Witam, podepnę się pod temat ponieważ mam podobne objawy. Nie jest to na zimnym silniku czy ciepłym, jest po prostu przy przyspieszaniu. Jeśli jadę delikatnie (bez względu na bieg) i dodam lekko gazu jest przez 1-2s klekotanie i później już cicho się rozpędza. Najczęściej od 1900 do 2000RPM. Dodatkowo chyba cierpie na EGR, bo właśnie w tych obrotach jest przyszarpywanie przy przyspieszaniu, ale ostatnio coraz częsciej tez w większym zakresie obrotów - nawet do 2500RPM.
Tak sobie pomyślałem, że to właśnie może EGR sie zawiesza i dlatego taki dzwięk - jak by klekotały zawory. Czy może powinienem wybrać się na jakąś regulację ?
EGR do wywalenia jednak dopiero po zimie bo i narazie z kasą krucho - wymieniony miesiąc temu rozrząd, koło pasowe a tydzień temu dwumas - komplet, więc wymienione były one powyżej jako możliwe przyczyny - u mnie nie powinny tego powodować.
Czy po prostu one tak mają? Z reguły słycham głośno muzyki, więc nie słysze tego,,, jednak jak z kimś jade, to radyjko z reguły jest przyciszone i w tedy ten dzwięk jest słyszany.