Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: czy to problem z przepływomierzem?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

mam jedno pytanie:
    załatwiłem sobie nową przepływkę, śmiga już w aucie, czy jest różnica tego nie wiem bo nie chcę sobie czegoś wmawiać ale znajomy który mi ją załatwił, powiedział mi jedną ciekawą rzecz- chyba trochę za późno, mianowicie zapytał czy pomiar masy powietrza na suw, był robiony na biegu jałowym czy w czasie jazdy? Bo ile razy robił skan vw czy audi, to zawsze na jałowym pokazuje wartość w okolicy 4500mg na suw, dopiero podczas jazdy osiąga żądane 250mg na suw. I tutaj mam pytanie, jak jest w alfie? Bo może nie potrzebnie kupiłem przepływkę? ile ma na jałowym pokazywać?

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Wszelkie pomiary typu: sprawdzenie przepływomierza, ładowanie i ciśnienie turbo,praca EGR itp.najlepiej i najwiarygodniej sprawdzać podczas jazdy.

Nie podam ci niestety tolerancji wartości masy powietrza mierzonej przez sprawny przepływomierz na biegu jałowym.

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Wszelkie pomiary typu: sprawdzenie przepływomierza, ładowanie i ciśnienie turbo,praca EGR itp.najlepiej i najwiarygodniej sprawdzać podczas jazdy.

Nie podam ci niestety tolerancji wartości masy powietrza mierzonej przez sprawny przepływomierz na biegu jałowym.
    no to lipa, zacznę żyć w przeświadczeniu że lepiej się zbiera od dołu
    ale jeśli ktoś niedawno robił skan, bądź będzie robić, prosze o zwrócenie na to uwagi i danie mi znać z góry dziękuję

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Niekoniecznie lipa.Teraz przynajmniej masz pewność ,że masz dobry przepływomierz,a powiem ci ,że przepływki w JTD to nagminna sprawa,także prędzej czy później ten problem by cię dopadł.

Gdzie robiony był test?? ASO ,to często niezbyt dobry wybór.

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Niekoniecznie lipa.Teraz przynajmneij masz pewność ,że masz dobry przepływomierz.
    wiesz co, to jest tak: po kupnie zbierał się lepiej, także z wyższego biegu przy niższej prędkości. Do wczoraj czułem jakby zmulenie w dolnej granicy obrotów, i tu taki przypadek ma miejsce, mianowicie wczoraj przycisnąłem go do 4,5tys obrotów i usłyszałem głośne psssssssssss.... okazało się ze tuż przy turbinie w rurze idącej do intercoolera, zrobiła się mała dziura, musiała być uszkodzona lekko i nie wytrzymała takiego ciśnienia, naprawiłem to wczoraj a dziś w auto zaczęło mi jeździć jak po kupnie, ale dziś była u nas temp. na plusie.. aż całe 3st. więc albo coś się odetkało wczoraj, albo dodatnia temp. podziałała na przepływkę. W każdym razie dziś jeździło w miarę dobrze a po wymianie no nową, wydaje mi się że podobnie lub też minimalnie lepiej z dołu się zbiera. wcześniej zauważałem jeszcze objaw że na zimnym silniku mi lepiej się zbierał niż na ciepłym, a później już bez zmian tak samo, aż do dzisiaj. W każdym razie, faktycznie mam pewność że jest teraz ok, ale głupio by było za tę pewność płacić 370zł:p

demon7791
    Gość

Domyślnie

Z UZYWKAMI z allgrosza jest roznie . Niby daja gwarancje rozruchowa, ale wiadomi ze stare to jest dobre ale wino i skrzypce. W Lutym kupilem orginal Boscha za 570pln i chyba go szlak trafil wiec tez mnie czeka wymiana ale nie wiem jak do tego podejdzie sprzedawca, bo beda musieli go wyslac do producenta na testy. A z tego co wiem to w polsce jest 2 tygodnie na uznanie gwarancji

Użytkownik Pirat drogowy Avatar skipas
    Mieszka w
    Rawicz (okolice)/Grodzisk Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r

Domyślnie

Kolego ja mam podobnie dziś robiłem diagnostykę bo także słabo ciągnie od dołu na biegu jałowym mierzona masa powietrza wyszła mi 473 mg z dodawaniem gazu rosła, błędów na komputerze nie ma żadnych. Pewnie też czeka mnie wymiana przepływomierza

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    małopolska
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 jtd 8v 115KM 2003r

Domyślnie

Cytat Napisał skipas Zobacz post
    Kolego ja mam podobnie dziś robiłem diagnostykę bo także słabo ciągnie od dołu na biegu jałowym mierzona masa powietrza wyszła mi 473 mg z dodawaniem gazu rosła, błędów na komputerze nie ma żadnych. Pewnie też czeka mnie wymiana przepływomierza
    W Twoim można odpiąć przepływomierz i sprawdzić czy jest poprawa.Ale moim zdaniem to raczej nie jest wina przepływki ,. Należy sprawdzić dwa parametry czekiwana masa powietrza i zmierzona masa powietrza i je porównać.