Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Turbo używane i po regeneracji - Wykres

piter1984
    Gość

Domyślnie

obie turbiny mają podobne wykresy więc jest luz... tak ma działać... tylko jedna ciągniej od niższej prędkości

---------- Post dodany o godzinie 13:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:23 ----------

przeładowanie następuje przy dłużej utrzymującym 2,5

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

piter ok, super znawcą się nie nazwę, ale czemu tak się bronisz gdy ktoś twierdzi że coś może być nie tak?

Te wykresy za chiny nie są podobne, jedna ma charakterystykę paraboliczną liniową a druga wyraźne obcięcie ciśnienia ładowania i wypłaszczenie

piter1984
    Gość

Domyślnie

ale sztanga opiera sie na srubie której wkrecenie powieksza turbodziure a wykrecenie... jakby nic nie daje albo nawet ciut pogarsza...

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Może nic nie daje właśnie dlatego że zmienna geometria stoi? Tak gdzieś w połowie zakresu? Serio - tak po wykresach tego nie ocenię, ale głośno dumam

piter1984
    Gość

Domyślnie

tylko zastanawia mnie jeszcze jedno... bo zapiekanie jest przeważnie na tym niskim ustawieniu gdzie przy wysokich jest overboost... przyczyną tego zapiekania jest przeważnie brak jeżdżenia w pełnym zakresie. tutaj... no fakt faktem że walczyliśmy z tym żeby podciągnąć tą sztangę maksymalnie do góry... ale może faktycznie się nie udało...

po to właśnie wrzuciłem ten temat żeby można było głośno wydumać zastanawia mnie jeszcze ten brak kata. łatwiejszy przepływ spalin to większe ciśnienie. na wolnych obrotach jest to szczególnie uciażliwe i turbo się nie rozkręca... dodatkowo zawsze kilka razy auto musi pokręcić nim odpali...

---------- Post dodany o godzinie 15:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:09 ----------

cytat z innego forum
    u mnie wgniatało w fotel na początku od 2500, a teraz dopiero od 3000obr.
    a oto cytat z innego forum dotyczący braku mocy przy około 1800obr:

"masz zawalone syfem kierownice spalin turbinki cieplej strony do czyszczenia błędów żadnych nie będziesz miał dopiero jak z logujesz auto albo wrzucisz na rolki to będziesz wyraźnie widział, równie dobrze możesz mieć zasyfiony zawór EGR (najlepiej go zaślepić i ominąć programem)na vagu w blokach pomiarowych zobacz procenty zaworu a swoja droga i tak go przeczyść nie zaszkodzi"

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Myślę że w silniku turbo katalizator nie robi aż tak dużej różnicy, chyba że by był totalnie zapchany.

Zmienna geometria też robi coś w stylu wycieraczek na szybie - zbiera nagar i podczas ruchu odkłada go w skrajnych położeniach. W każdym razie słyszałem że coś takiego miało miejsce Na własne oczy nie widziałem, ale jakiś sens w tym jest.

piter1984
    Gość

Domyślnie

wyciągnięcie turbo... i jeszcze rozebranie jej po stronie gorącej i wyczyszczenie prowadnicy ? nie ma co brzmi rewelacyjnie ;/

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Wiem Dlatego ja udaję, że u mnie jest wszystko ok Ale kiedyś to zrobię Ja mam klasyczną dziurę w gazie przy 2500, ale odkąd ją trochę zgrzałem jest dużo lepiej

Mikellino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Wiem Dlatego ja udaję, że u mnie jest wszystko ok Ale kiedyś to zrobię Ja mam klasyczną dziurę w gazie przy 2500, ale odkąd ją trochę zgrzałem jest dużo lepiej
    nie chciałbym Cię martwic ale ta "klasyczna turbodziura" to coś czego po regeneracji nie miałem. Wykresy jasno pokazały różnicę, a w jeździe było odczuwalne - taka dziura to chyba kwestia braku ciągu do 1600obr.

piter1984
    Gość

Domyślnie

geometria chodzi w miarę luźno... wirnik ma luzy... czeka mnie regeneracja... katalizator nic nie zmienia