ja ostatnio kupilem przegub wew. firmy HART za 130 zl przejechalem jakies 10 tys. i nic sie nie dzieje wymiana kosztowla mnie 80 zl
ja ostatnio kupilem przegub wew. firmy HART za 130 zl przejechalem jakies 10 tys. i nic sie nie dzieje wymiana kosztowla mnie 80 zl
Gdzie kupiłeś?
miałem podobne objawy , podczas przyspieszania trzęsło budą -chwilami przy dużych prędkościach myślałem iż koło urwie -mechanik diagnoza przegub wew. prawy , już nie będę pisał o perypetiach zakupowych w końcu dostałem sam krzyżak pływakowy oryginał 250 pln polcar poznań , podczas roboty wyszło iż można ale jeszcze nie trzeba wymienić poduszkę silnika centralną (delikatne przenoszenie drżenia na kierownicę -bieg jałowy) i teraz najlepsze krzyżak zdał egzamin jazda znowuż stała się przyjemnością -poducha wielki zonk powyżej 1100 obrotów wszystko ok i podczas jazdy też , na biegu jałowym telepie całą budą , silnik chodzi gorzej jak w traktorze aż dudni a kiera tak lata że aż zęby stukają ,może jakieś sugestie -po za tym iż auto z powrotem do doktora
Lobro czy Lebro (jakoś tak) - zakładane przy pierwszym montażu. U mnie wewnętrzny i zewnętrzny wytrzymał od wyjechania z salonu ponad 200tyś.
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
Jak już wcześniej napisałem, można bezproblemowo zdemontować przegub wewnętrzny krzyżakowy nie ruszając skrzyni.
Ściągasz koło,
odkręcasz śrubę nr 1 zabezpieczającą na przegubie zewnętrznym (nasadka chyba 32 wąska ścianka),
wybijasz sworzeń wahacza dolnego i odciągasz całą piastę z macpersonem.
Następnie odkręcasz sześć śrub nr 2 mocujących przegub wewnętrzny do osi nr 3 wmontowanej w skrzynie. Po rozkręceniu wyciągasz całą półoś wraz z dwoma przegubami na zewnątrz. Rozbierasz przegub wewnętrzny, czyścisz go z starego smaru, usuwasz zegera i zsuwasz krzyżaka z półosi.
Dalej już wiesz co i jak.
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio edytowane przez rafik. ; 03-03-2011 o 22:20
-------------------------
AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
Lancia Dedra 1.6 16V - jest
AR 166 3.0 V6 - była
AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest
czyli kupując przegub wewnętrzny kupuję też krzyżaka?
Można kupić krzyżak który wchodzi w ten "koszyk" skręcony tymi 6 śrubami lub kupić całość - koszyk, smar, krzyżak, guma i opaski. Ja taki kupiłem za 190 zł z allegro. Przejechałem z jakieś 5 tys i jest ok. W sobotę będę wymieniał wahacze na kanale to obadam czy nic się nie poluzowało.
![]()
-------------------------
AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
Lancia Dedra 1.6 16V - jest
AR 166 3.0 V6 - była
AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest
ja kupilem u siebie w miescie jak chcesz to dam ci adres ale chyba ci sie nie przya\da
zgadzam się z przedmówcami na temat krzyżaka ale jest jedno alllllllllle , ponoć w moim roczniku to nie jest z katalogowane 3 rodzaje przegubu w tym dwa krzyżakowe , patrząc na fotki tu zamieszczone , ja miałem przegub krzyżakowy w takim kielichu i aby kupić krzyżak musiałem go wymierzyć , czyli ilość zębów i średnica satelity ( kamienia), a najlepsze jest to że jak na początku jeszcze nie było wiadomo czy kielich jest ok i szukałem całej kompletnej półosi to ( oczywiście dobrych jakościowo) to komplety są ale bez krzyżaka który trzeba dokupić osobno -paranoja , w moim mieście zonk ale z tego co mógłbym polecić to łódź (allegro GLO) i poznań polcar) w tym ostatnim kupiłem oryginał a coo najważniejsze wiedzą co sprzedają i konkretnie mówią , pozdrawiam