Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: stłuczka-najechałem na tył -mój przód jest zmasakrowany

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Ma do rzeczy. Mojemu bratu gość zmieniając pas ruchu wjechał w bok auta. Grzecznie wziął winę na siebie i podpisał protokół, ale póżniej dla ubezpieczyciela już odmówił podpisu twierdząc, że przy sporządzaniu protokołu był w stresie i w sumie to nie była jego wina.Protokół z policji w takich przypadkach jest niepodważalny.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

kaz156 dokładnie tak jak piszesz, miałem bardzo podobną sytuację, koleś najpierw się przyznał, później ściemniał. Rzeczoznawca ocenił co i jak na koniec nawet świadek się znalazł i wyszło na moje. Przez takich durni większość wzywa policję i nie ma ich tam gdzie są bardziej potrzebni.

Co do używki z alle wszystko zależy od koloru (tego nie znamy).
    Do tego dobra polerka i często jest dobrze, zderzak jest osobną częścią (i z innego materiału) także różnice mało zauważalne.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR Spider 2.0 TS; AR Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Witam.
    Jeśli chodzi o zaufanego blacharza w Krakowie, to ja nie oddam samochodu innej osobie jak Panu Krawczykowi z Zielonek tel.12 2850165 (nie wiem czy nadal ten tel. jest aktualny). On i jego synowie są perfekcyjni, może nie mają niskich stawek ale to już zależy od dogadania.
    UWAGA.
    Oni są tylko blacharzami, nie malują samochodów, zabezpieczą blachy i wówczas trzeba się będzie porozglądać za lakiernikiem.
    Nie poznałem jeszcze kogoś kto by był niezadowolony z jakości ich pracy.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kami_l Zobacz post
    Cudów nie ma. Nawet jak znajdzie w tym samym kolorze na allegro to i tak będzie się odróżniać, koszty jedynie mniejsze będą. Pytanie tylko jaki to kolor, jeżeli jakiś mało spotykany to polowanie może trwać miesiącami
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...jej_belli.html - niby kolor ten sam, a jednak wygląda inaczej... Coprawda mam kameleona i ze znalezieniem części w takim kolorze, to chyba tylko do wróżki, ale zmierzam do pokazania jak bardzo różnią się odcieniami i ogólnym wyglądem eksploatacyjnym nasze autka z tych samych kolorach.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Z tym pasowaniem elementów pod kolor to jest różnie raz pasuje odcień raz nie. Każdy inaczej użytkuje auto garaż , pod chmurka, słońce, mycie itp. a to wszystko ma wpływ na odcień lakieru. Często nie można dobrać lakieru po kodzie tylko trzeba robić to metodą prób i błędów dodajesz barwnik z mieszalnika, malujesz fiszkę i sprawdzasz odcień.

emaxiq
    Gość

Domyślnie

ogolnie kazde rozwiazanie sprowadza sie do tego, ze roznice beda wystepowaly wiec ameryki nie odkrylismy
    polerowanie zawsze wyrowna ta roznice, przewaznie tylko na sezon

xcell
    Gość

Domyślnie

Witam pięknie

Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i komentarze.

Sytuacja przedstawia się teraz tak:
    - po kilkunastu telefonach i odwiedzinach kilku warsztatów blacharsko-lakierniczych auto powierzę do napraw blacharsko-lakierniczych Panu Zbigniewowi Wszołkowi ul. Kędzierzyńska 8 w Krakowie (same alfy stoją przed warsztatem) cena oszacowana to 800zł (naprawa i lakierowanie przedniego zderzaka oraz zamontowanie i wymontowanie tegoż, a także montaż nowej lampy, grilla i naprawa belki przedniej, która jest mocno odkształcona, niewiele brakowało i i chłodnica też byłaby do wymiany ) oczywiście napiszę jak została wykonana naprawa.
    -ABS i VDC dalej nie działa, pomimo skasowania błędów na kompie ( to co się wyświetliło w FiatEcuScan to błąd C1201).
    -Lampa przednia niestety nowa

Wnioski
    -Policję wezwał poszkodowany i wcale mu się nie dziwię dokładnie zrobiłbym tak samo!
    -Nadal nie działa ABS i VDC jestem pewny, że coś nawaliło w tym krytycznym momencie ( nie wiem: masa, sterownik, czujnik...), po zdiagnozowaniu błędu i jego usunięciu po przejechaniu kilkudziesięciu metrów błąd się pojawia ponownie. Z tym powalczę po naprawie blacharsko-lakierniczej
    -Co do kupowania na shrotach to jednak mój zderzak wolę mieć naprawiony i pomalowany w tym samym kolorze w jakim jest całe auto bez zbędnych zabiegów (polerowanie).

Pytania
    -Czy lampy (zmienniki) z allle są są po prostu dobre czy złe ( czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?) czy raczej szukać oryginalnych używek?

Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 21:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:43 ----------

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    ale co to ma do rzeczy? jesli nikomu nic sie nie stalo a jedna strona przyznaje sie do winy to sprawa jest zalatwiona... za wezwanie jeszcze powinni mu dowalic mandat ;/
    i tak też zrobili 200zł...

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

lepiej poszukaj ori używek .O zamiennikach firmy DEPO możesz poczytać tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/foru...trzezenie.html

xcell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    W kwestii ABSu, to powiem tylko, że zadziałal prawidłowo.
    Bowiem poniżej 10 - 7km/h na godzinę już nie działa, w przeciwnym razie jadąc np. z góry nigdy byś się nie zatrzymał...
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    P.S. najważniejsze, że ludzie nie ucierpieli, a samochody można ponaprawiać.
    Masz rację ale jednak mój prawdopodobnie jednak uległ uszkodzeniu...o co absolutnie nie mam do Belli pretensji ( nieprawdopodobny zbieg okoliczności tak myślę).

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

Cytat Napisał xcell Zobacz post
    -ABS i VDC dalej nie działa, pomimo skasowania błędów na kompie ( to co się wyświetliło w FiatEcuScan to błąd C1201).
    ..
    Samo skasowanie bledow moze nie pomoc, ja musialem dodatkowo zrobic kalibracje. Nie wiem czy masz tak samo jak bylo u mnie, czyli blad nie od razu sie wyswietlal tylko po przejechaniu kilknastu metrow. Jesli masz tak samo, to zrob to samo co opisywalem w tym temacie:

http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...er=asc&start=0

mnie pomoglo.

Jesli natomiast masz blad ABS + VDC + EBD, to u mnie byl problem tego rodzaju (tak mialem jesienia tego roku), ze mialem uszkodzony bezpiecznik. Znajduje sie on na klemi plusowej od akumulatora. Byc moze cos sie stalo po uderzeniu i sprawdz najpierw czy klem dobrze stykaja, a na koniec, czy jest w porzadku ten bezpiecznik. Jesli jeszcze nie to, to moze byc ktorys z czujnikow walniety. Byc moze czujnik skretu kierownicy?