Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Światła mijania - odprowadzenie właściciela

Majkel156
    Gość

Domyślnie

Dzieki palchon,
    właśnie o to mi chodzi, mam zrobiony przekaźnik z płytką, gdzie po impulsie z centralki alarmu sygnał przez przekaźnik przekazuje mi napięcie (poza alarmem tzn. z innych bezpieczników)12V na wyjści i potrzebuję przewód wychodzący z włącznika świateł(bezp. do lamp), bo jeśli dobrze rozymiem to włącznik świateł wysyła napięcie tak? czy sygnał do przekaźnika? nie chcę rozprowadzać dodatkowych przewodów bo to nie ma sensu skoro są.
    Reasumując jeśli włącznik wysyła sygnał do przekaźnika j45 to z wyjściem z mojego przekaźnika "12V" mam się wpiąć za przekaźnikiem j45 w schowku tak?

Spoko Tomek, ale Bocian(Dzięki) mi nie pomógł, nie mam tej wersji poprzez pociągnięcie manetki świateł.
    Ostatnio edytowane przez Majkel156 ; 15-12-2010 o 10:55

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Kolego Majkel 156 to nie jest właśnie takie proste z tym sterowaniem przekaźnika poprzez włącznik świateł dlatego odradzam się gdzieś w ten układ wpinać.
    Gdybym ja takie coś robił to wpiął bym z tymi kablami od twojego przekaźnika na skrzyneczkę z bezpieczników na złącza wyjścia na światła, układ wyglonda tak: zasilanie (bezpiecznik główny itd) > włącznik świateł > przekaźnik j (bodajrze) 45 > bezpieczniki świateł 2 szt. > światła mijania. Wepnij się pomiędzy bezpieczniki a światła, wg,mnie jest to najprostsze. Zdejmujesz pokrywę bezpieczników, a sama skrzynka z bezpiecznikami pod kierownicą trzyma się na 2 śrubach, kabli dość tam jest by wyciągnąc to dalej. Następnie wyjmij bezpieczniki od świateł mijania, załącz światła mijania, woltomierz w ręke i zobaczysz które styki od bezpieczników to zasilanie, pozostałem to wyjścia do świateł, przełącz w tryb omomierza miernik jedna sonda w wejście, a druga sonda szukaj który to styk, przypuszczalnie wyjścia na światła znajdują się w kostce "C" na skrzynce bezpieczników znajduje się od strony bezpieczników umieszczona jest centralnie na górze
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Majkel156
    Gość

Domyślnie

Dzięki, będę walczył, ale z moją blondyneczką widzę się dopiero we Święta.

Pozdrawiam.

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

mam podobny alarm i może nad czymś takim pomyśle jak się ociepli, natomiast teraz mysle nad "doświetlaniem skrętu" przez halogen :d

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    mam podobny alarm i może nad czymś takim pomyśle jak się ociepli, natomiast teraz mysle nad "doświetlaniem skrętu" przez halogen :d
    tez juz kiedys nad tym myslalem. byly swego czasu dostepne na allegro gotowe zestawy, ktore mozna bylo zastosowac nie tylko jak doswietlanie zakretow
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    tez juz kiedys nad tym myslalem. byly swego czasu dostepne na allegro gotowe zestawy, ktore mozna bylo zastosowac nie tylko jak doswietlanie zakretow

myślałes, ale;>

popatrzałem na allegro faktycznie są takie zestawy, ale wydaje mi się ze to nie to, te moduły mówią włącz kierunkowskaz ja włączę doświetlanie, myśl nie jest zła ale co w przypadku skrętu?? jeszcze sie zbytnio nie orientowałem jak to wyglonda z fabrycznym montażem czy sygnał pochodzi tylko od kierunkowskaza czy też może i kierownica ma coś z tym wspólnego, na pewno zglebie bardziej tą normę, ale wydaje mi się też ze to nie może włączenie tej lampy od tak se bo można takim czymś "zdezorientować" tego naprzeciwko, myśle o tym w konstekcie bardziej załanczania stopniowego, ale jak i pisałem wcześniej na razie tylko nad tym myślę

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    myślałes, ale;>

popatrzałem na allegro faktycznie są takie zestawy, ale wydaje mi się ze to nie to, te moduły mówią włącz kierunkowskaz ja włączę doświetlanie, myśl nie jest zła ale co w przypadku skrętu?? jeszcze sie zbytnio nie orientowałem jak to wyglonda z fabrycznym montażem czy sygnał pochodzi tylko od kierunkowskaza czy też może i kierownica ma coś z tym wspólnego, na pewno zglebie bardziej tą normę, ale wydaje mi się też ze to nie może włączenie tej lampy od tak se bo można takim czymś "zdezorientować" tego naprzeciwko, myśle o tym w konstekcie bardziej załanczania stopniowego, ale jak i pisałem wcześniej na razie tylko nad tym myślę
    jak chcesz taki pelen wypas to chyba potrzebny jest potencjometr mierzacy kat wychylenia sie kola kierownicy, do tego jeszcze mozna podpiac sie pod predkosciomierz zeby zalaczal to wszystko tylko w pewnym zakresie predkosci bo tak to chyba jest zrobione w wyposazeniu fabrycznym.
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!