Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Temat: Czy hodometr może się mylić?

czarlz
    Gość

Domyślnie Czy hodometr może się mylić?

Cześć. Chodzi o to, że po podłączeniu kabelka okazało się, że hodometr pokazuje 0km. Sytuacja jest niby jasna, ale...
    1. Przebieg na liczniku to ok. 190000km - sądziłem, że jest na tyle wysoki (jak na auto z końca 2004 roku), że nie muszę się bać o to, że może być nieoryginalny.
    2. Ostatni wpis w książce serwisowej jest z 08.2008r. i wtedy było 160000km.
    3. Na pasie przednim, pod maską jest informacja, że rozrząd był wymieniany w marcu 2010 przy przebiegu 183000km.
    Dodam, że auto jest z Holandii, a jego stan nie wskazuje na to, by przebieg był większy (w końcu jakby ktoś miał kręcić, to z 50tys. km co najmniej). Do Polski przyjechało jako lekko uszkodzone, więc zanim tu przyjechało w ostatnim okresie stało nieużywane.

Teraz moje pytanie: czy ktoś kiedyś może miał taki problem, że był pewien przebiegu, a hodometr pokazywał 0km? Wiem, że to mogła być usterka i wymiana ECU, ale chciałbym wiedzieć co o tym wszystkim sądzicie. Nie zależy mi na tym, by bić się o każdy kiliometr na liczniku, bo wiem w jakim stanie mam auto. Nie wiem tylko, czy mogę poważnie traktować informację o zmianie rozrządu przu 183000km. Przecież nikt dla jaj nie naklejałby karteczki z taka informacją (chyba?!). Z góry dzięki.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

jeżeli pokazuje zero to było majstrowane przy przebiegu :-/

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Tego się nie robi "dla jaj" , tylko po to żeby łatwiej i drożej sprzedać samochód nabywcy, który jeszcze wierzy w takie karteczki.
    Kiedyś ktoś pisał na forum, że chodometr można wyzerować, ale nie można zmienić jego stanu, no ale poczekajmy - niech się elektronicy wypowiedzą.
    Wygląda na to, że przy tym samochodzie ktoś specjalnie grzebał, żeby ukryć jego prawdziwy przebieg i stan techniczny.
    To typowy przykład nieuczciwego działania handlarza. Ciekawe, czy książka serwisowa też jest sfałszowana?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Z hodometrem jest tak że na niektórych rynkach był wyłączony nie liczył. [np. Polska i z Belgii też się trafiają takie auta ale to przeważnie po 2002r produkcji]. Czasem też po kręceniu licznika hodometr stoi na 0km i nie liczy lub liczy od zera, często mam auta na diagnostyce że na blacie ma np. ok. 180-200tys km hodometr pokazuje np. tylko 12 tys km i tyle mniej więcej zrobił człowiek po zakupie więc kręcone zaraz przed sprzedażą.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

autor FES'a twierdzi, że w przypadku dwóch wartości odometru przebieg został zmieniony.. poza tym z EDC15, EDC15C7 są najczęściej problemy z odczytaniem prawidłowego przebiegu, często podawane są wartości zbliżone do 1mln., lub kilka tysięcy.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

troche kolege zasmuce bo u mnie w alfach pokazuje prawie tyle co mam na blacie.. +-3%

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

ale nie musisz mnie smucić.. wszystko zależy od wersji ECU ISO code, odometr w fesie jest ustawiony pod konkretny typ, z tąd się biorą różnice w odczytywanych przebiegach dla różnych wersji FES'a
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 29-10-2010 o 07:59

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

gdy jest 0 na hodometer ponoć czasami się udaje odczytać prawdziwy przebieg poprzez wywołanie błędu np.odpięcie czujnika ,a wtedy komputer zapisuje przy jakim przebiegu wyskoczył błąd.Tylko że w FES tego nie zapisuje,chyba tylko examiner

czarlz
    Gość

Domyślnie

Sam jestem elektronikiem, ale w sterownikach silnika oraz diagnostyce nie siedzę. Cieszę się, że rozgorzała dyskusja. Może coś z niej wyniknie, bo jak przeglądam tematy o hodometrze to więcej jest legend niż faktów. Przydałby się tutaj ktoś, kto po uszy siedzi w sterownikach.

Swoją drogą, ciekawy jestem na czym polega zerowanie się wartości hodometru przy próbie jej zmiany. Jest to ileś komórek nieulotnej pamięci (EPROM, flash, bla bla..). Dostęp do nich ma procesor sterownika, bo przecież ją aktualizuje. Teraz są dwa sposoby na dobranie się do pamięci. Bezpośrednio z programatorem - i tu nie widzę problemu z wpisaniem dowolnej wartości. Drugi sposób to za pomocą uC w sterowniku - prostszy, bardziej oczywisty i najczęściej stosowany? Wtedy faktycznie, układ może być zabezpieczony przed zmianą wartości w pamięci. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Dzięki i pozdro ;-)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Z tego co idzie wyczytać na forum FES'a to w przypadku zmiany przebiegu w EDC15 pojawią się dwa odometry ( drugi pokazuje moment przeprogramowania ECU ), a w EDC16 przebieg się zeruje i liczy od nowa. Poczekajmy może ktoś to potwierdzi.
    Ostatnio edytowane przez jendriu ; 29-10-2010 o 09:05