Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Temat: alfa 166 zakup

leszekbodzio
    Gość

Domyślnie

A ja powiem tak mam dwie 166 i obydwie z silnikiem 2.0 TS i złego słowa nie powiem pracują ładnie i cicho, nogi ciężkiej nie mam to i oszczędnie się jeździ, a wcześniej miałem 3.0 to i depnąć się chciało i zawias szybciej się sypał. Więc szczerzę mogę polecić silnik 2.0 TS.
    Ostatnio edytowane przez leszekbodzio ; 08-02-2011 o 19:51

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

kolego "leszekbodzio" podtrzymales mnie na duchu
    zgodze sie z toba bo na przyklad gdy kupowale obecna ts 1.8 mowiono mi ze bedzie palic 10-14l i psuc sie strasznie a ja mam obecnie 242 000km i jak mi sie nigdzie nie spieszy to do 8l schodze spokojnie jeszcze jedno pytanie ile spala srednio 166 ts 2.0 ???

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

diesel służy do spokojnego bezproblemowego w miare taniego(bo LPG i tak taniej wychodzi) przemieszczania się. 130 czy 150koni szału w 166 nie robi. Silniki bezawaryjne i nie palą bardzo duzo. TS chodzą różnie, przważnie je przeklinają ale znajduja się osoby które sobie je chwalą tylko jestem ciekaw czy ktoś z nich męczy je powyżej 4tys obr? wytrzymałość TS nie można porównywac z V6 czy JTD poniewaz nie mają problemów z panewkami co w TSie to jakaś plaga. Jeśli miałbym jezdzic TSem to na dzień dobry zmienił bym rozrząd i panewki aby w miarę spokojnie iść spać. Jeżeli męczył byś TS i V6 to TS prędzej wysiądzie. V6 potrafi wybaczyć wiele. Jedyny sposób na uszkodzenie tego silnika to zerwanie paska rozrządu lub jazda bez oleju hehe Mnie do TSa nikt nie przekona. Jakby jeździć tym tak samo żwawo jak 2.5 V6 to tyle samo spali.

Użytkownik Świeżak Avatar piotrek1110
    Mieszka w
    w Niemcach\ Lublin
    Auto
    ALFA 166 2.0TS 2001r. BOSCH ME7.3.1 EOBD

Domyślnie

Jesli chodzi o srednie spalanie to w lecie mialem 10,5 l a w zimie litre wiecej, jazda raczej spokojna( do 100 km/h )chodz lubie czasami pojechac szybcie, jesli po zakupie zrobisz komplet rozrzadu z wariatorem i bedziesz pilnowal oleju to nic sie nie stanie. Szukaj skrzyni 6 biegowej( od 2001 r.bo 5 biegowa troche jest za krotka na trasy)

leszekbodzio
    Gość

Domyślnie

Spalanie gazu na trasie przy prędkości 120km/h wychodzi 10litrów, a w mieście 11-12 litrów, a co do rozrządu to normalna sprawa że trzeba dbać o wymianę na czas ja mam przejechane w jednej i drugiej po 220000tys/km i silniki cykają jak szwajcarski zegarek.

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Z kłopotów, które pamiętam to urwany pasek ok 30km po wymianie, efekt, silnik w kawałki, kilka dobrych tygodni bez auta. Później spisywał się jakiś czas bez problemu. Na wycieczce w Chorwacji wydmuchało uszczelkę pod głowica z niewiadomego powodu bo miała ok 50tyś km, remont tam nie opłacalny, brat wiózł mu części z PL. Po remoncie kilka chwil radości i obrócona panewka, próby sprzedaży auta nieudane. Wstawienie drugiego silnika i dalszych losów nie znam. Dla porównania moje JTD kupione chyba niecały miesiąc później, awarie to ukręcona satelita w mech. różnicowym ale to ok miesiąc po zakupie oraz z własnej głupoty problemy z gaśnięciem po myciu silnika ale przeszło samo. Reszta to czysta eksploatacja i moje widzi mi się, tzn nowe się ładniej świeci Od zakupu przejechane 70tyś w 3 lata, obecny przebieg to 240tyś km z tego ok 50tyś na modyfikacji
    Ostatnio edytowane przez Matt21 ; 08-02-2011 o 20:55
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PYRZYCE,Zachodniopomorskie
    Auto
    AR166 2.4JTD 175KM 2005r

Talking

Cytat Napisał Dawid_Zielu Zobacz post
    sam mam dieselka po FL mogę polecić, zapewnia dynamiczną jazdę oraz pozytywne wrażenia przy dystrybutorze paliwa, lecz V6 to zupełny odjazd lecz jak one chleją
    ja również mam JTD i jak dla mnie rewelka!!!
    niskie spalanie w stosunku do osiągów!!!
    pewnie V6 ma lepsze osiągi ale coś kosztem czegoś!!!

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz zamulał czy deptał. Jak to pierwsze możesz śmiało brać TS`a (chyba że poprzednik katował). Jak masz zacięcie i będziesz kręcił powyżej 4000obr to naprawdę weź V6. Jak szukasz oszczędności i V6 to dobre będzie V6TB. Ale to rzadkość trafić a w dobrym stanie to już niemal abstrakcja.
    Diesel to inna historia. Pewnie że najlepiej tego po FL 175KM ale raczej to się w Twoim budżecie nie mieści - prawie dwa razy tyle...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Powiem ci że tydzień temu sprzedałem swoje 166 2.0 V6 TB, i co z tego że chodziła perfekcyjnie, władowane w nią było kupe kasy bo było to moje oczko w glowie jak zainteresowanie było marne-strach przed taki wynalazkiem. Poszła za 13.5tys juz ze sekwencją. Większość ludzi szuka auta taniego, chce tanio i dobrze, a tak sie nie da. W polsce o dobry stan alfy ciężko bo większość bita i po naprawach wszystkiego co się da. Zaś sprowadzone to auta lepiej utrzymane wizualnie ale są to auta wyeksploatowane które zostały oddane na szrot przez niemca i po zakupie twoim wszystko po kolei zaczyna się w nim sypać. dlatego cieżko bedzie ci kupic czegoś mądrego. Znając życie kupisz zloma i będziesz miał ciągłe problemy.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

2.0 T.S. CF3, od zakupu przejechane jakieś 28 tys.km. I oto info
    - silnik żyletka (przebieg 156 tys.) lać dobry olej i będzie dobrze (najpierw Motul, teraz Maxlife)
    - śliczny dźwięk T.S. szczególnie tak od 4000 tys. obr/min.
    - spalanie - od 23 tys km. nie zerowałem kompa, pokazuje 10,3
    Wszystko zależy na jaki egzemplarz trafisz czyt. jak ktoś wcześniej dbał.