Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Temat: Chip tuning 1,9 JTDm 16v

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Różne Alfy... i nie tylko :)

Domyślnie

Cytat Napisał LukaszS84 Zobacz post
    Kolego Camil ile kosztował tuning tej 1,9 tzn ile zapłaciłeś za taki przyrost mocy. Sorki za takie pytanie ale wyszukałem już kilka firm które dają różne gwarancje typu jeżeli się nie podoba wracamy do fabrycznych ustawień no i znam mniej więcej stawki dlatego interesuje mnie ile tżeba wydać u tego cinka?
    Cześć,

nie ma określonych stawek, za określony przyrost mocy. Cinek do każdego auta podchodzi indywidualnie i zgodnie z życzeniem właściciela - u mnie można było wycisnąć jeszcze więcej, ale nie chciałem żyłować auta, więc zostało bezpieczne 180KM. Rzeczywiście najlepiej skontaktować się z Cinkiem bezpośrednio i powiedzieć, że się jest z forum, powiedzieć, czego się oczekuje, a on powie co i za ile może zrobić. Oczywiście wstępnie pod warunkiem, że na miejscu okaże się, że auto jest sprawne i nadaje się do modowania... bo co ważne, jeśli coś będzie nie tak, to Cinek Ci o tym powie, a nie będzie modował na siłę, co wiadomo czym mogło by się skończyć.

Jeśli ktoś chciałby wiedzieć jakie są stawki u niego wyjściowe, to proszę pisać do mnie na priv, podam info jakie od niego dostałem z autoryzacją do rozpowszechniania

Ogólnie od siebie mogę tylko powiedzieć tyle, że z czystym sumieniem można oddać mu auto i to nie tylko do modowania softowego. Człowiek jest rzetelny, ma bardzo dużą wiedzę, do każdego podchodzi indywidualnie i zgodnie z życzeniem klienta (powtarzam tą kwestię, ale wg mnie to bardzo ważne). Do tego ma bardzo miłe usposobienie i można się z nim dogadać w każdej sprawie. Niedługo odstawiam do niego białą Alfę na dłubaninę hardware'ową (dolot, IC, wydech), jak już zostanie to zrobione, dam znać oczywiście o efektach.
    Pozdrawiam Camil

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Przykład 1.9 MJTD 16V depot Belgia 136ps:
    wykres

Pozdrawiam
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Przykład 1.9 MJTD 16V depot Belgia 136ps:
    wykres

Pozdrawiam
    Ładnie podciągnałeś tego belga . Cinek , jakie są graniczne wartości momentu coby fabryczne sprzęgło nie powiedziało papa ??
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Ładnie podciągnałeś tego belga . Cinek , jakie są graniczne wartości momentu coby fabryczne sprzęgło nie powiedziało papa ??
    159 ma sprzęgło 240mm z mocnym dociskiem niemniej auto swoje waży. Bezpiecznie myślę to okolice ~450nm ważne jednak przy jakiej prędkości obrotowej.

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Ładnie wyszedł ten Belg.Jednak prawda ,że nie wazne czy 136 czy 150km ,oba wychodzą identycznie po sofcie.Niezły koks z dołu ( okolice 370Nm przy 2000obr) i ładnie ciągnie do 4000: 330Nm na tym turbo to już coś.

Nie dało by rady tego sprzęgła zastosować w 156 1,9 16v??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Ładnie wyszedł ten Belg.Jednak prawda ,że nie wazne czy 136 czy 150km ,oba wychodzą identycznie po sofcie.Niezły koks z dołu ( okolice 370Nm przy 2000obr) i ładnie ciągnie do 4000: 330Nm na tym turbo to już coś.

Nie dało by rady tego sprzęgła zastosować w 156 1,9 16v??
    Niestety nie da się - za duże nie mówiąc juz o innych problemach...
    Pozdro

Użytkownik Rowerzysta Avatar pr0k0p
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v '06

Domyślnie

Odświeżę trochę temat. Modyfikował już ktoś 1.9 z AR 159 bardziej ekstremalnie niż 200 KM? Wyszukałem, że turbo to Garrett 1749, to prawda? Ktoś się orientuje jakie są jego parametry (spool, peak)? Co ewentualnie można osiągnąć na seryjnych wtryskach (i czy ew. da się wymienić na te z 2.4 w sposób p&p)?
    Sprzęgło, jakie są różnice w stosunku do tego z 2.4?

Pozdrawiam,
    P.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

na forum masz wszystkie informacje.. wystarczy pogrzebać i spędzić trochę tu czasu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pr0k0p
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v '06

Domyślnie

Jesteś pewien? Trochę tematów poczytałem ale w temacie seryjnej 1.9 (niech będzie wersja 150ps) jest mowa głównie o programie. O tuningu mechanicznym dużo, dużo mniej. Temat 1.9 w 156 specjalnie ominąłem bo jest zbyt dużo różnic. O wtryskach w 159 (1.9 i 2.4) jest bardzo niewiele, a już w ogóle nie znalazłem np. informacji ile mocy można na nich wyciągnąć. Pomijając forum, nawet dr Google wie niewiele na temat parametrów ww. turbosprężarki. Mniej więcej ogarnąłem co to jest spool, ale przy jakich on obrotach występuje tego już nie wiem, ile z niej można wycisnąć doładowania też nie. Odnośnie sprzęgła to wiem tylko tyle, że jest inne niż w 2.4 ale jakie to są różnice, to już nie wiem i takiej informacji na forum nie znalazłem. ePer też nie mówi o konkretnych wartościach typu max. moment obrotowy (nie wspominając już o tym, przy jakich obrotach najbezpieczniej).

Temat AR 159 1.9 jeśli chodzi o tuning mechaniczny nie jest szerzej opisany. Być może są na forum odpowiedzi na moje pytania (jeśli tak to przepraszam za niepotrzebne spamowanie), aczkolwiek ja ich nie znalazłem, dlatego zadaję pytanie na forum ogólnym. Przy czym zauważ nawet, że nie zakładałem nowego tematu tylko ciągnę stary.

Pozdr,
    P.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

co do wtrysków to chyba nikt nic jeszcze nie kombinował w 159 JTDm 16v co mnie bardzo dziwi.. 1.9 i 2.4 jest na takim samym ECU EDC16C39 więc nie występuje problem wiązki i ECU. Pozostaje przeprogramować ECU na 4 gary i tyle. Tak by to wyglądało w teorii. A jak jest w praktyce trzeba pytać cinka.
    Ale wtryski to nie problem. Z tego co wiem to turbo i kolektor wydechowy w 159 1.9 to jedna całość nie rozłączna. Więc wymiana turbo na większe to duże koszty z dorabianiem nowego korektora wydechowego.