Pytam o filtr bo mają różną pojemność i po odpaleniu jak kolega wyżej pisze poszło w filtr w wariator w kanały w pompę.... wszędzie tam skąd po odkręceniu filtra spłynął olej.
Pytam o filtr bo mają różną pojemność i po odpaleniu jak kolega wyżej pisze poszło w filtr w wariator w kanały w pompę.... wszędzie tam skąd po odkręceniu filtra spłynął olej.
Ma znaczenie, bo jeszcze trochę oleju weszło do nowego wariatora.
Ja kilka dni temu wymieniałem samodzielnie olej.
Po napełnieniu do 1/2 poziomu uruchomiłem silnik na chwilę.
Następnie odczekałem i sprawdziłem poziom - było minimum.
Nie sądzę, aby mechanicy byli aż tak niedoświadczeni, ale wszystko jest możliwe.
Oglądnij też dokładnie łączenie silnika i skrzyni biegów - bo tam też może puścić simering na wale korbowym.
Jutro podjade kupie baniaczek oleju i bede wlewał do zadaowalajacego poziomu.Pojeżdze troche i zobacze jak bedzie.
aaa zapomniał bym dodać ze sciągałem pokrywe zaworów i wałki są ok, nie wytarte.
To take info dla mnie, na pocieszenie.
Witam.
Kupiłem olej i zalałem pod max.Przejechałem ok 600km i poziom tak jak był.
Podjechałem jeszcze dla pewności na kontrole cisnienia oleju i sprężania i jest ok.
Silnik chodzi cicho na całe szczęscie.
Mechanik dał ciała bo nie sprawdzi poziomu po odpaleniu, a jak dałem ciała 2 razy bo tego nie dopilnowałem i po wymianie nie sprawdziałem oleju.
Ale na całe szczeście AR nic sie nie stało
Dziękuje za wszystkie wypowiedzi![]()
Matko jedyna - to już nastały takie czasy, że strach wymieniać olej w warsztacie, bo nawet taką prostą robotę potrafią spartolić!!!