wystarczy jak złapiesz za sztangę ktura idzie z gruchy do turbo i spróbujesz ja przesunąć jeśli się da, i nie chodzi ciężko to przyczyna może być sparciany przewód podciśnieniowy sterujący grucha ,lub zawieszony overboostzawor.
    2 metoda to wsadzasz kogoś do auta każesz mu odpalić ty wlepiasz gały na sztangę jeśli po odpaleniu auta sztanga się 1 cm przesunie do gruchy to masz wszystko sprawne, i przyczyny bym szukał gdzie indziej dziurawy dolot,padnięta przeplywka lub turbo kaput,
    kopci ci jak przyspieszasz ?

sbudzisz79
    Gość

Domyślnie

[QUOTE=
    metoda to wsadzasz kogoś do auta każesz mu odpalić ty wlepiasz gały na sztangę jeśli po odpaleniu auta sztanga się 1 cm przesunie do gruchy [/QUOTE]

Kolego sztanga po odpaleniu podnosi się w modelach cf3 140 koni w moim modelu tj. cf2 136 koni sztanga się opuszcza w miarę wzrostu ciśnienia turbo .Jeśli ktoś chce mi i nie tylko mi pomuc to niech zrobi ten krótki prosty niczym nie ryzykując test powtarzam musi posiadać silnik 136 konny .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jeszcze kolego możesz mieć niewłasciwie wyregulowaną długość sztangi i stoi w jednym skrajnym położeniu. Te turbiny (jak juz ktoś napisał)testuje się na stanowiskach podając cisnienie 0,7 bara wtedy sztanga powinna się przesunąć o 10mm. Żadne ściąganie wężyka nic tu nie da
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)