Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Kontrolka ładowania... Pasek cały, auto pali...

Użytkownik Ogier Avatar mahony2008
    Mieszka w
    Wałcz
    Auto
    Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004

Domyślnie

Miałem tak samo zapaliła się i po jakimś czasie zgasła a po paru dniach znowu się zaświeciła okazało się że były źle zaciśnięte połączenia na diodach po oczyszczeniu i polutowaniu wszystkiego problem miną!!
    mahony2008

Użytkownik Alfa i Omega Avatar veet
    Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

No właśnie dziś rano problem niestety wrócił... Jeśli ktoś jest w stanie napisać jakiegoś manuala jak to zrobić, od czego zacząć i na czym skończyć od A do Z to był bym wdzięczny.

Użytkownik Świeżak Avatar krzysiek3452
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 2.0 170 SW i GTV6 83'

Domyślnie

Podepnę się pod temat. Zastanawiam się, czy na pewno nawaliło to o czym myślę. Mianowicie jadąc wczoraj nagle usłyszałem jakiś dziwny dźwięk, straciłem wspomaganie i prędkościomierz a na zegarach zaświeciła się kontrolka akumulatora. Czy to pasek się zerwał, alternator padł i jak to sprawdzić?

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Jeśli nie działa wspomaganie to pasek... sprawdź, czy wieloklin nie strzelił, bo to najprawdopodobniejsza przyczyna braku wspomagania...
    Z tego co się orientuje to ten pasek napędza alternator, klimę i wspomaganie więc prawdopodobnie wielkoklin Ci padł...

Ja już po prostu nie wiem co może być u mnie, bo gdyby autko chodziło na samym aku to nie pojeździł bym tyle a kontrolka ładowania znów się pali...
    Muszę skombinować jakiś miernik, tylko niech ktoś podrzuci, jakie napięcia powinny być w 1.8 TS a jeśli nie to manual o którym pisałem wyżej...

fabick
    Gość

Domyślnie

Ja to bym pojechał do elektryka i zmierzył ładowanie (przecież nie musi być zupełnie bez ładowania żeby paliła się kontrolka - chyba, że w AR jest inaczej).
    Poza tym ... może jakieś zwarcie w samych kontrolkach? Kropla wody potrafi zrobić takie rzeczy, że człowiek może sobie wydrapać podbródek przez głowę

W poprzednim samochodzie (też grupa Fiata) pokazywał mi od czasu do czasu rezerwę nawet jeśli w baku było pełno
    Wszystko sprawdzaliśmy z elektrykiem i wyszło na to, że skraplała się woda w jednym miejscu na podszybiu (dziura w izolacji cieplnej/dźwiękowej) i kapała centralnie na złącze w liczniku

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Cytat Napisał veet Zobacz post
    brakuje mi czasu na podstawowe wymiany płynów, rozrządu etc... do nowego roku muszę tak przekulać... chyba, że coś wcześniej się stanie i pójdzie na warsztat...
    No to gratuluję odwagi. Nie moja sprawa ale jeżeli nie wiesz kiedy był robiony rozrząd, to raczej nie "przeciągaj jej spod świateł" bo możesz znaleźć się na warsztacie szybciej niż się spodziewasz.

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

W zasadzie to szyby od środka paruja i to strasznie w portymaniu do innych samochodów. Pomaga w tym trochę gazeta pod wycieraczkami ale może i racja. Gdzieś sie mogło skroplic i jest jak jest. Choć nie wiem czy akurat to będzie powodem mojego problemu. Sam powoli niewiem co myśleć... Jak tylko znajdę chwilę czasu to sprawdze napięcie, natężenie i jeśli ktoś nie podrzuci konkretnego pomysłu, to będzie trzeba jechać do elektryka...

A co do mojego przedmowcy. Zdaje sobie z tego sprawę, wiem, że rozrząd powinienem wymienić zaraz po kupnie ale jedni pracują i mają czas a innym tego czasu przez pracę niestety brakuje na wszystko.

W zasadzie to przeciągnięcie zdarzyło mi sie pierwszy raz i w tamtym momencie było dla mnie coś ważniejszego od samochodu... Zdaje sobie sprawę, z faktu, że niewiem czy rozrząd był robiony w najbliższych odstępach czasu, że nawet nie wiem, czy kiedy kolwiek był w niej wymieniany wariator...
    Ale narazie AR musi być cierpliwa i pokazać sie z tej dobrej strony a po nowym roku ze spokojem wszystko w niej ogarnę...
    Ostatnio edytowane przez veet ; 13-12-2010 o 17:54

Użytkownik Świeżak Avatar krzysiek3452
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 2.0 170 SW i GTV6 83'

Domyślnie

Jeśli nawalił mi wieloklin to ile mniejwięcej moze kosztować jego naprawa?

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

W zasadzie koszt paska, ewentualnie napinaczy i trochę dobrych chęci...

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No chyba, ze pasek wieloklinowy wkręci się w rozrząd to wtedy jeszcze dochodzi remont głowicy.