Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Wałek rozrządu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Zakład naprawde godny polecenia. Robili tam kilka rzeczy przy głowicy i nie było się do czego przyczepić.
    No co do mojego przypadku to nie popisali się fachowością przy regeneracji, jedynie przy pomocy załatwieniu nowego.

Ale żeby nie było podpisywałem wówczas oświadczenie że jeżeli pęknie im to nie będę rościł sprawy do nich.

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Janusz_K Zobacz post
    Czyli do 1,6 będzie pasował bez problemu bo w ogłoszeniu widnieje 2,0 ale patrzę po wałkach i nie widzę różnicy.

Może wiecie gdzie w rozsądnych cenach da się również popychacze zakupić? Najtańsze widziałem za 38 zł na aukcjach Allegro.

Co do przyczyny wytarcia to raz za czasów mojego użytkowania wyświetliła się informacja o niskim stanie oleju, poziom oleju ciągle monitorowany był. No cóż trzeba zrobić to nie ma innego wyjścia.
    Pierwszą swoją alfę kupiłem właśnie z taką usterką jak masz ty.Gość jeżdził z niskim stanem oleju.Tyle że było to kilka lat temu i nie było wtedy dostępnych części do TS jak teraz.Szukałem tych wałków i był z tym problem i był to 1.6TS.Mechanik który mi to robił mówił że da się założyć wałki od 1.8TS bez problemu.Coś mówił że wtedy jest różnica po założeniu blokad.Nie wiem w czym tkwi różnica w wałkach ale pewnie jest minimalna różnica w kształcie krzywki bądz czasie otwarcia zaworów.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Różnica jest pomiędzy 1.6, a 1.8/2.0. (1.8/2.0 są takie same)
    Przy tej okazji sprawdził bym dokładnie ten silnik, zdjął miskę olejową, wyczyścił kanały olejowe i popatrzył na panewki. Trzeba wziąć poprawkę na to, ze to co staro się z wałków nie wyparowało i prawdopodobnie mogło zrobić i inne uszkodzenia w silniku.
    Do nowych wałków wypadało by raczej nowe popychacze założyć.

---------- Post dodany o godzinie 08:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 08:56 ----------

Co do przyczyny wytarcia to raz za czasów mojego użytkowania wyświetliła się informacja o niskim stanie oleju,.
    A nie była to przypadkiem informacja o niskim ciśnieniu oleju ???
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

hmm skoro się tak przytarły wałki to albo rzeczywiście ten samochód sporo jeździł bez oleju albo rzeczywiście sporo setek tysięcy km wyjeździł ... i na wałkach się raczej nie skończy ...
    nowy wałeczek z słonecznej italii sprowadzany przez fiata 900 zł

Janusz_K
    Gość

Domyślnie

Tak informacja o niskim ciśnieniu oleju raczej. Nie wiem bo języki inne są ni przysłowiowo "obce" a zaraz po tym sprawdziłem stan oleju i był w porządku. Raz dotychczas i to na chwilę mi się zapaliło.

Czyli te wałki od kolegi będą pasować do mojego silnika 1,6? Bo za te 400 zł to oszczędności to nabędę popychacze. Dlatego Rafale czy mógłbyś dokładnie wypytać mechanika jeśli oczywiście masz taką możliwość.

Co do przyczyny to raczej stawiam na niedbanie w kwestii poziomu oleju, swoją drogą może Włosi udoskonalą w te wałki kiedyś na bardziej trwałe.

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Tak informacja o niskim ciśnieniu oleju raczej. Nie wiem bo języki inne są ni przysłowiowo "obce" a zaraz po tym sprawdziłem stan oleju i był w porządku. Raz dotychczas i to na chwilę mi się zapaliło.

Czyli te wałki od kolegi będą pasować do mojego silnika 1,6? Bo za te 400 zł to oszczędności to nabędę popychacze. Dlatego Rafale czy mógłbyś dokładnie wypytać mechanika jeśli oczywiście masz taką możliwość.

Co do przyczyny to raczej stawiam na niedbanie w kwestii poziomu oleju, swoją drogą może Włosi udoskonalą w te wałki kiedyś na bardziej trwałe.
    pytałem mechanika tzn nie ja tylko kolega JFC i powiedział że fizycznie da się założyć ale nie wiadomo jak z mocą/spalaniem .Dodam od siebie że silniki TS są czułe na ustawienie rozrządu,więc zakładając wałki od 1.8/2.0 które mają napewno inną charakterystykę niż te z 1.6 może być problem z parametrami adaptacyjnymi ale w jakim stopniu tego Ci nie powiem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

jak są do 1.8 i 2.0 to na pewno nie do 1.6
    czasem wiecej kłopotu sobie zrobisz i wydatku niż oszczędność
    1.6 ma więcej wspólnego z 1.4 niż z 1.8 nie stety

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jaworzu
    Auto
    Była Alfa 145 2.0 QV, Alfa 147 JTD.Jest Alfa 159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

1,4 i 1,6 wałki te same, tak samo 1,8 i 2,0. Wzniosy krzywek wałków są inne (1,8 i 2,0 mają wyższe ). Sprawdź ciśnienie oleju manometrem, ja robiłem taki silnik po awarii pompy oleju. Ikonka się nie zaświecała ,a ciśnienie było tylko 1,2 atm przy 3 tyś obr.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

panowie ja u siebie mam wałki od 1.8/2.0 w 1600 ts. rozrząd ustawiany na blokadach od 1.8/ 2.0 i nie czuje aby coś było nie tak. z tym ze mam dwa wałki (wydechowy i ssący od 1.8/2.0)

kolego na którym wałku starło ci krzywki i na którym cylindrze? na ssacym 2 i 3 garze ?

Janusz_K
    Gość

Domyślnie

Nie pamiętam już dokładnie ale raczej na 2 i 3 garze
    Na dodatek słyszę powoli wariator tak więc nie ma sensu wymiany wariatora bez zrobienia wałków?
    Trochę przeszukał Internet i mało ofert co sądzicie o regeneracji wałków?