Witam.Zakupiłem Alfa Romeo 159 sportwagon z 2006 roku 1,9JTDM o mocy 85kW (116KM). Mam 2 pytanka- Czy ten silnik posiada DPF czyli filtr cząstek stałych? Czy trzeba w tym silniku przeprowadzać regulację zaworów?
Witam.Zakupiłem Alfa Romeo 159 sportwagon z 2006 roku 1,9JTDM o mocy 85kW (116KM). Mam 2 pytanka- Czy ten silnik posiada DPF czyli filtr cząstek stałych? Czy trzeba w tym silniku przeprowadzać regulację zaworów?
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 08-11-2010 o 20:08
DPF posiada jak każde 159 w dieslu. Luzy zaworowe reguluje się płytkami.
Były:
159 1.9 JTDM 2006
156 2.4JTD 2002
Przepraszam ale jak czytam taką odpowiedź jak "A. Krystian" to muszę skomentować...
Przecież mista nie pyta czym reguluje się zawory, choć można by tu wtedy dodać kilka innych narzędzi lecz CZY REGULEJE SIĘ ZAWORY.
W książce obsługi otrzymanej wraz z zakupem samochodu napisane jest, że po przebiegu 120 tyś km należy przeprowadzić kontrole luzów popychaczy.
Dodaje stronę z instrukcji.
Załącznik 14430
Tak, w 16V są z hydrauliczną kompensacją luzu zaworowego. Tylko w 8V trzeba to kontrolować.
Witam ! Chciałbym trochę odświeżyć tematMoja alfka troszkę twardo pracuje... Chciałbym troszkę ją zmiękczyć
Teścia Astra III 1.7 Cdti chodzi 3 razy ciszej jak moja alfka
prawie jak benzynka...
Tu moje pytanie. Czy jak powiedzmy zmniejszę luzy zaworowe do wartości granicznych najniższych lub powiedzmy jeszcze odrobinę poniżej granicznych to czy coś złego dla silnika może się stać jakie będą efekty uboczne i czy taki zabieg w ogóle wpłynie jakoś znacznie na pracę silnika (na jego głośność) ? Nie wiem czy warto wkładać kasę jeśli efekt będzie minimalny...
trzeba było se kupić benzynke.
Diesel to diesel i tego nie zmienisz..
heh... uwielbiam takie odpowiedzi... oto właśnie chodzi że niektóre nowsze diesle chodzą bardzo miękko i cicho prawie jak benzyniaki... rozumiem że silniki Fiatowskie nie grzeszą kulturą pracy ale chciałbym się doinformować jak zmniejszenie luzu zaworowego wpłynie na pracę silnika... wiem że zmniejszenie luzu zaworowego wpływa na cichszą pracę silnika ale chciałbym wiedzieć jak duży ma to wpływ... i do jakich wartości jest to jeszcze bezpieczne...
Ok. Producent zaleca dla ssącego od 0,25-0,35 i wydechowy 0,30-0,40 biorąc pod uwagę fakt że luz zaworowy się zawsze zwiększa podczas eksploatacji można teoretycznie ustawić te dolne granice... i teraz pytanie czy jeżeli ustawiłbym jeszcze o te 0,05 mniej dla jednego i drugiego to czy to już będzie objawiało się nierówną pracą silnika lub nawet jego gaśnięciem czy jeszcze nic się dziać nie będzie... Pytanie kierowane do tych co sami próbowali albo spotkali się z takimi przypadkami...
Moja alfka dochodzi do 100 tysięcy km przebiegu ale nie wiem czy kiedykolwiek ktoś regulację robił więc w czwartek zamierzam ją przeprowadzić i chcę jak najwięcej się dowiedzieć w tym temacie... Pozdrawiam