mialem to samo,na pierwszym śniegu niedalo sie zachamowac nawet jadąc 20/h tak walilo w kolach,u mnie pomogła wymiana opon na zimowe, poprostu ABS panie kolego wali w pedaly.
mialem to samo,na pierwszym śniegu niedalo sie zachamowac nawet jadąc 20/h tak walilo w kolach,u mnie pomogła wymiana opon na zimowe, poprostu ABS panie kolego wali w pedaly.
Z każdą nowszą generacją ABSu, drgania pedału hamulca są coraz mniej wyczuwalne. Im starszy system (nie wiem który jest w Twojej Alfie) tym drgania są bardziej odczuwalne. Tak więc tak ma być. Oczywiście jeśli mówimy o tym samym zjawisku![]()
Jeśli jeździsz na letnich po śniegu czy zmrozonej nawiezchni to zazwyczaj ABS będzie reagował bo koło traci przyczepność, a jeśli masz zimówi to albo stare/źle dobrane (chociaż małoprawdopodobne). Sprawdz hamulce i czujniki ABS bo może masz którys do wymiany - martwi mnie to że nawet światła przygasają, jak piszesz, przy hamowaniu:/
To twoja pierwsza zima z 156?- może się jeszcze nie przyzwyczaiłeś do działania ABS z tym odbiciem na pedale.
Mnie się wydaje, że faktycznie kiedy zadziała ABS światła delikatnie przygasają. Spotkałem się z tym w wielu samochodach.Napisał Dj.iCE
Ja nie zwracałem na to uwagi i raczej miałem mało takich sytuacji, ale dobrze wiedzieć na przyszłość![]()
Wszystko jest jasne , chyba kolega niezwyczajny do ABS-u
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
jeszcze raz apeluje - Kos jedz do mechanika niech Ci to sprawdzi a przy okazji wymień klocki.
W Krakowie 3 godziny temu zrobiły sie takie warunki że przez 10 km non stop mi abs terkotał (światła wcale nie przygasały) a drugi 10 km już nie terkotał bo go wyłączyłem![]()
No my tego nie zrobimy ( wymiana klocków )Napisał marekm
W alfie takie cudownego wyłącznika ABS-u chyba nie ma
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
mozna bezpiecznik wyciągnąćNapisał 75andrew155
Koledze KOS włączył sie poprostu ABS, jak juz koledzy napisali, widac jego pierwsze auto z tym systemem, mysle ze temat nadaje sie do zamknięcia.
Jeszcze taka mała rada, jak zaczyna działać ABS nie puszczaj hamulca jesli chcesz sie zatrzymac![]()
Nawet nie mała!! Niestety czlowiek sie przyzwyczaja do reagowania tzw. hamowaniem pulsacyjnym na utrate przyczepnosci. Przynajmniej ja tak mam po ponad 6 latach jezdzenia autem bez ABS.Napisał Paweł156
Po przesiadce ma sie wrazenie ze auto wlaczajac ABS nigdy sie nie zatrzyma - lecz tu zasada tak jak powiedziales trzeba walic w hebel mocno i az do zatrzymania.