Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: trzesie powyzej 80

Użytkownik Embrion
    Auto
    1.8 GT

Domyślnie trzesie powyzej 80

witam

mam maly problem z zawieszeniem .... powyzej 80 km/h prawa strona strasznie trzęsie samochodem. na przegladzie miesiac temu diagnosta stwierdzil konczonce sie tylne tuleje wachacza dolnego. wpadajac w dziure slychac straszne uderzenie. zawieszenie bedzie robione tylo drodzy koledzy podpowiedzcie mi czym moze byc spowodowane to trzesienie, bo to ustawie jako pryiorytet, poniewaz brak czasu na wymiane reszty obecnie. Czy to koncowka drazka ? tuleja tylna wachacza ? gumy na laczniku stabilizatora. ktora z tych rzeczy moze powodowac takie trzesienie. Kola wywazone. Oponki OK. Wachacze gorne juz wymenione

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-06-2010 o 19:04

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Może przegub zewnętrzny albo felga krzywa. Jesteś pewny co do tych opon i ich wyważenia?

Użytkownik Embrion
    Auto
    1.8 GT

Domyślnie

zamienilem nawet tyl z przodem i jest to samo. Przegub na zakretach by chyba halasowal
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-06-2010 o 19:05

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FacesOfDeath
    Mieszka w
    podlaskie
    Auto
    AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r

Domyślnie

u mnie przy 80 biło. problemem były krzywe felgi stalowe na przodzie.

Grubas300
    Gość

Domyślnie

kolego to może troche niekonwencjonalna metoda i niebezpieczna, ale ja tak nieraz sprawdzałem. Podlewaruj strone która według Ciebie puka (chodzi mi o przód) i zaciągnij hamulec reczny podłóż pod koła coś.
    odpal silnik wrzuć 1 i powoli zakreć kołem. Jak będzie skakać to znaczy, że albo masz wywalony krzyżak na przegubie wewnetrzym lub łożysko. jak będzie Ci huczało możesz jeszcze przed odpaleniem połozyć sie pod samochód i zobaczć czy półośka Ci nie skacze
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-06-2010 o 21:16 Powód: ortograficzny dramat!

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Grubas300 Zobacz post
    kolego to może troche niekonwencjonalna metoda i niebezpieczna ale ja tak nieraz sprawdzałem podlewaruj strone która wedłog ciebie puka (chodzi mi o przud) i zaciągnij chamulec reczny podłusz pod koła coś odpal silnik wżuć 1 i powoli zakreć kołem jak bendzie skakać to znaczy że albo masz wywalony krzyżak na przegubie wewnetrzym lub łożysko jak bendzie ci chuczało mozesz jeszcze przed odpaleniem połozyć sie pod samochud i zobaczć czy półośka ci nie skacze[COLOR="Silver"]
    Wybacz ale takie wrażenie na mnie zrobiła Twoja pisownia....

Co do bicia to mogą być różne objawy... u mnie biło przy większej prędkości i trzęsło strasznie autem.... wymiana łożysk kół przednich pomogła
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Embrion
    Auto
    1.8 GT

Domyślnie

to widze, że bez szarpaków sie nie obedzie. nic, jutro podjade. ktos jexdzil na takie zabiegi ? ja podjezdzalem, ale firmowymi samochodami i na ceny nie patrzylem. ktos wie ile kosztuje sprawdzenie na szarpakach ?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-06-2010 o 22:23

tarkowski
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich. nie dopatrzyłem czy to alusy, ale moje spostrzeżenie może się przydać. mi biło w przedziale 90 do 120, a potem po 150 i winą było brak ringów centrujących felgę na piaście. koszt ok. 10zln. tak było przy nie orginalnych alusach. teraz mam od alfy i jest ok. tak czy inaczej powodzenia przy szukaniu winy.
    ps. dodam, że na niejednym serwisie byłem i rozkładali ręce ( i kasowali mnie). dopiero jak zmieniałem opony to mi oponiarz te ringi założył i byl spokój
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-06-2010 o 22:26

Grubas300
    Gość

Domyślnie

za 20 pln sprawdzą ci na szarpaku ja miałem wybite zawieszenie i mi nic nie wyszło ....

Użytkownik Embrion
    Auto
    1.8 GT

Domyślnie

no wiec wrócilem z szarpakow i do wymiany okazaly sie tylko gumy lacznika stabilizatora, co oczywiscie nie ma nic do turbulencji. Przy tej wyzszej predkosci zaczyna bic autem, lecz jak wrzuce na luz czy np puszcze gaz nic sie nie zmienia. Czy po rozlaczeniu napedu polos lub przegub by tez uderzal ?
    pomyslalem, ze to moze byc tarcza hamulcowa, poniewaz gdy przy tej predkosci nacisne na hamulec halas tego bicia jakby sie nasilal.
    Po kupnie alfy klocki i tarcze wygladaly jak nowki. Juz nie jeden uzytkownik trafil na nowa tarcze do przetoczenia. czy tarcza przy tej predkosci moze kolo wprowadzic w turbulencje ?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 16-06-2010 o 16:55