Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Temat: Chwila prawdy

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Cubus00 Zobacz post
    stan na swiatłach na srodkowym pasie i obserwój co dzieje sie z woznicami innych aut, jak zjadaja twoja alfe wzrokiem a cała reszta to nic
    Dokładnie, nie chwaląc się oczywiście mam dość niespotykany lakier, co po umyciu daje niesamowity urok, pomimo kilku blacharskich mankamentów... Lina, jak to kiedyś wyczytałem u kogoś (ukryty sedan, przyczajone coupe...) piękny widok, ale oczywiście nie tylko 156.. Np, 159 lub Brera z chyba jedynymi takimi światłmi przednimi... Starsze 164 (tu gratki dla Michała za ożywenie swojej), sportowe np, Spider (tu też gratki dla iNTELL'A) to nie samowite samochody! Alfa Romeo stworzyła linię, wktórej idzie się rozkochać, już o silnkach nie wspominając.

BTW Cubus czyżby Twoja Alfka wiozła Cię do ślubu??? Nasza nas tak... Kiedyś odkopię fotki i wrzcę w ramach fukncjonalności Belli...

---------- Post added at 12:25 ---------- Previous post was at 12:21 ----------

Cytat Napisał cent Zobacz post
    mówi się że alfy nie mozna polecić znajomemu, ja szczerze mówiąc polecam, ostanio zmieniłem 146 na 156 i jestem bardzo zadowolony, są niektóre bolączki (naprawa przedniego zawieszenia kosztowała mnie 700 zł) ale samochód jest idealny i wyróżnia się na tle wszystkich oplów, golfów i passatów ponadczasową stylistyką. no i do tego ładny dzźwięk silnika (o ile zadbany)
    Cent mówisz 700... To co powiesz na fakt, że jak jużwielu osobom na forum wiadomo nie tylko z mojego przykładu coś skrzypi w zawiasi, więc postanwiłem to ogarnąć:
    -amorki przód ponad 600
    -tuleje whaczy
    -gumy stabilizatorów (cena wiadoma)
    -robocizna
    I co? Dalej skrzypi heh, zawieszenie mam 100% ok i dalej ten sam obiaw, także pieniądze to nie wszystko... Jeździmy ymi samochodami i nie ma rzeczy niezniszczalnych, coś co ma służyć musi wymagaćinwestycji i czasem wielu wyrzeczeń ze strony właściciela.

---------- Post added at 12:27 ---------- Previous post was at 12:25 ----------

Cytat Napisał pawelcali Zobacz post
    Witam
    Jestem posiadaczem 156 od maja 2010 , zawsze podobały mi się te autka . Zakochałem się po jeździe próbnej AR mojego kolegi (pomimo tego ze to był diesel -- po prostu nie umiem jeździć dieslami i ich nie lubię -ale to tylko moje odczucia ) . Miałem dużo obaw przed zakupem -- a jeszcze więcej odradzających ludzi , szukałem auta 4 miesiące ,obejrzałem około 50 szt ( przed i po lifcie ) , moje cacko znalazł mi kumpel i od tamtej pory ciesze się nim jak murzyn bateryjka jak tak dalej pójdzie następne auto to tez będzie AR - pewnie 159 . Musisz znalezc sobie zadbane auto --lepiej dopłacić parę groszy i jeśli błyśnie ci oko to będzie to auto . Zdecydowanie polecam -- moja 156 to 2.0 litry w JTS ( salo-nówka z kraju ), full opcja bez skóry .

To ma niewielkie znaczenie ale dodam ze wcześniej jeździłem Calibra przez 5 lat i nie powiem złego słowa na ten samochód ( twierdziłem ze nie wymyślili lepszego auta dla mnie ) , aż do momentu kupna AR

Doznania z prowadzenia auta niesamowite - odnośnie cen części niewiele wiem bo zmieniałem tylko klocki .
    A satysfakcja z podziwu przez innych kierowców i pieszych nie do opisania .

Pozdrawiam
    Też jeździłem calibrą, taką dość mocno wyżyłowaną..., ale to jak byłem jeszcze kawalerem...

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

ja mam 156 ponad rok
    z drozszych rzeczy to musialem wymienic wahacze koszt ponad tysiak
    a tak to wiekszych problemow nie mam
    padl termostat
    i kilka dni temu linka recznego strzelila

kumpel ma calibre i strasznie ja katuje i kiedys tam mowil ze alfe gtv chce kupic
    ale na szczescie calibra nadal jezdzi
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

BTW Cubus czyżby Twoja Alfka wiozła Cię do ślubu??? Nasza nas tak... Kiedyś odkopię fotki i wrzcę w ramach fukncjonalności Belli.

niestety nie ,za moich czasów (88r)nie bylo jeszcze tego modelu robiłem za limuzyne na brata weselu i nawet ksiadz sie zdziwił, jak mozma dwudrzwiowym autem do slubu.ale to nie on jeden takie pytania zadawał, kiedys stanołem na parkingu pod markietem doszedł gosc i mowi "fajna tylko szkoda ze dwudrzwiowa"
    Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 27-02-2011 o 14:19

checik
    Gość

Domyślnie

W temacie zapomnialem dodac ze interesuje mnie alfa romeo 156 przed liftingiem tj. <2004.Czy te starsze modele tez 'daja rade'?

Mieszka w
    Międzychód
    Auto

Domyślnie

chłopie pewnie, ze daja rade ,156 była kilka razy liftowana ,ze tak brzydko napisze

checik
    Gość

Domyślnie

Przy zakupie na co powinienem zwracac uwage najbardziej?Tzn ktore czesci samochodu sa najczesciej uszkodzone,latwe do uszkodzenia?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sumyrp
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    AR 156 1.9 16V 2004r Distinctive - Była || Bravolot 1.9 8V 2007r

Domyślnie

Na pierwszych oględzinach to patrz na wszelkie szczeliny, zmiany odcieni lakieru (fajnie jakbyś miał dostęp do miernika grubości), przy przejażdżce słuchaj czy zawieszenie nie tłucze, sprawdź sobie czy z okolic paska nie dochodzi jakiś dźwięk. Jak już coś w miarę upatrzysz to wal do ASO na kompa i sprawdzenie dokładne zawieszenia. Ja za taki pakiecik w Katowicach dałem coś koło 120zł a głowa spokojna
    Przede wszystkim cierpliwości w szukaniu i trzymamy tu kciuki.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Cytat Napisał checik Zobacz post
    Przy zakupie na co powinienem zwracac uwage najbardziej?Tzn ktore czesci samochodu sa najczesciej uszkodzone,latwe do uszkodzenia?
    Interesujesz się benzyniakiem, więc sprawdź kulturę pracy silnika, jeśli pracuje głośno, jak diesel, to znak że pada wariator, a to łączy się z jego wymianą wraz z rozrządem (w myśl zasady, że zdjętego paska rozrządu się już nie zakłada). Ponadto nasłuchuj przedniego zawieszenia, czy nie ma stuków, bo to może się wiązać z wymianą wahaczy co najmniej górnych. Zwróć uwagę na nagrzewanie się silnika, czy wskazówka dochodzi do 90 stopni, bo często padają termostaty (koszt niewysoki, ale po co kupować do poprawki).
    Jak już wcześniej zostało powiedziane, zwróć uwagę na blachy, na jakość i wielkość szczelin oraz na ilość pozostawianych śladów.
    Sprawdź spód auta, na jego zabezpieczenie antykorozyjne i dokładnie obejrzyj spód i progi, czy nie było wstawianej ćwiartki lub połówki.
    Jak już kupisz auto, to zdemontuj wyświetlacz między zegarami i sprawdź czy nie jest zaklejona kontrolka poduszek (lubi się palić chociażby z powodu słabego styku kostki pod fotelem, a często zamiast kasować praktykuje się zaklejenie kontrolki lub wycięcie diody).
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Mieszka w
    Międzychód
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał checik Zobacz post
    popatrz na ramki wokół drzwi ,tam lubia pokazać sie pęcherze i na mocowania lusterek, one sa aluminiowe i tez lubi z nich lakier zchodzic

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

na dachu nad szyba tez lubia sie pokazac pecherze
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P