To dobry pomysł, chyba najlepiej jak porównam z inną.Napisał 75andrew155
To dobry pomysł, chyba najlepiej jak porównam z inną.Napisał 75andrew155
Pozostawię to bez komentarza,bo lubię głos motoru w mojej Belli,zwłaszcza na wysokich obrotach.Napisał "tomkap
i ja lubię.Chodzi mi tylko o niskie obroty, takie przy prędkości 90-100. Stąd dokładnie opisałem problem bo wydaje mi sie ze silnik hałasuje.Napisał grzelutek
Nie wiem kto ci powiedzial ze 156 jest dobrze wyciszona![]()
od 3 tys obr juz wyraznie slychac silnik a 4 hmm sama frajda![]()
W porownaniu z Laguna Alfa jest o wiele glosniejsza i gorzej wyciszona Nie chodzi tu tylko o dzwiek silnika ale nawet o dzwiek opon ktory na mokrej nawierzchni jest dosc wyraznie slyszalny ( na luzie )
Zeby nie bylo obroncom Alfy napisze ze slychac go zarowno na letnich jak i zimowych oponach
I nie tylko od Laguny jest głośniejsza, kolega kupił Seata Toledo 1.8 20V i naprawdę jest w nim o wiele ciszej niż w mojej Alfie, co mi osobiście się podoba bo utwierdza mnie w przekonaniu, że tylko Alfa ma taki piękny dźwięk silnikaNapisał Szef
![]()
Moim zdaniem, 156 jest cholernie glosna, w odniesieniu do merca w124 czy kappy. Nawet moj stary rozklekotany bełkot był chyba cichszy. Co nie zmienia faktu, ze silnika sluchac przyjemnie.... nie tak jak np w smarcietam dopiero jest problem....
Dzięki za wszystki odpowiedzi.Myślę że wtakim razie silnik tak ma chodzic i jest wszystko OK. Może w alfach kolektor wydechowy jest większej średnicy niż w innych samochodach. Przez to może byc głośniej ale ma lepszy wydech i parę koni więcej.
a ja powiem tak w moim boxerku jest cichutko tylkjo do momentu kiedy przekrocze 2,5 tys obrotow a pozniej to juz robi sie ciekawie (pomine fakt ze juz pare osob zagladalo czy nie mam jakiego tlumika zalozonego ze ma taki podzwiek, no coz nie znaja sie to im wybacze) :mrgreen:
tomkap, a czym wcześniej jeździłeś (z czym masz porównanie jeżeli chodzi o głośność silnika)?
Przed alfą miałem forda mondeo 1.8 i było wiele ciszej. Porównanie mam też z golfem IV, oplem astrą I, nissanem primerą, audi a4, fordem focusem. We wszystkich jest ciszej.Napisał Rosik