Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Pytanie co do zestawu bose

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Koledzy a ktoś już z was zmieniał na jakieś głośniki innej firmy "lepsze", macie jakieś typy co tam było by dobrze zamontować zamiast standardów. U mnie rzeczywiście słabo to wszystko brzmi i tak się zastanawiam ile taka zabawa może kosztować, jak bym chciał coś zmienić, choćby tylko z przodu w drzwiach na lepsze. Jakieś konkretne marki>? Nie jestem jakimś melomanem ale lubię jak wszystko ładnie gra, czy okablowanie też trzeba zmieniać jak się montuje lepsze głośniki ? pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Koledzy a ktoś już z was zmieniał na jakieś głośniki innej firmy "lepsze", macie jakieś typy co tam było by dobrze zamontować zamiast standardów. U mnie rzeczywiście słabo to wszystko brzmi i tak się zastanawiam ile taka zabawa może kosztować, jak bym chciał coś zmienić, choćby tylko z przodu w drzwiach na lepsze. Jakieś konkretne marki>? Nie jestem jakimś melomanem ale lubię jak wszystko ładnie gra, czy okablowanie też trzeba zmieniać jak się montuje lepsze głośniki ? pozdrawiam.
    zobacz np. tu http://www.forum.alfaholicy.org/car_..._glosniki.html

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Czy taka tuba w bagażniku jest konieczna jeśli się buduje jakieś lepsze car audio czy raczej to tylko do "dudnienia" tam się instaluje>? Nie zależy mi aby mi klapę od bagażnika basy wyrywały ale żeby był czysty i ładny dźwięk, w podszybiu na tylnej klapie są jakby zaznaczone miejsca na 2 głośniki ja tam nic nie mam i czy można by było takie w to miejsce zainstalować>?
    Te głośniki Magnat> to jakaś dobra firma pytam bo nie orientuje się w tym>
    Czy Hertz jest lepszy? Tyle tych wartości że już nic nie kumam... i się pogubiłem. Może ktoś ma w swoim aucie i pochwali się co i jak należy dobierać. pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Czy taka tuba w bagażniku jest konieczna jeśli się buduje jakieś lepsze car audio czy raczej to tylko do "dudnienia" tam się instaluje>? Nie zależy mi aby mi klapę od bagażnika basy wyrywały ale żeby był czysty i ładny dźwięk, w podszybiu na tylnej klapie są jakby zaznaczone miejsca na 2 głośniki ja tam nic nie mam i czy można by było takie w to miejsce zainstalować>?
    Te głośniki Magnat> to jakaś dobra firma pytam bo nie orientuje się w tym>
    Czy Hertz jest lepszy? Tyle tych wartości że już nic nie kumam... i się pogubiłem. Może ktoś ma w swoim aucie i pochwali się co i jak należy dobierać. pozdrawiam.
    Swego czasu mialem w Civicu z tyłu w półce Magnaty 6x9" po 2 miesiącach użytkowania jeden zaczął już troche charczec.Gdybym teraz miał wybierac a pewnie na wiosne zmienie głośniki w dzwiach i może doloże w tylnią półke to całkiem możliwe,że skusze sie właśnie na Hertza. Tu masz linka dotych Magnatów przynajmniej tanie sa http://allegro.pl/magnat-edition-693...389671088.html grały w miare dobrze zakupiłem je w zestawie Skrzynia Basowa,wzmak 4 kanałowy 1000watt,głosniki 6x9" i orginalne okablowanie wszystko Magnata. Co do miejsca w półce tylnej niby jest tam miejsce na głośniki i 6x9" powinny tam wejśc bez problemu ja ich akurat nie mam. Co do wybo

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Chyba jednak pójdę za Waszymi radami, nie będę kombinował z tym BOSE.

Czyli mając stand. radioodtwarzacz CD + 6 głośników chciałbym coś takiego:
    - wymiana kompletu głośników + dodatkowo montaż w tylniej półce dwóch 6x9;
    - do tego kompletu jakiś wzmacniacz;
    - wygłuszenie drzwi;
    - nie muszę mieć tuby, wożę często sporo klamotów, a 156-stka to nie Siena z 500L kufrem

Nie mam doświadczenia z car audio, czy takie rozłożenie głośników jest sensowne:

Przód: 2x tweeter + 2x średnio - niskotonowy.
    Tył: 2x niskotonowy lub średniotonowy (drzwi), 2x tweeter + 2x średniotonowy (półka).

Co do wzmacniacza to bez szaleństwa, dobry, kompaktowy. Liczy się aby nie sprawiał problemów natury elektrycznej, sprawdzona marka, mały rozmiar, nie musi być dużej mocy, raczej średniej lub małej mocy (co by mi akumulatora nie pożerał ).
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

emiloss19
    Gość

Domyślnie

chcialem sie dowiedziec ,czy pod orginalne radio (nie bose) mozna podlaczyc wzmaka ,zeby napedzaly glosniki w drzwach bo wymienilem na te dark blue + helixy z tylu i nie jestem zadowolony.

juz znalazlem potrzebne becie cos takiego http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-...354084610.html
    Ostatnio edytowane przez emiloss19 ; 02-01-2011 o 13:41 Powód: allegro

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Ja mam u siebie założone głośniki Pioneer TS-1785 + wygłuszone drzwi na przodzie i Boshmana na tyle. Do tego wzmacniacz 4 kanałowy Voicekraft (podpięty przód i subwoofer) , subwoofer Hertz DS 250 i radio JVC. Całość bardzo ładnie gra, a cały zestaw nie był zbytnio kosztowny.

miirage
    Gość

Domyślnie

Ja mam seryjny pełny zestaw BOSE niestety nie spełnia moich oczekiwań.
    Chcę wymienić seryjny wzmacniacz na mocniejszy (400W) i dać skrzynię z głębokim basem

A moje pytanie czy da się jakoś wykorzystać seryjną instalację od wzmacniacza aby podłączyć niesryjny?
    Ma ktoś schemat podłączenia tej kostki?

Nie chce mi się rozbierać tapicerki i ciągnąc kabli sygnałowych od seryjnego radia ani podpinac napięcia bezpośrednio pod akumulator.

No chyba że seryjna instalacje tego nie wytrzyma co sądzicie?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio