Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Temat: Akumulator sam się rozładowywuję w jedną noc !

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Ja tak jak pisałem, zacząłbym od zmierzenia prądu "spoczynkowego", przy wyłączonym wszystkim, zamkniętych drzwiach i klapie, żeby żadne lampki się nie świeciły. Potem z alarmem włączonym - może coś się krzaczy i żre prąd.
    Oczywiście amperomierz wpina się w obwód szeregowo, jedna sonda do klemy druga do aku. Większość tych prostych multimetrów ma też osobną wtykę do pomiaru prądu, trzeba sondę przepiąć.
    Żeby rozładować taki akumulator w jedną nockę to trzeba naprawdę sporego prądu. Przykładowo jeśli aku ma 100Ah to orientacyjnie przez 10h można z niego brać 10A, czyli baaardzo dużo (120W mocy), to niemalże jakby radio zostawić na nockę włączone...

P.S. Moja 3.0 pali tak z 15-17 po mieście, na trasie można zejść do 10, wtedy nie ma wielkiej różnicy czy się mocno depie czy nie...
    Ostatnio edytowane przez yoozef ; 03-01-2011 o 16:08

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid_Zielu Zobacz post
    jakie masz ładowanie??
    ładownie sprawdzał mi znajomy i powiedział, że jest dobre. nie znam dokladnej wartości a nie chce wprowadzać w błąd

---------- Post dodany o godzinie 16:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:04 ----------

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    To ja dodam co nie co o Xenonie...
    Skoro raz świeci, raz nie świeci. Czasami miga to najprawdopodobniej jest palnik do wymiany. Ja tak miałem że mi po kilku minutach gasł xenon, wystarczyło go wyłaczyć i właczyć i znów świecił kilkanascie minut. Potem zauważyłem że miga. Mechanik sprawdzał przetwornice itd - okazało się że palnik na wykończeniu. Wymieniłem na nowy i po kłopocie. Trochę kosztuje, ale jak będziesz tak jeździł z niesprawnym palnikiem to podobno przetwornica może paść. Koszt przetwornicy do 156 to ponad 700zł (oryginał ASO) U Ciebie pewnie podobnie.

Na początek możesz spróbować zamienić palniki miejscami. Jak problem przeniesie się na druga stronę to na 100% palnik do wymiany. Wszędzie piszą zeby wymienić obydwa bo jak wymienisz jeden to jest różnica w kolorze światła, ale ja wymieniłem tylko ten wadliwy. Wiedziałem że drugi był wymieniany niecały rok wcześniej, wiec szkoda go było ruszać. Świecą tak samo.
    Dokładnie mam tak samo. czasami zgaśnie i wystarczy na nowo włączyć i zaskoczy. światło jest identycznie takie same po obu stronach, czyli na "zimnych" niebieskie a gdy sie zagrzeje to świeci już normalnie na "biały" że tak powiem. w mrozne dni świeci czasami non stop na niebiesko. oba. pozdrawiam i dziękuje

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

widzisz, rzecz w tym, że mi także mówiono iż jest dobre ładowanie, a aku padał (był niedoładowany). Musi być około 14V lecz nie mniej niż 13,8V przy włączonej klimie, światłach, podgrzewaniu siedzeń i tylnej szyby na wolnych obrotach.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    Ja tak jak pisałem, zacząłbym od zmierzenia prądu "spoczynkowego", przy wyłączonym wszystkim, zamkniętych drzwiach i klapie, żeby żadne lampki się nie świeciły. Potem z alarmem włączonym - może coś się krzaczy i żre prąd.
    Oczywiście amperomierz wpina się w obwód szeregowo, jedna sonda do klemy druga do aku. Większość tych prostych multimetrów ma też osobną wtykę do pomiaru prądu, trzeba sondę przepiąć.
    Żeby rozładować taki akumulator w jedną nockę to trzeba naprawdę sporego prądu. Przykładowo jeśli aku ma 100Ah to orientacyjnie przez 10h można z niego brać 10A, czyli baaardzo dużo (120W mocy), to niemalże jakby radio zostawić na nockę włączone...

P.S. Moja 3.0 pali tak z 15-17 po mieście, na trasie można zejść do 10, wtedy nie ma wielkiej różnicy czy się mocno depie czy nie...
    Narazie kolego mój aku to tylko 78ah :/
    Zastanawiał mnie też fakt tego, że gdy kupiłem alfinkę była lekko strzelona w prawą strone. przednie dzwi są troche wgniecione i czasami były problemy z centralnym. tzn zamykał i otwierał i kta w kółko. trzeba było poruszać cypulikiem. i zastanawiam się czy to też może robić takie spustoszenie w aku nawet jeśli nie słychać zamykania? gdy zamknę na pilocie i prawidłowo zaskoczy, dzwi normlanie się otwierają i zamykają.

---------- Post dodany o godzinie 16:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:11 ----------

widzisz, rzecz w tym, że mi także mówiono iż jest dobre ładowanie, a aku padał (był niedoładowany). Musi być około 14V lecz nie mniej niż 13,8V przy włączonej klimie, światłach, podgrzewaniu siedzeń i tylnej szyby na wolnych obrotach.
    na wolnych ładuje prawidłowo.
    Nie mam z niczym problemu bo nawet przy pełnym poborze ( mówię o wszystkim nawet z klimą i radiem) niestety nie mam podgrzewanych siedzen i to mnie "boli" gdy trzeba wsiąść na zimne skórzane fotele w zimie, to ładowanie jest ok i nawet po 5ciu minutach aku jest 100% naładowany i odpala do strzału... im dłużej czekania tym trudniej odpala a co za tym idzie wiadomo, prądu jest mniej

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

tak troszkę z innej beczki to aku powinieneś mieć 100ah a nie 78ah
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

tak troszkę z innej beczki to aku powinieneś mieć 100ah a nie 78ah
    Bardzo dobrze o tym wiem
    lecz kupiłem ją trochę zaniedbaną, że tak powiem i na razie wkładam w nią póki co w bardziej priorytetowe rzeczy żeby doprowadzić ją do ładu bo aż serce sie kraje...

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał KamilloV8 Zobacz post
    widzę, że masz 3.0 ? powiedz mi tak na prawde realnie bez chwalenia i odejmowania, ile ten silnik pali przy lekko ciężkiej nodze w normalnym użytkowaniu?
    Przy spokojnej jeździe po A2 na odcinku 20 KM (tak codzień do roboty) spala mi 10,5 - 11 z prędkością do 130 -140 km/h, jak chce sie pobawić włączę STRa to do 16 l/100km mi wychodzi wg kompa. Średnio na odcinku 2000 km wyszło mi 11,4 spalanie, jeżdżę stałe odcinki na dogrzanym silniku więc ja tam jestem zadowolony z mojej 3 litrówki...
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156 Zobacz post
    Przy spokojnej jeździe po A2 na odcinku 20 KM (tak codzień do roboty) spala mi 10,5 - 11 z prędkością do 130 -140 km/h, jak chce sie pobawić włączę STRa to do 16 l/100km mi wychodzi wg kompa. Średnio na odcinku 2000 km wyszło mi 11,4 spalanie, jeżdżę stałe odcinki na dogrzanym silniku więc ja tam jestem zadowolony z mojej 3 litrówki...
    a bo myślałem też nad 3.0 ale dużo ludzi mi to odradzało z każdego względu... słyszałem nawet opinie, że niektórym paliły 6,8 na trasie ale w to nie chce mi się wierzyć he he. sam przyznam, że moja przy mojej ciężkiej nodze mało kiedy schodzi z 8 litrów, ale uśmiech na twarzy zostaje

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Jeżeli masz fabryczny autoalarm to przyjrzyj się właśnie jemu, lubi świrować i zjadać prąd z accu.
    Drugie, to, jak napisali koledzy świecące w drzwiach lampki.

6.8l w V6? Chyba z górki na jałowym ;-)
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Jeżeli masz fabryczny autoalarm to przyjrzyj się właśnie jemu, lubi świrować i zjadać prąd z accu.
    Drugie, to, jak napisali koledzy świecące w drzwiach lampki.

6.8l w V6? Chyba z górki na jałowym ;-)
    no też się właśnie śmiałem. mi w zimie przy webascie nie chce za bardzo schodzić poniżej 7.5l (2.4 20V) a noge mam tak sobie ciężką
    Alarmu to ja nie posiadam, przynajmniej tak mi się wydaje...