Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: czy to problem z przepływomierzem?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie czy to problem z przepływomierzem?

podpiąłem się ostatnio pod egzaminer, auto po kupnie trochę straciło na mocy i jak na mój gust, chyba za dużo pali, ale były to tylko moje odczucia, do momentu gdy zobaczyłem wyniki z badania egzaminerem, bo teraz nie wiem już co myśleć.
    komp nie wyświetlał żadnego błędu, egzaminer też nie wykrył żadnego błędu, ale dziwna sprawa jest z masą powietrza. Mianowicie podawał egzaminer wartość która powinna być, w okolicy 250mg/wtrysk, a wyszło że jest 472mg/wtrysk.
    Wychodzi na to że przepływomierz oszukuje, ale to jest możliwe bez błędów?

Tutaj rodzi się moje kolejne pytanie, przepływka do mojego samochodu (nr.46811312) na allegro to koszt między 150 a 320zł że niby za boscha, ale bosch w oryginalnym opakowaniu fiata, to koszt 1150zł. Ma ktoś doświadczenie z tymi z allegro? jak się sprawują? może ma ktoś dobrą radę, co do mojej obecnej przepływki?
    link do wydruku z badania: http://img594.imageshack.us/img594/457/egzaminer.jpg
    Ostatnio edytowane przez liked ; 19-12-2010 o 00:26

marceell
    Gość

Domyślnie

raz miałem przyjemność zakupić allegrową przepływkę. mimo że nie było żadnych błędów na komputerze samochód dziwnie wkręcał się w obroty. na niskich szarpał, dopiero od 3 tysięcy jechał normalnie. nie polecam. wiem że to duuuża oszczędność ale nie byłem zadowolony z efektu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał liked Zobacz post
    podpiąłem się ostatnio pod egzaminer, auto po kupnie trochę straciło na mocy i jak na mój gust, chyba za dużo pali, ale były to tylko moje odczucia, do momentu gdy zobaczyłem wyniki z badania egzaminerem, bo teraz nie wiem już co myśleć.
    komp nie wyświetlał żadnego błędu, egzaminer też nie wykrył żadnego błędu, ale dziwna sprawa jest z masą powietrza. Mianowicie podawał egzaminer wartość która powinna być, w okolicy 250mg/wtrysk, a wyszło że jest 472mg/wtrysk.
    Wychodzi na to że przepływomierz oszukuje, ale to jest możliwe bez błędów?

Tutaj rodzi się moje kolejne pytanie, przepływka do mojego samochodu (nr.46811312) na allegro to koszt między 150 a 320zł że niby za boscha, ale bosch w oryginalnym opakowaniu fiata, to koszt 1150zł. Ma ktoś doświadczenie z tymi z allegro? jak się sprawują? może ma ktoś dobrą radę, co do mojej obecnej przepływki?
    link do wydruku z badania: http://img594.imageshack.us/img594/457/egzaminer.jpg
    Nie sugeruj się opakowanie fiata! Bosch w sklepie do Twojego modelu kosztował ponad rok temu 270 zł. Dziś cena może nieco od tego odbiegać ale może w 300-320 zł się zmieścisz. Dostajesz produkt ORYGINALNY z gwarancją. Mój padł po 3 m-cach i wymieniono mi na nowy (miałem potwierdzenie montażu w warsztacie patronackim Bosch'a ale wystarczy zwykły rachunek za montaż w warsztacie mechaniki pojazdowej lub elektroniki).

Co do błędu to masz typowy objaw złego działania przepływomierza ale komputer sterujący nie wykrywa tego, jako błąd krytyczny więc nie widnieje na liście. Zmień przepływomierz i zrób test ponownie (najlepiej podczas jazdy).

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Nie sugeruj się opakowanie fiata! Bosch w sklepie do Twojego modelu kosztował ponad rok temu 270 zł. Dziś cena może nieco od tego odbiegać ale może w 300-320 zł się zmieścisz. Dostajesz produkt ORYGINALNY z gwarancją. Mój padł po 3 m-cach i wymieniono mi na nowy (miałem potwierdzenie montażu w warsztacie patronackim Bosch'a ale wystarczy zwykły rachunek za montaż w warsztacie mechaniki pojazdowej lub elektroniki).

Co do błędu to masz typowy objaw złego działania przepływomierza ale komputer sterujący nie wykrywa tego, jako błąd krytyczny więc nie widnieje na liście. Zmień przepływomierz i zrób test ponownie (najlepiej podczas jazdy).
    ok, czyli jak rozumie, radzisz mi poszukać przepływki gdzieś w sklepie? nie koniecznie kupować z allegro? masz jakiś namiar na sklep który byś polecał? jedynie w akuki pytałem jak na razie o przepływkę, wspomniany koszt 1150zł- trochę sporo. Tym bardziej że w tej cenie jest to część regenerowana przez fiata, a nówka nie śmigana 1350zł

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał liked Zobacz post
    ok, czyli jak rozumie, radzisz mi poszukać przepływki gdzieś w sklepie? nie koniecznie kupować z allegro? masz jakiś namiar na sklep który byś polecał? jedynie w akuki pytałem jak na razie o przepływkę, wspomniany koszt 1150zł- trochę sporo. Tym bardziej że w tej cenie jest to część regenerowana przez fiata, a nówka nie śmigana 1350zł
    Idź do zwykłego sklepu motoryzacyjnego i podaj numer nadwozia lub przepływomierza (jest na obudowie). Każdy dobry sklep Ci ją sprowadzi w ciągu jednego dnia i po sprawie. Dla przykładu powiem tylko tyle, że komplet świec do TS'a w ASO AR kosztuje 1050-1200 zł, w normalnym sklepie te same świece kosztują od 350-400 zł a na forum kolega sprzedaje po 270 zł... Kolejny przykład to żarówka postojówek do AR 156 (6W) w salonie AR 18zł, w ASO fiata około 10-12 (ta sama jest w fiacie albea i kilku innych) a ja kupuję u kolegi w sklepie po 6 zł...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Do dwóch aut kupowałem Boscha przepływomierz przez ALLEGRO.Problemu brak.W sklepie kupisz taki sam tyle że drożej.Mniemanie że allegro to sami oszuści a właściciele sklepów wzory cnót wszelakich jest raczej błędne.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Może być allegro, ale musi być bosch. Podróbki też przerabiałem, po dwóch tygodniach klapa tak więc tylko oryginał.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Masz klasyczny objaw powolnego padania przepływomierza.Sam miałem taką samą sytuacje,z czasem pojawi ci się błąd p1238 czyli zbyt duza masa powietrza.Przepływka da o sobie znać w postaci checu dopiero jak padnie całkowicie.Kup nową,ori bosch to okolice 300-330zł,podróbkami nie warto się przejmować ,bo za rok będziesz miał to samo.Co do spalania,wadliwy przepływomnierz nie podniesie ci spalania,ja jeżdżę bez przepływki ( wycięta z kompa) i spalanie się nie zwiększyło,nawet zmniejszyło ,ale to już zasługa nowego softu.

rada odnośnie przepływki-mozna próbowac czyścić,ale to fify fifty-albo się pogorszy ,albo padnie całkiem.Kupuj nową,ale ze sklepu,zawsze to będizesz miał roczną gwarancje w razie wadliwego nowego przepływomierza.Ja nie ryzykowałem i wraz z softem pożegnałem to ustrojstwo.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 19-12-2010 o 15:57

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Do dwóch aut kupowałem Boscha przepływomierz przez ALLEGRO.Problemu brak.W sklepie kupisz taki sam tyle że drożej.Mniemanie że allegro to sami oszuści a właściciele sklepów wzory cnót wszelakich jest raczej błędne.
    Ale kto tutaj pisze, że na allegro są sami oszuści? Może kolega marceell miał po prostu pecha? Ja kupuję zazwyczaj w sklepie kolegi bo mam rabaty dość spore a w razie reklamacji (np wahacze TRW górne, przepływomierz) nie muszę niczego nikomu odsyłać i czekać nie wiadomo ile na decyzję o wymianie lub też nie... Na allegro kupuję też dużo ale jeśli mam w perspektywie zaoszczędzić niewiele i czekać na coś, to nie zawsze mi się to opłaca choćby przez stratę czasu.

Wszytko i tak się sprowadza do tego, że jeśli to przepływomierz jest padnięty to nowy ma być Bosch'a i to chyba tyle w temacie.

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Ale kto tutaj pisze, że na allegro są sami oszuści? Może kolega marceell miał po prostu pecha? Ja kupuję zazwyczaj w sklepie kolegi bo mam rabaty dość spore a w razie reklamacji (np wahacze TRW górne, przepływomierz) nie muszę niczego nikomu odsyłać i czekać nie wiadomo ile na decyzję o wymianie lub też nie... Na allegro kupuję też dużo ale jeśli mam w perspektywie zaoszczędzić niewiele i czekać na coś, to nie zawsze mi się to opłaca choćby przez stratę czasu.

Wszytko i tak się sprowadza do tego, że jeśli to przepływomierz jest padnięty to nowy ma być Bosch'a i to chyba tyle w temacie.
    tez mi się tak wydaje ze kwestia jest taka, że jeśli cena ma być podobna czy też niewiele wyższa, lepiej opłaca się kupić na miejscu, biorąc pod uwagę fakt, że po krótkim czasie może zajść potrzeba reklamacji. nie rozumie tylko, dlaczego te niby oryginalne bosche, ale nie w pudelkach fiata, wytrzymują tak krótko? może to też jest jakiś towar recyklingowy i odnowiony? bo skoro bosch to bosch, to powinny wytrzymywać co najmniej parę lat, jak te które były już w fabryce montowane.