Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: szum powietrza powyzej 100 km/h

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał viruskill Zobacz post
    robilem test taki ze stawałem ze strony od pasażera karczer i strumieniem wody celowałem pomiędzy drzwi a uszczelkę na całej długości następnie otwierałem drzwi i sprawdzałem czy woda się przedostała ale było ok. więc nie mam pojęcia co to tak szumi tak jak by się powietrze dostawało pomiedzy górna a dolną uszczelkę
    W jakiejś instrukcji serwisowej były zalecenia dla ASO co robić aby wykryć skąd szum jeśli zgłosi się z tym klient. Po prostu zaklejać taśmą klejącą poszczególne podejrzane szpary, przejechać się i słuchać. Jeśli się nie zmienia - zakleić kolejny podejrzany odcinek itd itd.
    156 jakoś super wyciszone nie są i na pewno mają spore stosunkowo różnice montażowe szczelin (miały już nowe a po przejściach tym bardziej) więc cudów nie będzie, ale może to coś da.
    Co do szumu z opon poza różnicami w oponach, bo są spore między modelami opon, zauważyłem że nakładki progowe (akurat ja mam w jednej te od sportpacka w drugiej nic) wyciszają trochę szum od bicia wody i pyłu/piachu o podłogę.

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Tez tak miałem
    Szum podczas jazdy autostradą nie do wytrzymania.
    Naprawiłem to przez przypadek. Otóż ogranicznik drzwi miał straszne luzy. Kupiłem nowy w serwisie, jednak wyglądał inaczej niż mój. Ale założyłem go i zobaczyłem, że drzwi minimalnie odstają - jakoś wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Wyregulowałem pozycję drzwi za pomocą, hmmm... jak to określić
    Tego czegoś na czym blokuje się cyngiel zamka Rygiel może... W eperze nazywa się to zaczep zamka. Numer 7 na schemacie.

Po tej operacji szumy przy każdej prędkości już nie występują.

Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Cytat Napisał Obi.Wan Zobacz post
    Taki OT
    Jak jade po czystym asfalcie to mam szum i czy mogą to być opony mam lak 205 zimówki i szumi nie wiem jak na letnich bo kupiłem ją zimą i odrazu po zakupie kupiłem opony i przeżuciłem, zastanawiam się czy to może być łożysko ale mam wątpliwości bo szum jest równy puszcze go sobie na luzie i szum ustaje im wolniej jade. Pamiętam że przy delcie II z 96r to łożysko typowo szumiło było nierównomiernie
    jak ktoś może niech rozwieje moje wątpliwości poprzednio miałem laki 185 przy AR 146 teraz mam jeszcze Lancie lybre ona ma 195 ale nie jeżdże nią dużo bo ma takie "wielosezonowe"
    Moje zimówki też szumią jak cholera. Jest OK, gdy leży śnieg lub jest mróz. Ale gdy jest jak teraz (+4, mokro, deszcz+śnieg) to słychać je dość znacznie. Na letnich jest spokój. Coś za coś
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Someone83
    Mieszka w
    Piotrków Tryb/Poniatów
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9MJTD 150KM

Domyślnie

Mam nadzieje że się myle i że tak nie jest ale na wszelki wypadek sprawdź sobie to. W moim pierwszym samochodzie miałem tak samo. Nie ważne od wiatru. Przekraczałem 110 i zaczynało szumieć. Po zdjęciu uszczelki okazało się że samochód był rozbity i jakiś kretyn jak go naprawiał źle połączył dach z błotnikiem. A konkretnie pod uszczelką na słupku.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

co do szumu to proste miałeś wymieniane drzwi z regóły drzwi nie są idealnie montowane i regulowane jak nie da ci nic na ryglu to tylko zderzak i blotnik i regulujesz powodzenia

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Cytat Napisał marcinq24 Zobacz post
    co do szumu to proste miałeś wymieniane drzwi z regóły drzwi nie są idealnie montowane i regulowane jak nie da ci nic na ryglu to tylko zderzak i blotnik i regulujesz powodzenia

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, masz tu kolego trochę przecinków.

Sorry za , ale aż źle się czyta...
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

demon7791
    Gość

Domyślnie

Hee, mi tez szumi jak przekroche 100, ale przejechalem sie troche szybciej hundaiem i30 i tam to dopiero che łep urwac. Wiec nie ma na co nazekac.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał dafi1985 Zobacz post
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, masz tu kolego trochę przecinków.

Sorry za , ale aż źle się czyta...
    jak ci chodzi o "z regóły" to sorry, pewnie z fotela spadłeś, kurczę jakie zaskoczenie!! bo sam pewnie ledwo co klawiaturze sięgasz, a jak sięgasz to od niedawna. Pewnie zaskoczysz jakimś hasełkiem ale na poziomie forum to nie ma co,,,,,,,,,,dla ciebie przecinku

Użytkownik Rowerzysta Avatar z4boj4d
    Mieszka w
    Działdowo / Gubin
    Auto
    156 1.8 TS LPG, 156 SW 1.9 16v,145 1.9 jtd

Domyślnie

U mnie to dobrze ze mam bose i sobie to zagluszam po przy 120-140 km/h jest wrazenie jakby szyby zostaly opusczone ;p jakby wiatr jakis konkretny wiatr , zrobie postoj a tu 0 wiatru ;p

Użytkownik Maniak resoraków Avatar strzelec
    Mieszka w
    SD
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4, Alfa Romeo 159 2.0 Mondeo Hybryd Vigniale

Domyślnie

No niestety gdy przesiadałem się z głośnego Civica na 156 myślałem że odczuję mega różnicę jeśli chodzi o podróżowanie powyżej 120Km/h ale z przykrością muszę stwierdzić że chyba w hondzie było ciszej jak w alfie. Mocno zastanawiam się nad wyciszeniem bo coraz bardziej mnie to irytuje.