tak mam jdt z 2001r.
tak mam jdt z 2001r.
Ja ma JTD i ładowanie mam 13,7V. jak powyłączam wszystko to rośnie do 14V. aku wymieniony w tamtym roku i sprawuje się jak dobrze.
kolega w 2,0 (też 166) miał 13,7V to po 2 dniach musiał ładować aku (nowy). wymienił regulator i teraz ma ciągle 14,5V. polecam też sprawdzić, podłączając amperomierz, jaki jest pobór prądu z aku (oczywiście odczytać wskazanie jak już się uspokoją wszystkie lampki itd.powinno być chyba nie więcej jak 200mA).
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 20-12-2010 o 23:31
Kolego przede wszystkim posprawdzaj wszystkie połączenia między alternatorem a akumulatorem ( stawiam na plecionkę przy skrzyni). Nie może być różnicy napięcia bo to świadczy o złym połączeniu. Po tym zabiegu sprawdż napięcie ładowania, jeżeli będzie poniżej 14V (przy naładowanym akumulatorze) to zobacz naciąg paska (MUSI być dobrze naciągnięty),jeżeli dalej będzie napięcie za niskie to regulator do wymiany
Na średnich obrotach powinno być powyżej 14V (idealnie około 14.4V), inaczej aku jest niedoładowywane i w końcu padnie. Jak na alternatorze jest 14.1V a na aku 13.6V, to 0.5V spada gdzieś na kablach, nie ma innej opcji. Czyli do sprawdzenia połączenia z masą, klemy itp...
A to 14.1 to zakładam że mierzone na wolnych obrotach, na średnich pewnie dojdzie do ideału 14.4.
witam ponownie,sorki że dopiero teraz odpisuje,ale dopiero wczoraj zrobiłem.Problem z ładowaniem wynikal z braku masy silnika.Teraz jest wszystko idealnie.Miałem też mały problem z czujnikiem temperatury silnika i podejzewam,ze on podawał złą temp.komputerowi i tez cięzko palił.Teraz kręci zaje......Czujnik wszystko ładnie pokazuje,ładowanie jest.Dzieki wszystkim za sugestie i podpowiedzi.Szczesliwego Nowego Roku Zyczy
marcopol
W którym dokładnie miejscu znajduje się przewód masowy silnika?
Musisz zdjąć lewe nadkole i tam jest przewód! Idzie od skrzyni biegów do nadwozia!!
mahony2008