Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: [156] ciężko zapala gdy ciepły 1.6TS

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał andrzew
    Rozumiem. To mam juz ostatnie pytanka. Czy w razie czego dam rade sam wymienic ta pompe paliwa ( a może tylko zawór) czy to już wyższa filozofia i lepiej oddać na warsztat??
    Musisz najpierw zdiagnozować czy zawór faktycznie nie trzyma. Ciśnienie paliwa powinno wynosic ok. 3 Bara jeśli się nie mylę.Nie wiem jak dostać się do pompki w alfie bo tego w niej nie robiłem. W większości samochodów jest klapka pod siedzeniem i tamtędy wyciągamy pompę ze zbiornika. Zwróć jeszcze uwagę czy po przekręceniu kluczyka pompa gaśnie po ok.3 sekundach.Jeśli zawór zwrotny nie trzyma utrudniając rozruch na ciepłym silniku to pompa jest do wymiany, z czym sobie sam poradzisz.Pompa jest raczej nie rozbieralna.Przy okazji wymieisz sobie filterek paliwa, który jest własnie przy pompie w baku.Nie mogę tylko pojąć czemu na zimnym to nie przeszkadza ale tak jest.

webmaster007
    Gość

Domyślnie

ja obstawiam czujnik położenia wału. miałem takie cos w 2.4 jtd koszt 110 zł bosch wychodzi to przy diagnostyce komputerowej

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar andrzew
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    156, 1,6 ts była, 156 SW 2.4 jtd m-jet jest

Domyślnie

Witam. Problem rozwiązany. Winny okazał sie rozrusznik. Teraz przyjdzie pora na jego wymianę i stąd moje pytanie. Czy można dostać sie do niego z góry??? Slyszalem gdzies o takiej możliwości bo z tego co wiem bez kanału to z dołu raczej ciezko go bedzie wyciagnac. Przypominam że chodzi o 1,6 ts w alfie 156.

Pozdrawiam

tomkap
    Gość

Domyślnie

Od góry raczej nie, przynajmniej w silniku 1.8. Można od dołu to zrobic odkręcając dolną podporę silnika oraz kolektor. Być może wyjdzie bez odkręcania podpory, ale bez niej powstaje większy otwór, przez który dosięgniesz do rozrusznika. Ja w ten sposób wyciągałe alternator i pompę wspomagania i z tego co zauważyłem to rozrusznik właśnie tamtędy da się odkręcić i wyjąć. Poradziłem sobie bez kanału leżąc pod uniesionym na lewarku samochodem. Jeśli chcesz próbowac od góry to wyjmij akumulator i zobacz może tamtetędy cos będzie widać. Upewnij się jescze czy to aby rozrusznik. Bo uszkodzony mało wydajny rozrusznik mający np. przebicie, nie miałby wpływu na rozruch ciepłego silnika a raczej na zimnym miałbyś problemy z rozruchem.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

W sumie to tez mnie taka diagnoza zdziwiła. Auto było w warsztacie, sprawdzone również pod komputerem. Diagnoza brzmiała mniej więcej tak ze problem występuje nie tyle na ciepłym silniku co przy kolejnych próbach uruchomienia pojazdu w krótkim odstępie czasu a jedynie pierwsze uruchomienie po dłuższym postoju odbywa sie bezproblemowo. Jak pisałem nie jezdze tym autem a info brałem od ojca. Wydaje mi się ze coś może być w tej diagnozie bo auto rano odpalilo. Po przejechaniu ok 2 km do warsztatu nie chcialo juz odpalic a raczej nie zdazylo sie jeszcze nagrzac. Po godzince odpalil bez problemu ale tylko za pierwszym razem. Potem juz były problemy.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał andrzew
    W sumie to tez mnie taka diagnoza zdziwiła. Auto było w warsztacie, sprawdzone również pod komputerem. Diagnoza brzmiała mniej więcej tak ze problem występuje nie tyle na ciepłym silniku co przy kolejnych próbach uruchomienia pojazdu w krótkim odstępie czasu a jedynie pierwsze uruchomienie po dłuższym postoju odbywa sie bezproblemowo. Jak pisałem nie jezdze tym autem a info brałem od ojca. Wydaje mi się ze coś może być w tej diagnozie bo auto rano odpalilo. Po przejechaniu ok 2 km do warsztatu nie chcialo juz odpalic a raczej nie zdazylo sie jeszcze nagrzac. Po godzince odpalil bez problemu ale tylko za pierwszym razem. Potem juz były problemy.
    Dziwna sprawa , rozrusznik albo kreci albo nie

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Tez trochę dziwne to dla mnie ale ja nie jestem żadnym mechanikiem a zaufanie to tego gościa mam bo pracuje dużo z alfami wiec chyba wie co robi i mówi. No nic zobaczymy jak będzie.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc!

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Dla mnie to też dziwne, bo niby co ma rozrusznik do palenia na ciepłym. Jak kręci, to samochód powinien palić, chyba że jest jakieś przebicie na uzwojeniach, ale wtedy by nie kręcił. A jak nie pali tylko na ciepłym, ale kręci, to przyczyna jest na pewno inna.
    Co do wyjęcia rozrusznika, to nie ma żadnego problemu z wyjęciem go od góry w 1,6 TS - robiłem to już kilka razy. Trzeba zdemontować rury doprowadzające powietrze do przepustnicy i odkręcić 3 śruby mocujące rozrusznik no i oczywiście przewody elektryczne. Jest co prawda pewien problem z jedną śrubą, alej est to możliwe - najlepiej zastosować łamany klucz 13mm. Gdybyś nadal miał problemy, to radzę zdemontować przepustnicę razem z ECU i silnikiem krokowym. Wystarczy odkręcić w tym celu 4 śruby, no i oczywiście odłączyć kości od ECU-będzie wtedy więcej miejsca na wsadzenie ręki.
    Przy wyjmowaniu rozrusznika nie zapomnij odłączyć akumulatora.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Witam. Aby potwierdzic diagnoze bylem u innego mechanika. Rzeczywiście to rozrusznik. Jak powiedział mechanik nie zazębia i dlatego auto nie zapala. Zaczynam poszukiwania. Mozecie mi powiedziec czy rozrusznik w alfach 1.6, 1.8 i 2.0 bedzie taki sam?? MAm mozliwosc kupienia niedrogo rozrusznika z 1,8 dlatego sie pytam. Jeśli jest to możliwe to prosze o podanie numerów tego podzespołu bo nie jestem za bardzo w temacie tego auta.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Mała aktualizacja!
    Winny okazał się rozrusznik. Wczoraj wymieniliśmy i auto zapala jak nowe. Co prawda 5 godzin zajęła wymiana ale dostęp masakra wiec jak na pierwszy raz to i tak jestem zadowolony:-))).
    We włoskich autach psuje sie niemiecka część ale jak to już jest przyjęte to włoskie auta są awaryjne:-)))
    Pozdrawiam i dziekuje za pomoc w rozwiazaniu problemu!