Panowie, ja mniej więcej znam historie obydwu silników, wiem, że nie są takie same, wszak pochodzą z zupełnie niezależnych od siebie firm. Tu nie chodzi o to, że chcę coś na siłę udowodnić, tylko po prostu na podstawie wewnętrznych wymiarów silników w Alfie 155 wysnułem wniosek, że to jest motor Lamprediego a nie Alfowskie dzieło z Giulietty. Średnice cylindrów i skoki tłoków wyglądają na powiązane z Fiatowskim DOHC i na niepowiązane z Alfowskim. Jednocześnie (poza tym forum oczywiście) nie natrafiłem na jednoznaczne stwierdzenie z czego wywodzą się silniki 1,7, 1,8 i 2,0 w Alfie 155. Wy twierdzicie, że pochodzenie jest z Alfy, a mnie wciąż gnębią te średnice i skoki...
Mam Alfę 155 dopiero drugi miesiąc i nie zacząłem jej eksploatacji od rozebrania wszystkiego na części pierwsze, bo wyznaję zasadę Zasady- jak coś działa, to nie ruszać. Więc nie znam jeszcze silnika w moim aucie, nie odkręcałem jeszcze nawet pokrywy, bo nie ma takiej potrzeby, a w moim wolnym czasie na ogół jest ciemno i zimno. Ale w wolnej chwili zajrzę pod maskę i przyłożę magnes do bloku silnika. Jeśli to faktycznie silnik Alfy, to magnes do aluminium się nie powinien przyczepić...
I pewnie nawet bym się z tego ucieszył, że Ta Alfa ma jeszcze Alfowski motor, choć bardzo wysoko cenię sobie konstrukcje Fiata.
PS.: Co do zakupu Alfy przez Fiata... No cóż, nie znam przypadku sprawnie działającego przedsiębiorstwa państwowego - a takim była Alfa Romeo. Wcześniej czy później to musiało upaść. I nie sądzę, żeby wykupienie Alfy przez inny koncern było lepsze niż wykupienie przez FIATa.