Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Temat: Jak wyjąć webasto?

twardy11
    Gość

Domyślnie

Gdzie znajduje się bezpiecznik od webasta?
    Jak ma mi tak kopcić to wolę je wyłączyć.
    Nawet nie wiem czy grzeje, powietrze zaciąga bo
    sprawdzałem, jak jest zimne to kopci, później nie
    wiem, podczas jazdy nie widać, a po zgaszeniu
    chwilę kopci z rury od powietrza.
    Tak powinno być?

macccccc
    Gość

Domyślnie

WIecie, czy da radę zamontować webasto do Alfy 166 jeżeli go w nim nie było?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Do każdego auta można wrzucić webasto.

macccccc
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. To musi być dowolne webasto, czy konkretnie z alfy i jaki jest jego koszt?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Pytanie kieruję do Alfista skoro siedzi w Webastach. Mam diesla, i seryjnie mam zamontowany podgrzewacz(webasto)- ale służy on chyba do podgrzewania silnika a nie do grzania w środku. Prosze o rade jak przerobić to na podgrzewacz wnętrza. Konkretnie- jaki potrzebuję osprzet i najlepiej jakiś schemat instalacji i jakieś namiary na sklep z osprzętem do webasto.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

cin1 wszystko zależy od tego jak chcesz sterować ogrzewaniem postojowym. Za pomocą oryginalnego programatora czy np. najtańszym modułem centralnego zamka i pilotem od niego. Podstawową sprawą jest dokupienie elektrycznej pompki obiegu wody do webasta (koszt ok. 150 zł) oraz wiązek (tutaj w zależności czy dostaniesz wiązkę do pompki i czym będziesz załączał). Następnie trzeba przerobić sposób załączenia webasta. W naszych autach jest ono załączane spadkiem napięcia na czujniku temperatury oddzielnym dla webasta, a którego zasilanie jest na obwodzie lampki ładowania (styk d+), a więc nie możliwe jest jego załączenie na zgaszonym silniku (taka ochrona aku).
    Największy problem, którego na chwilę obecną nie obszedłem, to jak załączyć wentylator na odpowiedni bieg i ustawić w odpowiedniej pozycji klapy (najlepiej na szybę). Jeśli mi to ktoś opisze to jestem w stanie w przeciągu 2 tygodni zrobić to wraz z poradą i zdjęciami.
    W razie pytań pisz.
    Ostatnio edytowane przez danus77 ; 19-12-2010 o 18:51
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    alfa 166 2.4 jtd

Domyślnie

Na razie brzmi to jak czarna magia, ale temat jest do ogarnięcia. Trzymam kciuki i czekam na relacje. Powodzenia

piter1984
    Gość

Domyślnie

danas77, niestety wysterowanie klapy może być problematyczne, ale załączenia wentylatora to podejrzewam że bezpośrednie połączenie na max (lub przez rezystor/regulator powinno zadziałać). Miałem przyjemność zetknąć się z webasto (nowe ale wygląda bardzo podobnie) myślę że jestem w stanie zorganizować schematy montażu webasto... w teorii wszystko jest banalne, na 1 z pinów podać napięcie (jakaś centralka alarmu - przekaźnikami pożąglować) webasto samo załączy pompki oraz ma wyjście przekaźnikowe na wentylator. Klapę, po prostu trzebaby było pamiętać by zostawić z nawiewem na szybę.

PS. czy nasze webasta są wybebeszone z pompy wody ? pamiętam że standardowo jest ona niemal zintegrowana z agregatem
    Ostatnio edytowane przez piter1984 ; 20-12-2010 o 17:16

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

piter1984 schematy nie są najmniejszym problemem bo posiadam i webasta i podłączenia w alfie w komplecie. główny problem to ten wentylator i klapy z jednego zasadniczego powodu...Moim autkiem śmiga też żona i ona zawsze ustawia sterowanie na full automat. A co do pompy wody do przy dogrzewaczu jest ona nie potrzebna, bo obieg wody wymusza pompa wody silnika. W ogrzewaniu postojowym coś musi ten obieg wymusić na wyłączonym silniku.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

piter1984
    Gość

Domyślnie

to obawiam się że bez mikrokontrolera się nie obejdzie... bo trzeba zastąpić ten ICSowy który steruje pewnie jakimś silniczkiem krokowym... albo grupą siłowników.

wiem że potrzeba zewnętrzej pompy ale miałem nadzieję że tak webasta nie ogołocili skoro jest to niemal integralny element agregatu