Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Głośny klekot na zimnym silniku po nocy. 1.9 8V

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW

Domyślnie

Witam, podepnę się pod temat ponieważ mam podobne objawy. Nie jest to na zimnym silniku czy ciepłym, jest po prostu przy przyspieszaniu. Jeśli jadę delikatnie (bez względu na bieg) i dodam lekko gazu jest przez 1-2s klekotanie i później już cicho się rozpędza. Najczęściej od 1900 do 2000RPM. Dodatkowo chyba cierpie na EGR, bo właśnie w tych obrotach jest przyszarpywanie przy przyspieszaniu, ale ostatnio coraz częsciej tez w większym zakresie obrotów - nawet do 2500RPM.
    Tak sobie pomyślałem, że to właśnie może EGR sie zawiesza i dlatego taki dzwięk - jak by klekotały zawory. Czy może powinienem wybrać się na jakąś regulację ?
    EGR do wywalenia jednak dopiero po zimie bo i narazie z kasą krucho - wymieniony miesiąc temu rozrząd, koło pasowe a tydzień temu dwumas - komplet, więc wymienione były one powyżej jako możliwe przyczyny - u mnie nie powinny tego powodować.
    Czy po prostu one tak mają? Z reguły słycham głośno muzyki, więc nie słysze tego,,, jednak jak z kimś jade, to radyjko z reguły jest przyciszone i w tedy ten dzwięk jest słyszany.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Po kiego wywalac egr? Co Ci szkodzi? Egr zawsze mozna naprawic lub wymienic na nowy Powaznie pisze. A poza tym, panowie, to jest jednostka osmiozaworowa a one z zalozenia w wiekszosci przypadkow klekocza...

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

ja stawiam na hydrauliczne popychacze. Przy wymianie oleju zalałbym płukankę do silnika i zalał jaki dobry syntetyczny olej.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Nie ma tam hydraulicznych popychaczy, dlatego co 50-60tkm przydałoby się wyregulować luz na zaworach.
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW

Domyślnie

Koledzy, może nie do końca do odpowiedniego tematu sie podpialem bo moja to 16V. Co do EGR to do wywalenia bo szarpie w pewnym zakresie obrotów - uszczelka stłumiająca przepyw spalina założona ale nie pomogło.. więc trzeba będzie spróbować wyłączyć,,, ale w 16 niestety nie da się tego po prostu zrobić w każdej chwili, tylko mapa, więc jak już będe robił to niech zostanie na stałe... Co do oleju ? ok 3 tys temu robilem rozrząd więc zalany był pełny syntetyk. Co do regulacji zaworów ? kto takie rzeczy robi ? bo chyba nie dowolny mechanik ? jakis specjalny osprzet potrzebny ?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y Zobacz post
    Nie ma tam hydraulicznych popychaczy, dlatego co 50-60tkm przydałoby się wyregulować luz na zaworach.
    faktycznie w 8V nie ma hydraulicznych popychaczy w 16 V są.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wrobel
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

Cytat Napisał chrisdelarosa Zobacz post
    Witam ! Wczoraj zostało wymienione koło wraz z paskiem i dziś rano znów głośny klekot przez ok minute... było -12 na dworze jak wsiadłem do auta... ale możliwe że mamy sprawce... zaraz po odpaleniu przez jakieś 20 sekund mrugała kontrolka od świec żarowych czyli pewnie nie pali na wszystkie świece... Wydaje się że przez to ta głośna poranna praca silnika...
    to raczej nie beda swiece, ja wymieniłem miesiac temu wszystkie bo zapalała mi sie kontrolka, pozniej przyszły pierwsze mrozy a wraz z nimi pojawiło sie klekotanie, ktore ustaje im cieplejszy silnik.

- - - Updated - - -

z tym ze ja mam 16V

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał Sfiety Zobacz post
    Koledzy, może nie do końca do odpowiedniego tematu sie podpialem bo moja to 16V. Co do EGR to do wywalenia bo szarpie w pewnym zakresie obrotów - uszczelka stłumiająca przepyw spalina założona ale nie pomogło.. więc trzeba będzie spróbować wyłączyć,,, ale w 16 niestety nie da się tego po prostu zrobić w każdej chwili, tylko mapa, więc jak już będe robił to niech zostanie na stałe... Co do oleju ? ok 3 tys temu robilem rozrząd więc zalany był pełny syntetyk. Co do regulacji zaworów ? kto takie rzeczy robi ? bo chyba nie dowolny mechanik ? jakis specjalny osprzet potrzebny ?
    w 16V, można założyć pełną ześlepkę EGR-u, spowoduje to tylko wyświetlenie ikony silnika i komunikatu Check, nie ma to jednak wpływu na pracę silnika. Działając w ten sposób możemy w 100% sposób sprawdzić, czy przyczyną poszarpywań jest EGR. Jeżeli jest poprawa, to do czasu programowego jego usunięcia można bez obaw jeżdzić (sam przez 3- m-ce tak jezdziłem).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał wrobel Zobacz post
    przyszły pierwsze mrozy a wraz z nimi pojawiło sie klekotanie, ktore ustaje im cieplejszy silnik

z tym ze ja mam 16V
    U mnie to samo i kilka innych aut z tym silnikiem, jakie znam, tez zimna klekocze.
    Diesle tak niestety maja, a w 1.9 JTDm klekotanie jest na dodatek wyrazniejsze, niz np w nowszych 2.0 TDI.

Zastanawiaja mnie jednak te luzy zaworow. Ktos z Was je regulowal? Byl jakis efekt?

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie

u mnie raczej nie klekocze po odpaleniu i chodzi o wiele ciszej niz 2.0 tdi takze zaczalbym od zaworow tak regulowalem w bravo jtd i efekt byl przynajmniej w tamtym silniku
    Ostatnio edytowane przez hubert.janowski ; 01-12-2013 o 16:07