ja mam takie pytanie, 156 SW--> Klapa bagaznika, otwieranie od srodka przy fotelu działa normalnie, z pilota nie działa choć w pilocie zapala się dioda a nie otwiera, co w tym tkwi?
ostatnio miałem okazję zobaczyć ten mechanizm i z tego co pamiętam to linka od rączki jest podłączona w miejscu zamka z kluczykiem a ten podłączony jest drutem z zamkiem właściwym myślę że mógł on w jakiś sposób odłączyć się miałem tak kiedyś w innym aucie.
tak czy inaczej lepiej żebyś był chudy bo podłokietnik nie jest za duży![]()
Otwórz klapę, popatrz w dół. Jest tam taki kawałek blachy który powinien być ruchomy. Jest on przymocowany do elektromagnesu (niektórzy nazywają go siłownikiem). Elektromagnes ten pod wpływem naciśnięcia przycisku w pilocie powinien przesunąć tą blaszkę a ona odblokowuje klapę. Niestety lubi się to zaciąć.
Na początek przyłóż tam ucho, naciskaj przycisk na pilocie, powinno pykać.
Też miałem ten problem, odkręciłem plastik maskujący ten mechanizm (4 śrubki, dwie X, dwie torx) żeby mieć lepszy dostęp, resztę załatwiło WD40 skutecznie usuwając problem.
Do dziś otwieranie klapy z pilota działa.
Była: 145 - 1,3 Boxer
Jest: 156 - 1,9 JTD SW
Podczepię się pod temat.
Mam problem, otóż w mojej alfie 156 SW klapa bagażnika otwiera się za pomocą dźwigni przy siedzeniu kierowcy, ale jak chcę otworzyć klapę za pomocą kluczyka nie ma reakcji. Może macie jakieś pomysły w jaki sposób to naprawić. kluczyk działa bo centralny zamek się otwiera. elektromagnes też działa bo wszystko rozkręciłem i sprawdziłem, że działa. czy jest to kwestia jakichś bezpieczników, czy nadajnika?? POMOCY