Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Czy 1.9 JTDm (115 KM) posiada DFP? Czy trzeba w nim regulować luzy zaworów?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9JTDM sportwagon

Domyślnie

Mi mechanik ostatnio regulował.Wszystkie były zaciasne.Także uważam,że warto zajrzeć.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mista Zobacz post
    Mi mechanik ostatnio regulował.Wszystkie były zaciasne.Także uważam,że warto zajrzeć.
    Dzięki za odpowiedz.

Czyli miałeś za małe luzy względem tego co podaje producent. Czy po regulacji odczułeś jakąś różnicę ? głośność pracy silnika i dynamika ? coś się zmieniło ? Pozdrawiam

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Równiez jestem ciekawy, czy regulacja luzów zaworowych w tym silniku coś zmieniła.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał chrisdelarosa Zobacz post
    heh... uwielbiam takie odpowiedzi... oto właśnie chodzi że niektóre nowsze diesle chodzą bardzo miękko i cicho prawie jak benzyniaki... rozumiem że silniki Fiatowskie nie grzeszą kulturą pracy ale chciałbym się doinformować jak zmniejszenie luzu zaworowego wpłynie na pracę silnika... wiem że zmniejszenie luzu zaworowego wpływa na cichszą pracę silnika ale chciałbym wiedzieć jak duży ma to wpływ... i do jakich wartości jest to jeszcze bezpieczne...
    JTDM chodzi dosyć głośno więc myślę, że regulacja zaworow nie "wyciszy" auta.
    Born to be wild.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9JTDM sportwagon

Domyślnie

Jakiś tam cudów sie nie spodziewajcie.Troszke może równiej i ciszej pracuje silnik.

Użytkownik Rowerzysta Avatar w0cinu
    Auto
    ar159 1.9JTD 8V

Domyślnie

panowie, czy do regulacji (wymiany płytek) rozpinają rozrząd i wyjmują wałek czy mają jakiś przyrząd ????

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał chrisdelarosa Zobacz post

Tu moje pytanie. Czy jak powiedzmy zmniejszę luzy zaworowe do wartości granicznych najniższych lub powiedzmy jeszcze odrobinę poniżej granicznych to czy coś złego dla silnika może się stać jakie będą efekty uboczne i czy taki zabieg w ogóle wpłynie jakoś znacznie na pracę silnika (na jego głośność) ? Nie wiem czy warto wkładać kasę jeśli efekt będzie minimalny...
    mniej niż zezwala producent lepiej nie , bo zawory będą się nie domykać ,
    jak teraz masz duże luzy to po regulacji mniej będzie klepać ,
    a czy warto wykładać kasę ? - zgodnie z zaleceniem producenta i tak za jakiś czas musisz sprawdzić luz zaworowy

- - - Updated - - -

Cytat Napisał w0cinu Zobacz post
    panowie, czy do regulacji (wymiany płytek) rozpinają rozrząd i wyjmują wałek czy mają jakiś przyrząd ????
    jest specjalna dźwigienka do naciskania szklanek w których są umieszczone płytki , więc wałka nie trzeba zdejmować ,
    ale ja to u siebie robiłem wygiętym śrubokrętem , chociaż z tym jest trochę zabawy aby wyjąć płytkę , ale wiadomo szybciej tak niż wyjąć wałek , tym bardziej że te płytki wyjmowałem 2 razy , pierwszy raz aby pomierzyć\ zapisać i dopiero kupić odpowiednie grubości , i drugi raz docelowa wymiana płytek
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard