Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 93

Temat: [156 JTD] Chyba koniec turbosprężarki??!

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

A może mam jakąś nieszczelność w układzie dolotowym, na którejś rurze, miedzy turbo, a intercoolerem, albo kolektorem ssącym i stąd te dziwne rzeczy??

Taka bedzie pasować? Garrett 19 48 nr na tabliczce 73501386 717662-1

Użytkownik Ogier Avatar SEm
    Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Brera + Alfa RWD

Domyślnie

Nie ma co dywagować, szkoda rozwalić sprężarkę całkowicie, może masz tylko luz na osi. jedź do fachowca on Ci powie. Ja mam firmę która zrobiła to dobrze ale na Dolnym-śląsku.

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Ha najlepiej byłoby podjechać jak piszesz, ale najbliżej to pewnie mam gdzieś w krakowie to 100 km a nikt mi pewnie od ręki nie powie że jest nie dobrze, tylko trzeba by auto zostawić, aczym jeździć do pracy? Można zdemontować i wysłać to lepsze rozwiązanie, ale zakładam, że każdy warsztat niezależnie od stopnia uszkodzenia powie ze jest bardzo źle i że trza kupe kasy. Hmm muszę jutro podzwonić pod adresy podane przez Maciek - 156 to mi może coś więcej powiedzą. Moze ktoś się orientuje ile ma dmuchać, tzn. jakie wartości powinno pokazywać po podpieciu do komputera, mam możliwość jutro sie wpiąć.

Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Brera + Alfa RWD

Domyślnie

Z zestawieniem samochodu na tydzień to pewne. Ja miałem 2 tygodnie, bo akurat nie mieli części do takiej turbiny. Ale spok, przeprosiłem się z pociągami , autobusami i tramwajami no i jakoś przeżyłem, a do pracy ma 260 km ;-D.

ralf1977
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEm
    Na 100% turbina. Lepiej na tym nie jechać dalej niż do regeneracji. Mi się udało zregenerować i jest OK.

Inna sprawa że tez myślałem o chip-tuningu. mam prawie taki sami silnik jak 159 2,4, turbosprężarka identyczna, wiem bo przy regeneracji dostałem części od tej z 159. Przy okazji awarii turbosprężarki miałem opcję kupić, jak sądziłem nowszą od 159, ale w serwisie powiedzieli, że to ta sama. Wczoraj rozmawiałam z mechanikiem i odradził jakiekolwiek ingerencje w oprogramowanie jeśli chcę spokojnie pojeździć. Z drugiej strony prawie wszyscy mówią o chip-tuningu diesla jako o najbardziej efektywnej i bezpiecznej metodzie doładowania. Jestem w kropce. Może ktoś z fora robił chip-tuningu silnika który mam i ma jakieś doświadczenia??
    Cześć,

Ja robiłem 1,9 8v w oddziale Mastersa w Lublinie i koniec końców byłem zadowolony

Teraz mam auto z takim samym motorem jak ty i również rozglądam się za specem od JTD, który dorzuci trochę mocy. Koleszka Mastersa z Lublina twierdzi, że M-jet’y bardzo ładnie reagują na nawet niewielkie zmiany w programie. Myślę, że bliżej wiosny wybiorę się do Mastersa do Warszawy i coś pokombinujemy. Mam średnią ochotę do niego jechać, bo według niego TDI jest OK. a JTD to syf
    A ty gdzie się wybierasz może polecimy razem będzie taniej ?

Pozdrawiam,

Rafał

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Kolega mechanik dieslowiec, poradził mi żeby najpierw dokładnie przepatrzyć cały dolot, a szczególnie rurę między turbo, a IC, że jak jest pęknięta to turbina też przeładuje i może dziwnie wyć bo nie pcha do dolotu tylko w atmosfere, co sądzicie, w każdym razie na przegląd turbiny jestem umówiony na wtorek.

ralf1977
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bosniak_sg
    Kolega mechanik dieslowiec, poradził mi żeby najpierw dokładnie przepatrzyć cały dolot, a szczególnie rurę między turbo, a IC, że jak jest pęknięta to turbina też przeładuje i może dziwnie wyć bo nie pcha do dolotu tylko w atmosfere, co sądzicie, w każdym razie na przegląd turbiny jestem umówiony na wtorek.
    Kolega mechanik wypowiedział święte słowa.
    Kilka miesięcy temu moja bryka nie miała mocy i zbytnio dymiła. Fachowcy z serwisu z pomocą examinera stwierdzili, że padła przepływka, 600 PLN
    Pogrzebałem ze szwagrem i okazało się, że wystarczyło rurę odpowiednio zamontować (blacharz nie założył opaski) i fura śmiga jak złoto do tej pory. Oczywiście po tej operacji odwiedziłem ASO i przepływomierz okazał się OK

belmondoo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bosniak_sg
    siemka ja miałem właśnie to co piszesz jakiś miesiąc temu. pęknięcie rury turbina-IC powodowało wycie takie jak szumienie gotującej się wody przy każdym dodaniu gazu. koszt naprawy w aso to jakieś 300zł o ile dobrze pamiętam

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Dzisiaj zdjąłem rurę łączącą turbinę z IC, oleju tyle, że aż wyciekał na zewnątrz, odpaliłem furę i z turbiny zaczął walić olej, a po przygazowaniu, to aż pryskało, auto nie dymi ani na czarno ani na niebiesko po dodaniu gazu, a oleju ubywa, teraz mnie ciekawi czy to turbina puszcza na dolot czy silnik ma już dosyć, a w szczególności pierścienie.

Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Brera + Alfa RWD

Domyślnie

Cytat Napisał ralf1977

Cześć,

Ja robiłem 1,9 8v w oddziale Mastersa w Lublinie i koniec końców byłem zadowolony

Teraz mam auto z takim samym motorem jak ty i również rozglądam się za specem od JTD, który dorzuci trochę mocy. Koleszka Mastersa z Lublina twierdzi, że M-jet’y bardzo ładnie reagują na nawet niewielkie zmiany w programie. Myślę, że bliżej wiosny wybiorę się do Mastersa do Warszawy i coś pokombinujemy. Mam średnią ochotę do niego jechać, bo według niego TDI jest OK. a JTD to syf
    A ty gdzie się wybierasz może polecimy razem będzie taniej ?

Pozdrawiam,

Rafał
    Jam ma polecony z kilku niezależnych źródeł http://www.vtech.pl/ i pewnie do nich pojadę. Zapytałam ile kosztuje z hamownią przed i po by porównać faktyczny przyrost i parametry, czekam na odpowiedź, ale nie powinno być więcej niż 2200. Też myślę o wiośnie by coś zmienić. Lista zmian jest na: http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ing-vt5024.htm

Gratuluję zakupu AR z tym silniczkiem, pięknie jak na Diesla brzmi, właśnie wymieniłem tłumik na przelot i jest jeszcze piękniej ;-).