Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Gtv - swap silnika a zawieszenie

Kamil
    Gość

Domyślnie

A ja bym nie wkładał innego silnika tylko remotował ten. Po pierwsze reanimując ten silnik (przy założeniu, że robią to ludzie znający się na rzeczy) będziesz miała pewność co masz pod maską (praktycznie nowy silnik). Skąd moja rada - w swoim drugim autku, również egzotycznym (citroen xantia 2,1 TD rocznik 1995) miałem taki sam dylemat co robić remontować silnik czy włożyć nowy stary z jakiegoś dawcy. Po naprawde wielu posiedzeniach z kalkulatorem wydało mi się bardziej opłacalne (oczywiście przy założeniu, że chcesz tym samochodem jeździć jeszcze długo) remontowanie starego silnika. Wymieniłem praktyczine wszystko oprócz tłoków, korbowodów i wału korbowego (łącznie ze sprzęgłem, pompą wody, nowym rozrządem) a cenowo łącznie z robocizną różnica była ok 500 PLN. Pamiętaj, że kupując uzywany silnik nigdy nie wiesz jak długo będzie on poprawnie pracował. Kupiłem samochód od pierwszego właściciela, który przejechał nim 240 tys i korzystał tylko i wyłącznie z serwisów. I co z tego skoro jakiś idiota wpadł na pomysł, by uszczelkę pod głowicą wspomóc silikonem (efekt to był taki, że silikon wypłynął do kanałów olejowych i "zatrzymał" silnik). gdybym tego nie widział na własne oczy to bym nie uwirzył, że jest coś takiego możliwe.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar PawełQV
    Mieszka w
    Łódź-San Francisco
    Auto
    Alfa Romeo 164 QV '91

Domyślnie

Też kiedyś miałem taki dylemat i zdecydowałem się na remont. Jeśli góra jest OK i nie ciągnie ci oleju jakoś znacząco to daj wał do szlifu i wymień korbę (nie regeneruj tylko wymień na "nominalną" - ja zrobiłem ten błąd i teraz też zastanawiam się co dalej chociaż już 2 lata tak jeżdżę dość ostro i chodzi)

plan minimum:
    szlif wału - ok 400-500zł
    panewki kpl. - ok 200zł
    kpl uszczelek (np.AJUSA) - ok 400zł
    planowanie głowicy + docieranie zaworów+regulacje ok200zł/głowicę
    + cena korbowodu (gdzieś na allegor jakieś były ale trzeba było by dobrać z odpowiedniej grupy i mieć pewność, że nie pokrzywione).
    +ewentualnie pierścienie (wymiar taki jaki był) jeśli cylindry trzymają tolerancję - ok200zł

jeśli coś więcej no to trzeba było by w to wliczyć tłoki a tu już cena co najmniej x2 jak za plan minimum
    PawełQV
    AR 164'91 QV

pikero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał PawełQV
    Też kiedyś miałem taki dylemat i zdecydowałem się na remont. Jeśli góra jest OK i nie ciągnie ci oleju jakoś znacząco to daj wał do szlifu i wymień korbę (nie regeneruj tylko wymień na "nominalną" - ja zrobiłem ten błąd i teraz też zastanawiam się co dalej chociaż już 2 lata tak jeżdżę dość ostro i chodzi)

plan minimum:
    szlif wału - ok 400-500zł
    panewki kpl. - ok 200zł
    kpl uszczelek (np.AJUSA) - ok 400zł
    planowanie głowicy + docieranie zaworów+regulacje ok200zł/głowicę
    + cena korbowodu (gdzieś na allegor jakieś były ale trzeba było by dobrać z odpowiedniej grupy i mieć pewność, że nie pokrzywione).
    +ewentualnie pierścienie (wymiar taki jaki był) jeśli cylindry trzymają tolerancję - ok200zł

jeśli coś więcej no to trzeba było by w to wliczyć tłoki a tu już cena co najmniej x2 jak za plan minimum
    a ten wał nie jest czasem utwardzany powierzchniowo???? lepiej znaleść dobry dać do sprawdzenia jeżeli bedzie git i nie zużyty to dać nowe panewki i powinno byc ok tylko bądź mądry i znajdź wał

wera
    Gość

Domyślnie

Dzięki wszystkim za wskazówki.

Gtv-ka stoi i czeka na swój czas. Może i dobrze, nie muszę inwestować w zimówki
    Zainwestowałam za to w auto zastępcze żeby mieć czym jeździć do pracy.
    Aż wstyd się przyznać co kupiłam ops: :wink:

Zdecydowałam że zrobię albo remont, albo znajdę silnik taki jaki był - nie bedę wstawiała trzylitrówki, choć mój znajomy pracujący w Fiacie :!: :roll: twierdzi, ze weszłaby bez większych problemów.

Skłaniam się do poszukania silnika identico, będzie mniej grzebania. Na allegro jakieś tam są (jeden nawet z gwarancją rozruchową - yeah) więc na wiosnę pewno wyjadę i może nawet zdążę na zlot A jesli nie to przyjadę moim "nowym" kanapowozem - a fe