Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Panie i Panowie nadeszla chwila prawdy...

robak0825
    Gość

Domyślnie Panie i Panowie nadeszla chwila prawdy...

Witam wszystkich posiadaczy Alfa Romeo jestem szczesliwym posiadaczem Lancera z 95 roku ale to inna bajka.Moim zdanie auta dzieli sie na samochody i na Alfy Romeo sadze iz z moim zdaniem wielu z was sie zgodzi Alfa rome to dzielo sztuki ale czy to dzielo nie polozy mnie w warsztatowym kanale i nie oprózni mojego prtfela? od zawsze jezdze autami z trzema diamentami a wiec po za kupnem benzyny i wymiany oleju szczerze wiecej nic przy nich nie robilem NIGDY zadnej usterki wiekszej usterki chcialbym stac sie posiadaczem pieknej Alfy 166 Turbo z 2000r i prosze o szczere komentarze i opinie fachwcow czy te auta tak sie psuja jak glosi o nich mit? czy to przeszlosc? a moze opinia zazdrosnych kierowcow ktorzy gina w tlumie ze swoimi autkami jak to jest naprawde?
    pozdrawiam i dziekuje za kazda odp.

Bedboys
    Gość

Domyślnie

w porównaniu z Miśkami będziesz miał sporo więcej doświadczeń warsztatowych - mam styczność z miśkami miałem carismę - świetne auta ale smutne i takie nijakie.
    Mit o Alfach jest przesadzony - ale jak to zawsze bywa jest w tym ksztyna prawdy - nie wiem czy 2.0 t to dobry wybór zastanów się na 2,5 lub 3,0 są mniej awaryjne a spalanie porównywalne.

robak0825
    Gość

Domyślnie

Dzieki za odp. moj wybor nie jest ostateczny ale ze to bedzie 166 to jest pewne slyszalem rozne opinie jedna ktora utkwila mi w pamieci to taka ze wlasciciel alfy 156 opisywal jak mu tylnie kola ocieraly na zakretach o nadkola przy 5 osobach w aucie z wysksztalcenia jestem technikiem mechanikiem wiec moze wart podjac sie takiej alfy zobaczymy
    :wink:

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał robak0825
    jestem technikiem mechanikiem wiec moze wart podjac sie takiej alfy
    W takim razie z wiekszoscia mozliwych usterek sobie poradzisz i unikniesz mechanikow naciagaczy
    Alfa na pewno nie dorowne Mitsubischi w niezawodnosci ale ma sie czym przerazac Nie jest zle
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mr_Bungle
    Gość

Domyślnie

Jedyne czegp możesz się na 100% spodziewać to, że zanim kupisz tą odpowiednią Alfę obejżysz masę skatowanych prawie nowych, bezwypadkowych i 3 w rodzinie :roll: . To troszeczkę jak szukanie perły w szambie zniszczonego i zaniedbanego złomu.

Użytkownik Świeżak Avatar talar44
    Auto
    Była AR 146 TI, AR 147 1.6 TS,AR GT 2.0JTS, jest AR Giulia Q4 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Mr_Bungle
    Jedyne czegp możesz się na 100% spodziewać to, że zanim kupisz tą odpowiednią Alfę obejżysz masę skatowanych prawie nowych, bezwypadkowych i 3 w rodzinie :roll: . To troszeczkę jak szukanie perły w szambie zniszczonego i zaniedbanego złomu.
    Z tym sie zgodze w 100%, zanim ja znalazłem tą jedyna szukałem chyba pół roku ale było warto, szukaj i dobrze sprawdzaj
    talar44/AR 146 2.0ti/AR 147 1.6TS/ AR GT 2.0JTS/ AR Giulia 2.0 Q4

robak0825
    Gość

Domyślnie

Po zakup Alfy mam zamiar wybrac sie do niemiec zobaczymy co tam zobacze licze na jakas perelke :wink: ale co do wyboru 166 z 2000roku to chyba dobra decyzja?

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie Re: Panie i Panowie nadeszla chwila prawdy...

a nie lepiej kupić nowszego 'miśka'?
    alfy awaryjnością są zbliżone do niemieckich (nie żartuję , Niemcy wcale nie mają lepszych aut- kiedyś mieli) , ale do japończyków się nie umywają (jeśli chodzi o awaryjność), natomiast nie ma piękniejszych samochodów niż włoskie.Sam bym pewnie kupił coś innego niż alfę , ale po prostu nie widzę siebie w innych autach, jak ją kupiłem to już mnie zniewoliła franca- takie są włoskie samochody. A co najważniejsze jak nią jedziesz, to daje ci radość, odrobinę wytchnienia po dniu pracy, a czyż nie od tego są rzeczy.

ale tą decyzję musisz podjąć sam
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

areks
    Gość

Domyślnie

Hey
    Polecam od siebie 166 3,0V6 wlasnie z rocznika od 2000...
    Na taka polowalem i znalazlem w DE ale troche po ukladzie :mrgreen: :mrgreen:
    Jesli nie chcesz diesla to zadnej innej wersji benzynowej niz 3,0V6 Ci nie polecam ;//
    Grunt to dobrze kupic...wtedy bedziesz jezdzic a nie stac w warsztatach :mrgreen:
    Ja przez 2 lata wymienilem:
    -olej w silniku
    -Wahacz prawy gorny
    -kompletny rozrzad (ostatnio)
    -teraz musze wymienic zamek tylny w drzwiach bo tesciowa zapomniala ze to nie TAXI :mrgreen: :mrgreen:
    ....takze to wszystko swiadczy o tym ze jak kupisz tak bedziesz miec ale to nie zmienia faktu ze ogolnie Alfy to wrazliwe bestie :mrgreen: :mrgreen:
    Powodzenia i w razie w...jestem sklonny pomoc cos znalezc czy tez namierzyc :wink: :wink:

Spirit
    Gość

Domyślnie

Co do awaryjności to jest przesada ludzi którzy nie mieli nigdy Alfy i nie mają o nich pojęcia tylko gdzieś coś usłyszeli i potem gadali. Osobiście myślę że w Alfie nie jest problemem to że są awaryjne, bo z tym można pewnie porównać do aut niemieckich a jeszcze lepiej francuskich, lecz w tym jest problem że części są trochę droższe niż do pozostałych marek. Ceny pewnie są też właśnie podwyższane z tego właśnie względu że o Alfie chodzą takie a nie inne opinie, i na tym sprzedawcy zarabiają. Uwierz mi bo wiem co mówię gdyż pracuję w hurtowni motoryzacyjnej i wiem jakie powinny być naprawdę ceny części do Alf

Co do samego wyboru, to zgodzę się z przedmówcami że najlepiej wziąć 3.0 V6 24V :twisted: toż to zło wcielone, a przynajmniej będziesz miał jeden problem z głowy tzn turbinę, która może spustoszyć trochę portfel. Ale jak czujesz się na siłach, jesteś mechanikiem i umiesz dbać o auto to możesz łaknąć 2.0T przy czym przed zakupem porządnie ją sprawdź najlepiej w ASO, lepiej się wykosztować parę groszy niż potem płacić dużo więcej i bez sensu się denerwować

Osobiście polecam ci bardzo markę, sam mam teraz już 3 Alfę z kolei i nie żałuję ani razu tego. Dwie pierwsze miałem 156 i nic poza wymianą podstawowych rzeczy (oleje, filtry, paski itd ..) nie robiłem w nich, jak się umie dbać to nie ma żadnych problemów. Czasami znajomi mi nie wierzą że nic przy nich nie robiłem, ba czasami nawet mi mówili że potajemnie gdzieś naprawiam żeby się nie śmiać ze mnie. Dobre stare przysłowie "jak dbasz tak masz". I tym miłym akcentem zakończę swój post