- a ja myślę, ze to przez paski , które nie mają przekroju trapezowego na zębach.
- ktoś podawał jakie firmy produkują poprawne paski do alfy.
- a ja myślę, ze to przez paski , które nie mają przekroju trapezowego na zębach.
- ktoś podawał jakie firmy produkują poprawne paski do alfy.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
To też. Kiedyś porównywałem pasek Gates z ząbkami zaokrąglonym i nie dość, że nie pasują idealnie do profilu ząbków w napinaczu i kole zębatym na wale to jeszcze były szersze od tych trapezowych z paska Contitech. Ja używam od prawie 10 lat Conti a raz miałem pasek Boscha i po 60 tyś wyglądał dość dobrze.
---------- Post dodany o godzinie 12:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:54 ----------
Nie kijem go tylko pałką...O tym właśnie pisałem i to niestety z autopsji wiem. Tak mi się stało przy mojej 146 1,4 na której zjadłem zęby i to nie tylko paska rozrządu.
Sytuacja by pasek się rozerwał jest jak trafienie szóstki w totka. Zawsze dzieje się tak, że na krótkim odcinku paska ścina zęby i przestawia się rozrząd powodując kolizje tłoków z zaworami.
Dlaczego tak się stało?
- pasek nie był wymieniony na czas,
- był źle dobrany,
- była nieszczelna obudowa rozrządu, przez co dostawał się brud i wykończył pasek przed czasem...
Pasek należy zawsze dobierać poprzez VIN pojazdu.
Ja rozrząd w swojej Alfie zawsze wymieniam w sprawdzonym serwisie. Tam kiedyś mechanik uświadomił mnie, że stosowane były różne koła zębate - o różnym kształcie zębów i dlatego należy odpowiednio dobrać pasek, a najlepiej robić to poprzez nr VIN.
Pozdrawiam.
- Rafał